Sikeresnek ítélték a VAR-rendszer első évét a spanyol bírók

Levante UD v Athletic Bilbao - La Liga FBL liga Spain december EVENT SPORT MATCH soccer match Levante valencia people Athletic Bilbao La Liga
Jaime Latre referee look VAR during spanish La Liga match between Levante UD vs Athletic club de Bilbao at Ciutat de Valencia Stadium on December 3, 2018. (Photo by Jose Miguel Fernandez/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Spanyol Játékvezetői Bizottság (CTA) sikeresnek ítélte az élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban a videobíró-rendszert (VAR), amit az idény elején vezetettek be a La Ligában.

Carlos Velasco Carballo, a CTA elnöke a szerdai sajtótájékoztatón elmondta: a játékvezetők nagyon jól alkalmazkodtak az új rendszer jelentette változásokhoz, csakúgy, mint a szurkolók és a média.

"Olyan, mintha mindig a VAR-ral játszottunk volna" - tette hozzá, majd kitért az adatokra is.

Sikeres a videobíró Spanyolországban Forrás: NurPhoto/Jose Miguel Fernandez/NurPhoto/Jose Miguel Fernandez

Ezek szerint a bajnoki idény 380 összecsapásán 4293 akciót ellenőriztek a VAR segítségével, meccsenként átlagban 12 alkalommal. A játékvezetők 121 esetben kaptak tényleges játékhelyzetben segítséget a VAR-rendszertől, és 114 alkalommal elfogadták annak javaslatát. A játékvezetők 60 esetben gólnál kaptak megerősítést a VAR-rendszertől.

A játékosok reklamálása 17,3 százalékkal, míg a szimulálások száma 68 százalékkal csökkent az előző idényhez képest.