Vágólapra másolva!
Miután a Wolverhampton Wanderers hat év után ismét feljutott a Premier League-be, a nyári átigazolásait látva lehetett sejteni, hogy a cél nemcsak a bentmaradás, de legalább a középmezőny elérése. Ezt végül jócskán túlteljesítette Nuno Espirito Santo együttese, amely végül a 7. helyen végzett, ami egyben azt is jelentette, hogy nyáron részt vehet az Európa-liga selejtezőin. Utóbbihoz egy kis szerencse is kellett, de ha megnézzük, mit vitt véghez a Wolves a szezonban, látni fogjuk, nem érdemtelenül ért oda a hetedik helyre.

A feljutás után rendesen a zsebébe nyúlt Jeff Shi klubelnök, és összesen 82,58 millió eurót költött játékosokra, köztük voltak új szerzemények, valamint olyanok megvásárlása, akik addig kölcsönben szerepeltek a közép-angliai csapatnál. Közülük két portugál Európa-bajnokot, Ruí Patriciót és Joao Moutinhót érdemes kiemelni, akik kulcsemberek lettek azonnal. Kölcsönbe érkezett továbbá a mexikói Raúl Jiménez a Benficától, valamint Jonny Otto az Atlético Madridtól, de mindketten olyan remek teljesítményt nyújtottak, hogy az idény közben végleg megvásárolta őket a klub, előbbit rekordot jelentő 35 millió euróért.

A csapat házi gólkirálya 17 találattal a mexikói Raul Jiménez lett, itt éppen pankrátormaszkban ünnepel Forrás: AFP/Ben Stansall

Na, de vissza a szezonkezdethez, ami egy 2-2-es hazai döntetlen volt az Everton ellen, viszont a következő fordulóban kétgólos vereséget szenvedtek Leicesterben. Nem túl biztató előjelekkel várták a címvédő Manchester City elleni bajnokit, ott azonban kiharcoltak egy bravúros, 1-1-es döntetlent.

Talán még Nuno Espirito Santo tanítványai sem gondolták ekkor, hogy ez nem csak egy kicsúszott eredmény volt, és ők lesznek a szezon óriásölői.

A következő két fordulóban a Wolves egyaránt 1-0-ra győzött, majd jöhetett az újabb Manchester elleni mérkőzés, csak éppen a United otthonában, az Old Traffordon. Moutinhóék innen is ponttal távoztak, ezt pedig ismét két győzelem követte, amivel feljöttek a hetedik helyre nyolc forduló után.

Talán senki sem gondolta volna, hogy ezután egy megmagyarázhatatlan mélyrepülés következik: vereség a Watford, a Brighton és a Tottenham ellen. Egy ilyen sorozat után jöhetett az Arsenal elleni idegenbeli összecsapás, de meglepetésre megint összejött a bravúrpont, „természetesen” egy 1-1-es döntetlennel.

„Nuno” először megnyerte a másodosztályt, majd az Európa-ligába vezette a Wolvest Forrás: AFP/Paul Ellis

Még mielőtt a szurkolók elkezdhettek volna örülni, a Huddersfield és a Cardiff is legyőzte a Wolvest, amely 15 forduló után a 12. helyen állt. Decemberben a Chelsea, a Liverpool és a Spurs várt a válságban lévő csapatra.

A Wolverhampton azonban ismét borította a papírformát, 2-1-re legyőzte a Chelsea-t, amit további két győzelem követett, máris visszakerült a 7. helyre a csapat. A Liverpool könnyedén elvitte az otthonukból a 3 pontot, ezután jött egy Fulham elleni iksz, majd egy újabb hatalmas bravúr,

3-1 a Wembley-ben a Spurs ellen, sőt, nem sokkal később Jürgen Kloppéknak is sikerült visszavágni az FA-kupában.

A hullámvasút folytatódott ezután is, sima vereség a Crytal Palace és a City ellen, majd a szezon egyik legjobb meccsén egy 4-3-as drámai siker a Leicesterrel szemben.

A West Ham 3-0-s kiütésével a Wolves ismét elfoglalta a 7. helyet, amit aztán (egy forduló kivételével) megtartott a bajnokság végéig. Közben pontot rabolt a Stamford Bridge-ről, valamint hazai pályán legyőzte az Arsenalt és a Manchester Unitedet is, végül

16 pontot gyűjtött a hat nagycsapat ellen,

ráadásul a FA-kupában is búcsúztatta Pogbáékat, és az elődöntőig menetelt.

Számos klubcsúcsot megdöntött vagy beállított az újonc csapat ebben a szezonban. Egyrészt

soha nem szerzett még 57 pontot az angol bajnokságban, másrészt 1980 óta nem végzett ennyire előkelő helyen. Továbbá ez lesz a csapat első európai kupaszereplése is 39 év után,

mivel a hetedik helyezettnek is jár egy hely az Európa-liga selejtezőjének második körében.

Öt évvel és 15 nappal az után, hogy a csapat harmadosztálybeli mérkőzést játszott, elmondhatja magáról, hogy megmérettetheti magát Európában. Nem is rossz teljesítmény egy újonctól.