Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nyomozóhatósága vizsgálatot indított az angol bajnok Manchester City ellen, ugyanis a klub valószínűleg megszegte a pénzügyi Fair Play szabályait. A nyomozóhatóság a vádak súlyossága miatt azt javasolja, zárják ki a Manchester Cityt a Bajnokok Ligájából.

Az UEFA illatékesei hónapok óta vizsgálódnak a manchesteri klub után a Football Leaksben kiszivárgott dokumentumok miatt is, melyek szerint a Manchester City és szponzorai manipulálták a szerződéseket, hogy megkerüljék a pénzügyi Fair Play szabályait.

Pep Guardiola több mint 600 millió eurót költött játékosokra Forrás: AFP/Oli Scarff

Az UEFA pénzügyi ellenőrző testülete – amely azért jött létre, hogy a költségellenőrzési szabályok megsértésével gyanúsított klubok számláit ellenőrizze – két hete Nyonban ülésezett. A találkozó célja a következtetések levonása volt. A vizsgálóbizottság vezetője, az egykori belga miniszter, Yves Leterme lesz az, aki kimondja a végső szót.

A szervezet várhatóan legalább egyéves eltiltást indítványoz majd.

Már maga az eltiltás javaslata is óriási csapás lenne a Manchester Citynek, ugyanis az angol bajnokcsapat évek óta próbálja megnyerni a Bajnokok Ligáját, de az elődöntőnél még soha nem sikerült messzebb jutnia.

A Manchester City az angol bajnok

Az angol labdarúgó Premier League 38. utolsó fordulójában a Manchester City 4-1-re nyert a Brighton & Hove Albion vendégeként, így a Liverpool hiába győzte le 2-0-ra a Wolverhampton Wandererst az Anfielden, Pep Guardiola csapata végzett az élen, és megvédte bajnoki címét.

Az még korántsem tisztázott, hogy ha eltiltják a Cityt, akkor a szankciók már a következő szezonban életbe lépnek, vagy csak a 2020/2021-es szezontól. Mivel a Bajnokok Ligája-sorozat már júniusban elkezdődik a kvalifikációs versenyekkel, időszűkében van a szervezet.

A Manchester City tíz évvel a városi rivális United után az első csapat, amely megvédte címét a Premier League-ben.