Vágólapra másolva!
A Magyar Rádió két legendás sportriportere, Novotny Zoltán és Radnóti László egy napon és egy évben, 1940. május 19-én születtek. Azaz mindketten vasárnap ünneplik 79. születésnapjukat. Radnóti László már nyugdíjas, de a Magyar Katolikus Rádióban még mindig lehet őt hallani. Novotny Zoltán pedig vasárnap délután 17 órától Felcsúton, a Puskás Akadémia-Ferencváros NB I-es bajnokin lesz hallható a Körkapcsolásban.

Novotny Zoltán az 1963-ban először megszólaló Körkapcsolás alapító tagja.

Az alapító atyák közül - Szepesi György, Takáts Árpád, Horváth Kálmán, Kovács Imre, Szűcs Ferenc - már csak ő van életben.

Novotny 79 éves kora ellenére rendszeresen szerepel a Magyar Rádió sportműsoraiban. Nemcsak a hétvégi NB I-es bajnokikon, hanem kézilabda-, kosárlabda- és vízilabda-meccseken is közvetít. A legendás riporter a 2016-os riói olimpián is tagja volt a rádió 3 tagú közvetítőcsapatának, és nem mernék arra fogadni, hogy 2020-ban nem lesz ott Tokióban.

Szellemi frissessége, kellemes orgánuma, gyönyörű magyar beszéde még mindig kiemeli őt a rádiós sportújságírók közül.

Novotny Zoltán a hatvanas években a rádió Hírszerkesztőségében Forrás: Fortepan

A riói olimpia után készítettem vele hosszú interjút az Origónak. Ekkor épp egy Gyirmót-Haladás mérkőzés közvetítésén volt túl. Ezt mondta:

"A Körkapcsolás 1963-as indulásánál is jelen voltam. Akkor 2016-ban miért ne lennék ott ezen a Gyirmót-Haladás összecsapáson? Különben is, Sopron az egyik kedvenc magyar városom, gyakran járunk oda a feleségemmel. Most összekötöttük a kellemest a hasznossal, így kerültem erre a találkozóra.

Annak az embernek pedig, aki a műfaj 1963-as születésénél ott bábáskodott, nem illik azt mondania, hogy nincs kedve Sopronba vagy Gyirmótra elutazni".

Nem üvöltöttem, ez tény

A Magyar Rádió Körkapcsolásának alapító tagja, akinek 2016-ban sem derogál elutazni egy Haladás-Gyirmót NB I-es focimeccsre. Tizenhárom nyári olimpiáról tudósított, de most úgy gondolja, hogy nem lesz tizennegyedik. Nála azonban ezt soha nem lehet tudni. A 76 éves Novotny Zoltán...

Radnóti László 2008-ban közvetített utoljára a Magyar Rádióban. Azóta nyugdíjas éveit éli, de nem passzív, hiszen a Magyar Katolikus Rádióban még mindig hallható, és az egyetemi katedrát sem hagyta még el.

A Novotny Zoltánhoz hasonló rendkívüli műveltséggel megáldott, több nyelven beszélő sportriporternek olyan legendás közvetítések fűződnek a nevéhez, mint a magyar kardcsapat szenzációs, szöuli olimpián elért aranyérme,

amelyen Szabó Bencéék 4-8-ról felállva egyenlítettek, majd tusaránnyal legyőzték a szovjeteket.

1977. A Brérmai Rádió és a Magyar Rádió Panorama-revü című közös szórakoztató műsora. Dr. Zolnay László (balra) régész és Radnóti László műsorvezető Forrás: Fortepan

Radnóti és Novotny közösen is közvetítettek egy olimpiai aranyat, az 1976-os montreali olimpián a női tőrvívás egyéni versenyszámában diadalmaskodó Tordasi Ildikó győzelmét.

A Körkapcsolásban Radnóti László is gyakran hallható volt, bár neki nem a futball volt a fő sportága, hanem a vívás, a cselgáncs, az öttusa és a kézilabda.

Amikor Novotny és Radnóti 2000-ben hatvanéves lett, néhai kollégájuk, Molnár Dániel írt számukra egy verset. Most, amikor 79 évesek lettek, mi is ezzel köszöntjük őket.

Sportos öreg bikák

Midőn az ajtót zörgeté,
még majdnem serdülő diák
Maholnap százhúsz évesek,
ne ingereld a két bikát.

Történelemtudós ez itt,
amaz csak németül beszél,
Emennek száján gyöngy a szó,
pörög a nyelve, mint a szél.

De hogyha szellő fújdogál,
előkerül a nagykabát,
A bunda, a jéger és a sál,
ne ingereld a két bikát.

Ez Turgenyevvel álmodik,
kedvence Goethe és Csehov,
És füstölög ha füstölögsz,
nyakadra sújt a bárd legott.

Kedvét a borban nem lelé
és vétni nem szabad hibát,
De mindenek felett a rend,
ne ingereld a két bikát.

Ennek kobakja százezer adattal,
névvel van tele,
Akár a startnál adja fel,
ki versenyezni mer vele.

Mert elfeledni nem szabad,
mi volt a kezdet kezdetén,
Legyen a szív, az ész,
a kéz mindig a sport ütőerén.

Világrekord a fej mellett,
megeszlek súlyzó, jer hamar,
Parád riposzt a pástokon,
a szurkoló sikert akar.

Jöhet a labda, penge, gól,
palánk a léc fölött,
S a hős, a zengő hang nyomán
aranyruhába öltözött.

De Szöul, München, Montreal után,
ötvenről szól a dal,
Lassabb a tempó, ám ha kell,
még gőzerővel száll a dal.

És ma este majd újra zeng,
most nékik szól hangos vivát,
Hát azt kívánom tiszta szívvel,
szeresd a két öreg bikát.