Vágólapra másolva!
Az már korábban eldőlt, hogy a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (OTP Bank Liga) 2018/19-es szezonját a Ferencváros nyerte, míg az egyik kieső a Szombathelyi Haladás. Ettől függetlenül még bőven akad nyitott kérdés az utolsó, 33. forduló előtt, amelyet ezúttal rendhagyó módon vasárnap rendeznek majd meg. Melyik csapat állhat fel a dobogó legalsó fokára és harcolja ki az Európa-liga-indulást, mely klubnak kell jövőre az NB II-ből megkísérelni a feljutást? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

A képlet nem is annyira bonyolult, a nemzetközi kupaszereplésért és kiesés elkerüléséért is három csapat harcol még. A dobogóért folytatott küzdelem azért is különleges lehet, mert ha a május 25-én megrendezésre kerülő Budapest Honvéd-MOL Vidi FC Magyar Kupa-döntőn

a székesfehérvári együttes nyer, akkor biztosan indulhat az El-ben a bajnoki 4. helyezett is, de akár kispesti siker esetén is,

ehhez az kell, hogy Supka Attila elcsípje a harmadik helyet a bajnokságban. (Az MLSZ érvényben lévő határozata alapján a Magyar Kupa győztese az El-ben szerepelhet, rajta kívül még azok, akik a BL-ben induló bajnok mögött végeztek). De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg, melyik három klub esélyes még a harmadik hely megszerzésére.

A legjobb helyzetben a jelenleg a dobogó legalsó fokán álló, 48 pontos Debreceni VSC van, amely több győzelmének köszönhetően lépéselőnybe került.

Arról már nem is beszélve, hogy a két riválisával ellentétben azzal a Pakssal játszik a DVSC, amely már bebiztosította a bennmaradását, így hazai pályán egyértelműen a meccs esélyese. Amennyiben nyer Herczeg András csapata, akkor nem kell számolgatnia, biztosan megmutathatja magát Európában.

A Debrecennél az utolsó fordulót követően is ünnepelnének Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Varga Kevin a klub honlapjának elmondta, egy álom válna valóra, ha hazai közönség előtt érnék el a céljukat.

„Nagyon nagy nap vár ránk vasárnap. Nehéz elmondani, mekkora motiváció van bennünk, hiszen az, hogy hazai közönség előtt érhetjük el a harmadik helyet, ezáltal pedig a nemzetközi szereplést, hatalmas lehetőség. Tele van fiatal, ambiciózus játékosokkal a csapat, mindenki nagyon szeretné elérni ezt a sikert – nyilatkozta Varga Kevin.

A Paks egy jó csapat, nem is értem, hogyan voltak kiesési gondjai.

Ha visszaemlékszünk, itthon egy utolsó perces csodagóllal tudtuk őket legyőzni, míg idegenben vezettünk, és úgy kaptunk ki. Már azon a találkozón is jól futballoztak az atomvárosiak, ráadásul most felszabadultan léphetnek pályára. Viszont, ha tőlünk mindenki odateszi magát százszázalékosan, és koncentráltan tudunk játszani,

de reméljük, idén összejön. Egy biztos, egy álmunk válna valóra" – tette hozzá a fiatal középpályás.

Azonos pontszám esetén a sorrend az alábbiak szerint kerül meghatározásra

1. a bajnokságban elért több győzelem;
2. a bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
3. a bajnoki mérkőzéseken rúgott több gól;
4. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések pontkülönbsége;
5. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
6. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzéseken az idegenben
lőtt több gól;
7. a bajnokság fair play értékelésében elért jobb helyezés;
8. sorsolás.

A Loki pontvesztése esetén az ugyancsak 48 pontos Újpest és a 46 pontos Honvéd is előzhet.

Előbbi a kiesés ellen menekülő Diósgyőr vendége lesz, utóbbi az ugyancsak az életéért küzdő MTK stadionjába látogat (amely egyébként jelenleg a saját ideiglenes otthona). Itt már azonban előkerül a matematika is. Ha a DVSC döntetlent játszik, akkor az Újpestnek és a kispesti klubnak is nyernie kell a helycseréhez. A lila-fehérek akkor két ponttal állnának jobban, míg a kispestiek beérnék pontszámban és a győzelmek számában a vidéki riválist, a jobb gólkülönbségének köszönhetően pedig előznének is.

A Honvéd és az Újpest is lehet még harmadik Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Újpesten tehát elég lenne egy debreceni botlás, a Honvédnak viszont az kell a dobogóhoz, hogy egyik előtte álló csapat se gyűjtse be a három pontot. Holenderék ebben az esetben a Debrecent a jobb gólkülönbséggel – azonos lenne a győzelmek száma -, az Újpestet a több sikerüknek köszönhetően előznék meg.

Harmadik helyen végez a Loki, ha:
- győzni tud a Paks ellen
- döntetlent játszik, és az Újpest és a Honvéd sem nyer
- kikap, és az Újpest és a Honvéd is vereséget szenved

Harmadik helyen végez az Újpest, ha:
- legyőzi a DVTK-t, és a DVSC nem nyer a Paks ellen
- döntetlent játszik, kikap a DVSC és a Honvéd sem nyer

Harmadik helyen végez a Honvéd, ha:
- legyőzi az MTK-t, a DVSC és az Újpest nem gyűjti be a három pontot (döntetlen és vereség esetén is)

Az Európa-ligáért harcoló csapatok utolsó mérkőzése
Debreceni VSCPaks (o)
ÚjpestDiósgyőri VTK (I)
Budapest HonvédMTK Budapest (i)

Szavazzon!

Melyik csapat végez a 3. helyen?

Ahogy a dobogóért, úgy a kiesés elkeserüléséért is három együttes küzd még az utolsó fordulóban. Az már korábban eldőlt, hogy

a Haladás kiesett, így már csak egy hely „kiadó". A legjobb helyzetben a 35 pontos Kisvárda van,

amelynek jobb a gólkülönbsége az ugyancsak 35 pontos DVTK-nál. A 34 pontos MTK van a legnagyobb bajban, amelynek már nem a saját kezében van a sorsa.

Az újonc Kisvárda sorsa a saját kezében van a 33. forduló előtt Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az újonc Kisvárda jelenleg a 9. helyen áll, egy ponttal előzi meg a már kieső helyen álló MTK-t. Ez pedig azt jelenti, hogy ha nyer a várdai együttes, akkor biztosan megőrzi az NB I-es tagságát, de még a dönthetetlen és a vereség is beleférhet a biztos bennmaradó Mezőkövesd ellen hazai pályán, ha a riválisok közül nem tud mindkettő nyerni.

A Kisvárdával azonos pontszámmal és győzelemmel álló DVTK-nak rosszabb a gólkülönbsége a riválisánál, így valamivel nehezebb helyzetben van, már csak azért is, mert a miskolci együttes az Európa-ligáért küzdő Újpesttel találkozik hazai pályán. Igaz, ha nyerni tud a Diósgyőr, akkor biztosan bennmarad, ha döntetlent játszik, akkor az MTK-n múlik a sorsa.

A Diósgyőr egyébként már évek óta a tűzzel játszik,

2017-ben hatalmas csatában maradt bent a miskolci csapat, úgy, hogy az utolsó négy meccsén nyeretlen maradt.

Vajon a Diósgyőr is követi a Haladást az NB II-be? Forrás: MTI/Vajda János

A DVTK a 23. fordulóhoz érve még kieső pozícióban volt, öt pontra lemaradva az MTK-tól, háromra a DVSC-től. Az utolsó tíz mérkőzéséből 16 pontot gyűjtött a már említett nyeretlenségi sorozat ellenére, végül az MTK búcsúzott. 2018-ban az utolsó forduló előtt a két kieső helyre öt csapat – a DVTK, a Vasas, a Balmazújváros, a Mezőkövesd és a Haladás – és egy rakás lehetséges forgatókönyv maradt. Hiába ikszelt a Fradival a Balmaz, mivel a DVTK a hajrában győzött a bajnok Videoton ellen, így kiharcolta a bennmaradást. Horváth Ferenc csapata mellett a Honvéd ellen 3-1-es vereséget szenvedett Vasas esett ki.

A legnehezebb helyzetben az MTK van, amely helyzete azonban egyáltalán nem reménytelen, már csak azért sem, mert a több győzelmének köszönhetően (MTK 10, DVTK és Kisvárda 9-9),

akár döntetlennel is bennmaradhat a kék-fehér együttes.

Ugyanis ha ikszelne a Honvéd ellen hazai pályán, a Kisvárda vagy a DVTK pedig kikapna, akkor pontszámban beérné a riválisát, riválisait, és a több sikerének köszönhetően maradna az élvonalban. Persze az is könnyen előfordulhat, hogy hiába győzi le a kispesti csapatot, még úgy is kiesik az NB II-be.

„Szerettük volna a saját kezünkbe venni a sorsunkat, nem sikerült, az utolsó fordulóban már másoktól is függünk. Nekünk nyernünk kell, a többi pedig már nem rajtunk múlik" – mondta az MTK edzője, Lucsánszky Tamás.

Idén is padlóra kerülhet az MTK Forrás: kisvardafc.hu

Azért nincs a saját kezében az MTK sorsa, mert

a fővárosi klub az elmúlt hat bajnokiján pontot sem szerzett, de a 21. forduló óta – amikor az 5. helyen állt a csapat – is mindössze négy pontot sikerült gyűjtenie,

így került nagyon nehéz helyzetbe a másik újonc.

Bennmarad az NB I-ben Kisvárda, ha:
- győzni tud a Mezőkövesd ellen
- döntetlen játszik, az MTK és a Diósgyőr közül az egyik nem nyer
- kikap, az MTK és a Diósgyőr közül az egyik nem nyer

Bennmarad az NB I-ben Diósgyőr, ha:
- legyőzi az Újpestet
- döntetlen játszik, az MTK nem gyűjti be a három pontot
- vereséget szenved, és az MTK nem szerez pontot

Bennmarad az NB I-ben az MTK, ha:
- legyőzi a Honvédot, és a DVTK vagy a Kisvárda kikap
- döntetlent játszik, és a DVTK vagy a Kisvárda nem szerez pontot

A bennmaradásért küzdő csapatok utolsó mérkőzése
Kisvárda Mezőkövesd (o)
Diósgyőri VTKÚjpest (o)
MTK BudapestBudapest Honvéd (o)

Szavazzon!

Melyik csapat esik ki az NB II-be?

Hiába dőlt már el tehát a bajnoki cím sorsa, illetve biztos a Haladás búcsúja, az utolsó fordulóban még az NB I-es mezőny felére komoly téttel bíró összecsapás vár. Vasárnap délután a még nyitott kérdésekre is választ kapunk, majd nyári szabadságra vonul a magyar foci, legalábbis klubszinten.

NB I., 33. forduló
Május 19. (vasárnap)
17.00: Diósgyőri VTK–Újpest FC
17.00: Kisvárda Master Good–Mezőkövesd Zsóry FC
17.00: MTK Budapest–Budapest Honvéd
17.00: Puskás AFC–Ferencvárosi TC
17.00: Szombathelyi Haladás–MOL Vidi FC
17.00: Debreceni VSC–Paksi FC

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista