Szerdán kezdik, csütörtökön fejezik be a botrányos kupadöntőt

Before the final FC Chelsea - FC Arsenal Sports soccer Europe League ARSENAL Chelsea Workout
28 May 2019, Azerbaijan, Baku: Soccer: Europa League, before the final FC Chelsea - FC Arsenal. Mesut Özil takes part in the final training of FC Arsenal in the Olympic Stadium. The final of the Europa League between FC Chelsea and FC Arsenal will take place here on 29 May 2019. Photo: Arne Dedert/dpa
Vágólapra másolva!
Szerdán este Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban rendezik az Európa-liga döntőjét, ahol a két londoni sztárcsapat, a Chelsea és az Arsenal harcol majd a trófeáért. Az UEFA helyszínválasztása rengeteg ember felháborodását kiváltotta, akárcsak a mérkőzés időpontja.

Amikor az Európa-liga-mezőny két legerősebb csapata bejutott a döntőbe, akkor úgy tűnt a sorozat történetének legemlékezetesebb fináléjában lehet része a foci szerelmeseinek. Persze, ez még így is megtörténhet, de tény, hogy még soha egyetlen európai kupadöntőt sem előzött meg ennyi hercehurca.

Az egész ott kezdődött, hogy az UEFA úgy döntött, a döntőbe jutott két klub hat-hatezer szurkolója lehet jelen személyesen a bakui stadionban, miközben annak befogadóképessége 68 700 fő.

Az Arsenal játékosai jó hangulatban készülnek a szerdai El-döntőre Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

Az Arsenal képviselői már a jegyértékesítés miatt is élesen tiltakoztak. Hangsúlyozták, hogy a szezonban 45 ezer bérletesük volt, többségük azonban lemarad az El-döntőről. Az Arsenal kiemelte: az UEFA a jövőben legyen tekintettel a szurkolókra, és a döntőt olyan városban rendezze meg, amely a logisztikát illetően könnyebben megközelíthető, mint Baku. Az észak-londoniak szerint, ami a mostani szezonban történt, az elfogadhatatlan, és nem szabad megismétlődnie.

Ezt követően nincs benne semmi meglepő, hogy az Arsenal és a Chelsea szurkolói nem akarnak Azerbajdzsánba utazni. A Chelsea közölte, hogy mindössze 2000 jegyet tudott eddig eladni. Az Arsenal szurkolói közül 4000-en biztosan ott lesznek a finálén. A két klub hangsúlyozta, hogy bár mindent elkövettek, mégsem tudták csökkenteni az utazási költségeket. A légitársaságok - hasonlóan a június 1-i madridi BL-döntőhöz - itt is az egekbe emelték a repülőjegyek árait, míg az azeri hotelek szintén az égbe lőtték a szobaárakat.

Ez a jelenség nem egyedülálló és nem kelet-európai sajátosság, Madridban ugyanezt csinálják a spanyolok.

A jegyeladási mizériát csak tetézte a politikai botrány. Hazája, Örményország és az Európa-liga döntőjének otthont adó Azerbajdzsán feszült politikai viszonya miatt nem utazik el a döntőre az Arsenal egyik legjobbja, Henrih Mhitarjan.

A 30 éves játékos múlt héten jelentette be, hogy az utazással járó veszélyek alapos átgondolása után úgy döntött, nem megy el a jövő szerdai döntőre.

- fogalmazott a támadó. Az Arsenal honlapján azt közölte: hivatalos levélben jelezték az európai szövetségnek a helyzettel kapcsolatos aggályaikat.

Az örmény Henrih Mhitarjan 11 El-meccsen lépett pályára a szezonban Forrás: NurPhoto/Maria Jose Segovia

Arséne Wenger, aki tavaly nyáron 22 év után távozott az Arsenal kispadjáról, nonszensznek tartja, hogy a fejlett demokráciákkal teli Európában sikerült egy olyan helyszínt találni, ahol egy játékos politikai okokból nem léphet pályára.

Ezek után már csak hab a tortán, hogy a szerdai El-döntő európai idő szerint este kilenckor kezdődik, Bakuban azonban már 23 óra lesz, így szerdán kezdik, és csütörtökön fejezik be mindig idők legbotrányosabb El-döntőjét.

Reménykedjünk benne, hogy a Chelsea és az Arsenal olyan futballt fog bemutatni, amely elhomályosítja a botrányos körítést, amit az UEFA teremtett minden idők legrangosabb Európa-liga-párosításának.