Társoldalunk:

Bede Ferenc szerint jogtalan volt az év legfurcsább 11-ese

2019.05.12. 11:23

A bronzéremért harcoló és kupadöntős Budapest Honvéd 4-4-es döntetlent játszott szombaton a bennmaradásért küzdő Diósgyőrrel, így a miskolciak a pontszerzéssel elmozdultak a kieső zónából. A mérkőzés legérdekesebb jelenete a 49. percben történt, amikor úgy jutott büntetőhöz a DVTK, hogy a Honvéd támadója a tizenhatoson belül kézzel lehúzott egy szabadrúgást. Az Origo szakértője, a korábbi FIFA-játékvezető, Bede Ferenc szerint Berke Balázs játékvezető óriásit hibázott, amikor 11-est ítélt a DVTK javára.

Bede Ferenc szerint nem kellett volna megadni a DVTK büntetőjétForrás: Origo

„A diósgyőri játékos elvégzett egy oldalszabadrúgást, majd a labdaelrúgás után jól hallhatóan egy sípszót lehetett hallani. A következő pillanatban a büntetőterületen belülre szálló labdát a Honvéd játékosa, Danilo felugorva, érhetetlenül kézzel megfogja. A játékvezető ezek után a Honvéd játékosok tiltakozása ellenére büntetőt ítélt a Diósgyőr javára.

Két eset merülhet fel: az egyik, hogy a szabadrúgás elvégzése után a nézőtérről egy sípszó hangzik el, ami hatására a Honvéd játékosa megfogja a labdát. Ebben az esetben a szabály adta lehetőséget kihasználva, játékvezetői labdaejtést kellett volna végezni ott, ahol a játékos érthetetlenül, kézzel megfogta a labdát" – mondta Bede Ferenc, aki elárulta, hogy hosszú évtizedeken keresztül ezért egyértelműen büntetőt kellett volna adni, de az utóbbi években a szabályváltozások következtében labdaejtéssé változtatták. Hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy a játékvezető felismerje a nézőtéri sípszó felhangzását, hiszen mondhatja ő, hogy nem hallotta. Viszont a magyar bajnokikon hat játékvezető van a pálya körül, akik közül valakinek hallania kellett ezt a sípszót és informálni a játékvezetőt.

„Az is előfordulhat nagyon ritkán, hogy a játékvezető fáziskéséssel fúj a sípjába, így lehet, hogy már elrúgták a szabadrúgást, és a sípszó akkor hangzik fel. Ebben az esetben, ezt a szituációt előidézve is labdaejtésnek kellett volna következni, mert a képanyagból látszik, hogy a sípszó felharsanása egyértelműen zavarólag hatott a Honvéd játékosára" – tette hozzá az Origo szakértője.