Vágólapra másolva!
A magyar U17-es labdarúgó-válogatott az írországi Európa-bajnokságon az ötödik helyen végzett, ezzel pedig elcsípte az utolsó kijutó helyet az idén ősszel Brazíliában sorra kerülő világbajnokságra. Egyelőre nagyon kevés konkrétumot tudunk a vb-ről, ezeket a következőkben foglaljuk össze. Elöljáróban csak annyit: a magyar csapat a negyedik sorsolási kalapba került, a csoportküzdelmekben európai együttessel nem találkozhat, a házigazda brazilokkal azonban igen.

Egy kis történelem

Az első U17-es világbajnokságot 1985-ben rendezte meg a FIFA. Erre az eseményre meghívták a magyar válogatottat is, amely a csoportmérkőzések során a brazilokat is legyőzte, majd a legjobb 16 között a nigériai válogatottól szenvedett vereséget.

Amúgy Nigéria ötször, míg a brazilok háromszor nyerték meg ezt a vb-t, így ez a két legsikeresebb nemzet az U17-es világbajnokságok történetében.

A legutóbbi, 2017-es U17-es vb-t India rendezte, ide a magyar válogatott nem jutott ki. Akkor az angolok nyerték meg a vb-t, de Anglia az idei tornának nem lesz résztvevője, mert elbuktak az írek elleni elitkörös mérkőzésen.

Sorsolási kalapok

A kevés konkrétum közül az egyik, amelyet tudni lehet erről a világbajnokságról az az, hogy a 24 résztvevő országot 4 kalapba tették. A magyar válogatott a negyedikbe került. Ez azt jelenti, hogy

Haitivel, Tadzsikisztánnal, a Salamon-szigetekkel, Angolával és Kamerunnal biztosan nem kerülhetünk egy négyesbe.

1. kalap: Brazília, Spanyolország, Mexikó, Egyesült Államok, Argentína, Franciaország.
2. kalap: Guinea, Olaszország, Új-Zéland, Kanada, Ausztrália, Chile.
3. kalap: Hollandia, Nigéria, Dél-Korea, Paraguay, Ecuador, Japán.
4. kalap: MAGYARORSZÁG, Haiti, Tadzsikisztán, Salamon-szigetek, Angola, Kamerun.

Az is biztos, hogy a sorsolást 2019. június 22-én tartják Rio de Janeiróban. A legszebb fekvésű brazil város azonban csak ennek a ceremóniának ad otthont, mert a világbajnokságon Rióban nem rendeznek mérkőzéseket. Másik öt városban azonban igen.

Szavazzon!

Szeretné, hogy a magyar U17-es válogatott a brazilokkal is játsszon?

Az óriási távolságok világbajnoksága

Megmutatjuk térképen az öt helyszínt, ebből is látható, hogy mekkora távolságokat kell legyőzniük a csapatoknak.

Látható, hogy a helyszínek közül csak Natal és Recife van egymáshoz közel, de az Amazonas-esőerdőben fekvő Manaus mindentől irgalmatlan távolságra fekszik.

Az öt helyszín amúgy a 2014-es labdarúgó-világbajnokságon is otthont adott mérkőzéseknek, már akkor is mindenki Manaust akarta elkerülni.

A város éghajlata elképesztő terhelést ró a sportolókra, a szinte 100 százalékos páratartalom fojtogató, nem beszélve arról a rengeteg esőről, amely egy évben ide lezúdul.

A stadionok

Megmutatjuk azt az öt stadiont, amelyek otthont adnak az U17-es vb mérkőzéseinek.

Estádio Nacional de Brasília (Braziliaváros)

Estádio Nacional de Brasília, Brazíliaváros Forrás: hemis.fr/VERDEIL Matthieu / hemis.fr/Verdeil Matthieu

Arena Pantanal, Cuiaba

Arena Pantanal, Cuiaba Forrás: AFP/Juan Barreto

Arena da Amazônia, Manaus

Amazonia Arena, Manaus Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Arena das Dunas, Natal

Arena das Dunas, Natal Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Marcus Brandt

Arena Pernambuco, Recife

Arena Pernambuco, Recife Forrás: DPPI/Kieran Mcmanus

Peru elbukott

A 2019-es U17-es labdarúgó-világbajnokságot eredetileg Peruban rendezték volna meg. Amikor a FIFA szemlebizottsága idén télen a dél-amerikai országba érkezett, elhűlve tapasztalták, hogy a rendezésre kijelölt négy városban (Lima, Piura, Tacna, Trujillo) sehogy nem állnak az előkészületekkel. A FIFA ekkor elvette a vb-rendezést Perutól, és azt a braziloknak adta.

Az ország idén a Copa America futballtornának is házigazdája lesz, ez az U17-es vb már csak könnyed ujjgyakorlat lesz a számukra.

Nincs még dátuma a vb-nek

Bármennyire is hihetetlen, de még azt sem lehet tudni, hogy pontosan mikor rendezik meg az U17-es világbajnokságot. Az első híradások annyit említettek, hogy "valamikor ősszel", más források szerint 2019 októberében bonyolítják le a tornát.

A brazil Ronaldo a magyarok nevét húzta a 2014-es focivébére zajló selejtező sorsolásakor Forrás: AFP/Evaristo Sa

A FIFA a franciaországi női világbajnokság előtt, június 5-én, Párizsban ülésezik, állítólag ekkor alakítják ki a torna időrendjét, illetve ekkor határozzák meg az esemény dátumát.

A lebonyolítás

A 24 résztvevő csapatot 6 darab 4-es csoportba sorsolják. Csoportonként az első két helyezett csapat és a négy legjobb harmadik együttes jut tovább a legjobb 16 közé, ahonnan már egyenes kieséses rendszerben zajlanak a küzdelmek.

Mivel a magyar válogatott a csoportban nem kerülhet össze európai csapattal, akár a továbbjutás is összejöhet a legjobb 16 közé.

A világbajnokságon az egyenes kieséses szakaszban, amennyiben a rendes játékidő végén döntetlen lesz az állás, nincs hosszabbítás, azonnal a tizenegyesek következnek. A vb-n a harmadik helyért is játszanak a csapatok, az Európa-bajnokságon nem rendeztek bronzmeccset.