Vágólapra másolva!
A labdarúgó FA-kupa-döntőben a Manchester City 6-0-ra legyőzte a Watfordot, így első klubként triplázni tudott Angliában, míg Pep Guardiola már a hatodik trófeáját gyűjtötte be a manchesteri klubbal a 2016-os érkezése óta.

A Watford a legutóbbi tíz találkozóját elveszítette a Manchester City ellen, miközben 32 gólt kapott Pep Guardiola csapata ellen. Legutóbb 1989 márciusában győzte le a Watford a Cityt, méghozzá akkor még az angol másodosztályban 1-0-ra.

A Manchester City abban a tudatban léphetett pályára, hogy ha legyőzi a Watfordot, akkor

első angol klubként triplázhat Angliában:

a Premier League-t, már megnyerte, illetve a Ligakupában is felért a csúcsra a szezonban.

A meccset a City kezdte jobban – a rivális védekezésre rendezkedett be –, ennek ellenére

a 11. percben gyors kontra után a Watford szerezhetett volna vezetést,

de Roberto Pereyra lövésénél hatalmasat védett Ederson. A folytatásban sem változott a játék képe, a manchesteri együttes több mint 70 százalékban birtokolta a labdát az első húsz percben, de komoly lehetőséget nem tudott kialakítani.

Gomes a döntőben is lehetőséget kapott, de nem volt ellenszere a City-játékosok ellen Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas

A 22. percben büntetőt reklamáltak a watfordi játékosok Abdoulaye Doucouré lövése után – Vincent Kompany könyökéről pattant le a labda –, de megpróbált kifordulni a labda elől, ráadásul a keze a teste mellett volt.

A 26. percben előnybe került a City: David Silva – aki 2066 perc után volt újra eredményes

– fordult le Kiko Femeníáról Raheem Sterling fejese után, majd balról, hat méterről kilőtte laposan a hosszút.

A kapott gól után sem változtatott a játékán a Watford, amely nem adta fel a biztos védekezést, és a kontrákból próbálta meglepni a Cityt. Mint kiderült, nem tette jól, ugyanis semmi veszélyt nem jelentett az ellenfél kapujára, viszont Pep Guardiola csapata így is növelni tudta az előnyét. A 38. percben Bernardo Silva passza után

Gabriel Jesus pörgetett a kapuba közelről, de mivel Sterling még beleért a labdába a gólvonal előtt, így az angol játékosé lett a gól.

Az első félidőben újabb gól már nem esett, így kétgólos manchesteri előnnyel vonultak a csapatok az öltözőbe.

A második játékrészt is jól kezdte a City, de Gabriel Jesus közeli lövését nagy bravúrral védte Heurelho Gomes. Pillanatokkal később a

brazil támadó fejjel is gólt szerzett, de lesről indult, így maradt a 2-0-s manchesteri vezetés.

A folytatásban sokkal bátrabb volt már a Watford, viszont így a City előtt is több lehetőség adódott, de mindkét oldalon kimaradtak a helyzetek, így az utolsó harminc percnek kétgólos manchesteri előnnyel mentek neki a csapatok.

A 61. percben végleg eldőlt a találkozó,

a csereként beállt Kevin De Bruyne kapott szép labdát Jesustól, majd a kapust is elfektetve lőtt a kapuba az ötösről.

A City azonban nem állt le, a 68. percben összejött a negyedik gól is:

Gabriel Jesus lépett ki a saját térfeléről, majd egyedül vitte a kapusra a labdát, a ziccert pedig higgadtan értékesíteni tudta.

A Watford még legalább a szépítő gólért ment előre, de ezen az estén ez sem jött össze a meglepetéscsapatnak,

sőt, végül 6-0-ra tudott nyerni a manchesteri együttes:

előbb Bernardo Silva kiszolgálása után Sterling közelről lőtt a kapuba, Gomes csak beleütni tudott a labdába.

Majd a 87. percben ismét Sterling volt eredményes,

az angol válogatott támadónak a kapufa is segített. (Mivel neki adták a második gólt, így mesterhármast szerzett).

A Citynek tehát sikerült a történelmi triplázás, Pep Guardiola pedig a 2016-os érkezése óta hatodik trófeáját gyűjtötte be a manchesteri klubbal. A City 2011 után nyert ismét FA-kupát, s története során hatodszor diadalmaskodott a sorozatban.

Duplázni, azaz a bajnoki cím mellett valamelyik kupasorozatot is megnyerni, korábban kilenc csapatnak is sikerült, 2014-ben és tavaly épp a Manchester Citynek. Rajtuk kívül városi riválisuk, a Manchester United, valamint a Chelsea, az Arsenal, a Liverpool, a Tottenham, a Nottingham Forest, az Aston Villa és a Preston North End is tudott duplázni.

FA-kupa, döntő
Manchester City-Watford 6-0 (2-0)
G.: D. Silva (26.), Sterling (38., 81.,87), De Bruyne (61.), G. Jesus (68.),
London, Wembley Stadion. Vezette: Kevin Friend
Man. City: Ederson - K. Walker, Kompany, Laporte, Zincsenko - Bernardo Silva, Gündogan (Sané 73.), David Silva (Stones 79.) - Mahrez (De Bruyne 55.), Gabriel Jesus, Sterling.
Watford: Gomes - Femenía, Mariappa, Cathcart, Holebasz - Capoue, Doucouré, Hughes (Cleverley 73.), R. Pereyra (Success (66.) - Deulofeu (Gray 66.), Deeney.