Marozsán Dzsenifer gólt lőtt a budapesti női Bajnokok Ligája-döntőben

fbl Horizontal
Lyon's German midfielder Dzsenifer Marozsan lifts the trophy as Lyon's players celebrate after the UEFA Women's Champions League final football match Lyon v Barcelona in Budapest on May 18, 2019. (Photo by FERENC ISZA / AFP)
Vágólapra másolva!
Remek hangulatban, több mint 20 ezer néző előtt játszotta egymás ellen a női Bajnokok Ligája döntőjét a budapesti Groupama Arénában a Lyon és a Barcelona. Az ötszörös győztes, ezzel rekorder franciák esélyt sem adtak a gránátvörös-kékeknek, a triplázó Ada Hegerberg vezérletével már az első félidőben eldöntötték a mérkőzést és BL-trófea sorsát. Az első gólt Marozsán Dzsenifer lőtte, a meccs végén elsőként ő emelte fel a BL-serleget.

Nemzetközi labdarúgó kupadöntőt legutóbb 1985-ben rendeztek hazánkban, akkor a Videoton Székesfehérváron a Real Madrid ellen játszott UEFA Kupa-döntőt.

Klubszinten még soha nem adott otthont ilyen rangos mérkőzésnek Magyarország,

a hatalmas sportdiplomáciai siker pedig nemcsak a szakmabelieket, de a köztudottan futballimádó hazai szurkolókat is megmozgatta:

alig egy hónap alatt az összes jegy gazdára talált. Mindennek két oka is lehetett: egyrészt a finálé egyik résztvevője az az FC Barcelona volt, amely alighanem a legnépszerűbb külföldi csapat a magyarok körében, másrészt

a rivális Olympique Lyont erősíti a német válogatott, ám magyar származású Marozsán Dzsenifer.

Marozsán Dzsenifer (jobbról a második) góljával már az 5. percben megszerezte a vezetést a Lyon Forrás:Csudai Sándor - Origo

A Budapesten született középpályást hatalmas szeretettel és ovációval fogadták a szurkolók, aki a francia drukkerek örömére is, de góllal hálálta meg a szívélyes fogadtatást:

az 5. percben Van de Sanden lapos centerezésére teljesen egyedül érkezett középen, és a hálóba passzolt.

A korai hátrány teljesen megfogta a katalánokat, akik nem tudtak mit kezdeni a Lyon villámgyors kontráival, különösképpen

a női Aranylabda jelenlegi birtokosával, Ada Hegerberggel: a norvég szűk negyedóra (!) alatt mesterhármast szerzett,

a sorozatban negyedik BL-elsőségére hajtó rekordbajnok tehát a 30. percre gyakorlatilag lerendezte a lényegi kérdéseket.

Az aranylabdás Ada Hegerberg az első félidőben mesterhármast lőtt, eldöntve ezzel a mérkőzést, és a BL-trófea sorsát Forrás:Csudai Sándor - Origo

A szünet előtt közvetlenül szépíthetett volna a Barca, a lendületből érkező Alexia azonban senkitől sem zavartatva, öt méterről csúnyán fölé fejelt egy szöglet után. A második félidőben sem változott sokat a játék képe, az történt a pályán, amit a Lyon akart, de a négygólos előny tudatában a franciák nem szakították meg magukat.

A 70. perc környékén kétszer is nagyon közel álltak a gólhoz a katalánok, ezen a napon azonban semmi nem akart összejönni nekik.

Előbb Mariona bal oldali beadását csúsztatta meg Ouahabi, így került a labda Lieke Martens elé, aki ajtó-ablak helyzetben a kapu mellé lőtt. Nem sokkal később Losada kapott szép indítást a tizenhatoson belül, az átvétellel két védőt is becsapott, így már csak a kapussal állt szemben, ám lövés helyett az emelést választotta, ami a háló tetején landolt. Az utolsó 10 percben még a Lyon is megindított egy nagy hajrát, két ziccer lett az eredménye, Eugenie Le Sommer azonban mindkétszer Panos kapus kezébe lőtt.

Női Bajnokok Ligája-döntő, Lyon-Barcelona Forrás:Csudai Sándor - Origo

A becsületgól végül csak összejött a Barcának, egy szép kiugratás után a csereként beállt Oshoala állította be a végeredményt a 89. percben.

A Lyon ennek ellenére 4-1-s győzelemmel, teljesen megérdemelten hódította el sorozatban negyedik, története hatodik BL-trófeáját.

A meccs utáni díjátadón a BL-serleget elsőként Marozsán Dzsenifer emelhette a magasba.

A BL-serleg Marozsán Dzsenifer kezében a Groupama Arénában Forrás: AFP/Ferenc Isza

Szép gesztus volt ez a Lyon csapatkapitányától, aki átadta ezt a lehetőséget a magyar lánynak. Korábban a pálya szélén Marozsán meghatottan mondott köszönetet az M4 Sport kamerája előtt. Nagymamája és bátyja kivételével az egész családja ott volt a stadionban.

"Bökönyben nőttem fel, az egész családom itt van, hihetetlenül büszke vagyok.

A Barca természetesen nagyon jó csapat, gratulálok neki is, mivel tett azért, hogy itt lehessen" - nyilatkozta Marozsán Dzsenifer.

Női Bajnokok Ligája, döntő: Olympique Lyon (francia)-FC Barcelona (spanyol) 4-1 (4-0)
Groupama Aréna, 19 487 néző, v.: Anasztaszija Pusztovojtova (orosz)
gólszerzők: Marozsán (5.), Hegerberg (14., 19., 30.), illetve Oshoala (89.)
sárga lap: Hegerberg (16.), Renard (25.)