Társoldalunk:

Döbbenetes sorozatban az MTK, amely kieshet az NB I-ből

2019.05.19. 06:26

Az már korábban eldőlt, hogy a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (OTP Bank Liga) 2018/19-es szezonját a Ferencváros nyerte, míg az egyik kieső a Szombathelyi Haladás. Ettől függetlenül még bőven akad nyitott kérdés az utolsó, 33. forduló előtt, amelyet ezúttal rendhagyó módon vasárnap rendeznek majd meg. Melyik csapat állhat fel a dobogó legalsó fokára és harcolja ki az Európa-liga-indulást, mely klubnak kell jövőre az NB II-ből megkísérelni a feljutást? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

A képlet nem is annyira bonyolult, a nemzetközi kupaszereplésért és kiesés elkerüléséért is három csapat harcol még. A dobogóért folytatott küzdelem azért is különleges lehet, mert ha a május 25-én megrendezésre kerülő Budapest Honvéd-MOL Vidi FC Magyar Kupa-döntőn a székesfehérvári együttes nyer, akkor biztosan indulhat az El-ben a bajnoki 4. helyezett is, de akár kispesti siker esetén is, ehhez az kell, hogy Supka Attila elcsípje a harmadik helyet a bajnokságban. (Az MLSZ érvényben lévő határozata alapján a Magyar Kupa győztese az El-ben szerepelhet, rajta kívül még azok, akik a BL-ben induló bajnok mögött végeztek). De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük meg, melyik három klub esélyes még a harmadik hely megszerzésére.

A legjobb helyzetben a jelenleg a dobogó legalsó fokán álló, 48 pontos Debreceni VSC van, amely több győzelmének köszönhetően lépéselőnybe került. Arról már nem is beszélve, hogy a két riválisával ellentétben azzal a Pakssal játszik a DVSC, amely már bebiztosította a bennmaradását, így hazai pályán egyértelműen a meccs esélyese. Amennyiben nyer Herczeg András csapata, akkor nem kell számolgatnia, biztosan megmutathatja magát Európában.

A Debrecennél az utolsó fordulót követően is ünnepelnénekForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Varga Kevin a klub honlapjának elmondta, egy álom válna valóra, ha hazai közönség előtt érnék el a céljukat.

„Nagyon nagy nap vár ránk vasárnap. Nehéz elmondani, mekkora motiváció van bennünk, hiszen az, hogy hazai közönség előtt érhetjük el a harmadik helyet, ezáltal pedig a nemzetközi szereplést, hatalmas lehetőség. Tele van fiatal, ambiciózus játékosokkal a csapat, mindenki nagyon szeretné elérni ezt a sikert – nyilatkozta Varga Kevin. A Paks egy jó csapat, nem is értem, hogyan voltak kiesési gondjai. Ha visszaemlékszünk, itthon egy utolsó perces csodagóllal tudtuk őket legyőzni, míg idegenben vezettünk, és úgy kaptunk ki. Már azon a találkozón is jól futballoztak az atomvárosiak, ráadásul most felszabadultan léphetnek pályára. Viszont, ha tőlünk mindenki odateszi magát százszázalékosan, és koncentráltan tudunk játszani, nem tudok elképzelni más végkimenetelt, csak a győzelmet. Tavaly az utolsó meccsen sajnos lecsúsztunk a dobogó harmadik fokáról, de reméljük, idén összejön. Egy biztos, egy álmunk válna valóra" – tette hozzá a fiatal középpályás.

Azonos pontszám esetén a sorrend az alábbiak szerint kerül meghatározásra
1. a bajnokságban elért több győzelem;
2. a bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
3. a bajnoki mérkőzéseken rúgott több gól;
4. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések pontkülönbsége;
5. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzések gólkülönbsége;
6. az egymás ellen játszott bajnoki mérkőzéseken az idegenben
lőtt több gól;
7. a bajnokság fair play értékelésében elért jobb helyezés;
8. sorsolás.

A Loki pontvesztése esetén az ugyancsak 48 pontos Újpest és a 46 pontos Honvéd is előzhet. Előbbi a kiesés ellen menekülő Diósgyőr vendége lesz, utóbbi az ugyancsak az életéért küzdő MTK stadionjába látogat (amely egyébként jelenleg a saját ideiglenes otthona). Itt már azonban előkerül a matematika is. Ha a DVSC döntetlent játszik, akkor az Újpestnek és a kispesti klubnak is nyernie kell a helycseréhez. A lila-fehérek akkor két ponttal állnának jobban, míg a kispestiek beérnék pontszámban és a győzelmek számában a vidéki riválist, a jobb gólkülönbségének köszönhetően pedig előznének is.

A Honvéd és az Újpest is lehet még harmadikForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Újpesten tehát elég lenne egy debreceni botlás, a Honvédnak viszont az kell a dobogóhoz, hogy egyik előtte álló csapat se gyűjtse be a három pontot. Holenderék ebben az esetben a Debrecent a jobb gólkülönbséggel – azonos lenne a győzelmek száma -, az Újpestet a több sikerüknek köszönhetően előznék meg.

Harmadik helyen végez a Loki, ha:
- győzni tud a Paks ellen
- döntetlent játszik, és az Újpest és a Honvéd sem nyer
- kikap, és az Újpest és a Honvéd is vereséget szenved

Harmadik helyen végez az Újpest, ha:
- legyőzi a DVTK-t, és a DVSC nem nyer a Paks ellen
- döntetlent játszik, kikap a DVSC és a Honvéd sem nyer

Harmadik helyen végez a Honvéd, ha:
- legyőzi az MTK-t, a DVSC és az Újpest nem gyűjti be a három pontot (döntetlen és vereség esetén is)

Az Európa-ligáért harcoló csapatok utolsó mérkőzése
Debreceni VSC Paks (o)
Újpest Diósgyőri VTK (I)
Budapest Honvéd MTK Budapest (i)

Ahogy a dobogóért, úgy a kiesés elkeserüléséért is három együttes küzd még az utolsó fordulóban. Az már korábban eldőlt, hogy a Haladás kiesett, így már csak egy hely „kiadó". A legjobb helyzetben a 35 pontos Kisvárda van, amelynek jobb a gólkülönbsége az ugyancsak 35 pontos DVTK-nál. A 34 pontos MTK van a legnagyobb bajban, amelynek már nem a saját kezében van a sorsa.

Az újonc Kisvárda sorsa a saját kezében van a 33. forduló előttForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az újonc Kisvárda jelenleg a 9. helyen áll, egy ponttal előzi meg a már kieső helyen álló MTK-t. Ez pedig azt jelenti, hogy ha nyer a várdai együttes, akkor biztosan megőrzi az NB I-es tagságát, de még a dönthetetlen és a vereség is beleférhet a biztos bennmaradó Mezőkövesd ellen hazai pályán, ha a riválisok közül nem tud mindkettő nyerni.

A Kisvárdával azonos pontszámmal és győzelemmel álló DVTK-nak rosszabb a gólkülönbsége a riválisánál, így valamivel nehezebb helyzetben van, már csak azért is, mert a miskolci együttes az Európa-ligáért küzdő Újpesttel találkozik hazai pályán. Igaz, ha nyerni tud a Diósgyőr, akkor biztosan bennmarad, ha döntetlent játszik, akkor az MTK-n múlik a sorsa.

A Diósgyőr egyébként már évek óta a tűzzel játszik,  2017-ben hatalmas csatában maradt bent a miskolci csapat, úgy, hogy az utolsó négy meccsén nyeretlen maradt.

Vajon a Diósgyőr is követi a Haladást az NB II-be?Forrás: MTI/Vajda János

A DVTK a 23. fordulóhoz érve még kieső pozícióban volt, öt pontra lemaradva az MTK-tól, háromra a DVSC-től. Az utolsó tíz mérkőzéséből 16 pontot gyűjtött a már említett nyeretlenségi sorozat ellenére, végül az MTK búcsúzott. 2018-ban az utolsó forduló előtt a két kieső helyre öt csapat – a DVTK, a Vasas, a Balmazújváros, a Mezőkövesd és a Haladás – és egy rakás lehetséges forgatókönyv maradt. Hiába ikszelt a Fradival a Balmaz, mivel a DVTK a hajrában győzött a bajnok Videoton ellen, így kiharcolta a bennmaradást. Horváth Ferenc csapata mellett a Honvéd ellen 3-1-es vereséget szenvedett Vasas esett ki.

A legnehezebb helyzetben az MTK van, amely helyzete azonban egyáltalán nem reménytelen, már csak azért sem, mert a több győzelmének köszönhetően (MTK 10, DVTK és Kisvárda 9-9), akár döntetlennel is bennmaradhat a kék-fehér együttes. Ugyanis ha ikszelne a Honvéd ellen hazai pályán, a Kisvárda vagy a DVTK pedig kikapna, akkor pontszámban beérné a riválisát, riválisait, és a több sikerének köszönhetően maradna az élvonalban. Persze az is könnyen előfordulhat, hogy hiába győzi le a kispesti csapatot, még úgy is kiesik az NB II-be.

„Szerettük volna a saját kezünkbe venni a sorsunkat, nem sikerült, az utolsó fordulóban már másoktól is függünk. Nekünk nyernünk kell, a többi pedig már nem rajtunk múlik" – mondta az MTK edzője, Lucsánszky Tamás.

Idén is padlóra kerülhet az MTKForrás: kisvardafc.hu

Azért nincs a saját kezében az MTK sorsa, mert a fővárosi klub az elmúlt hat bajnokiján pontot sem szerzett, de a 21. forduló óta – amikor az 5. helyen állt a csapat – is mindössze négy pontot sikerült gyűjtenie, így került nagyon nehéz helyzetbe a másik újonc.

Bennmarad az NB I-ben Kisvárda, ha:
- győzni tud a Mezőkövesd ellen
- döntetlen játszik, az MTK és a Diósgyőr közül az egyik nem nyer
- kikap, az MTK és a Diósgyőr közül az egyik nem nyer

Bennmarad az NB I-ben Diósgyőr, ha:
- legyőzi az Újpestet
- döntetlen játszik, az MTK nem gyűjti be a három pontot
- vereséget szenved, és az MTK nem szerez pontot

Bennmarad az NB I-ben az MTK, ha:
- legyőzi a Honvédot, és a DVTK vagy a Kisvárda kikap
- döntetlent játszik, és a DVTK vagy a Kisvárda nem szerez pontot

A bennmaradásért küzdő csapatok utolsó mérkőzése
Kisvárda  Mezőkövesd (o)
Diósgyőri VTK Újpest (o)
MTK Budapest Budapest Honvéd (o)

Hiába dőlt már el tehát a bajnoki cím sorsa, illetve biztos a Haladás búcsúja, az utolsó fordulóban még az NB I-es mezőny felére komoly téttel bíró összecsapás vár. Vasárnap délután a még nyitott kérdésekre is választ kapunk, majd nyári szabadságra vonul a magyar foci, legalábbis klubszinten.

NB I., 33. forduló
Május 19. (vasárnap)
17.00: Diósgyőri VTK–Újpest FC
17.00: Kisvárda Master Good–Mezőkövesd Zsóry FC
17.00: MTK Budapest–Budapest Honvéd
17.00: Puskás AFC–Ferencvárosi TC
17.00: Szombathelyi Haladás–MOL Vidi FC
17.00: Debreceni VSC–Paksi FC