Társoldalunk:

Hiába fellebbezett, marad a tízéves eltiltás

2019.05.31. 16:36

A svájci legfelsőbb bíróság elutasította a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) korábbi főtitkárának, Jérome Valckénak a fellebbezését, így érvényben marad az ex-sportvezető tíz évre szóló eltiltása.

Valckét 2016 februárjában 12 évre tiltotta el a sportággal kapcsolatos minden tevékenységtől a FIFA etikai bizottsága, majd a fellebbviteli testület - amely külön vizsgálta Valcke szerepét a 2018-as és 2022-es világbajnokság közvetítési jogainak karibi értékesítésében - az év júliusában két évvel mérsékelte a büntetést.

Az egykori sportvezető ezt követően a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult fellebbezésért, ám a testület tavaly júliusban helyben hagyta a korábbi ítéletet.

Valcke ezután adott be keresetet a svájci legfelsőbb bíróságnál, amely pénteken azt közölte: a CAS-hoz hasonlóan elutasítja a fellebbezést, így marad a most 58 esztendős Valcke tízéves eltiltása. A francia sportdiplomata az ítélet súlyosságát nehezményezte, és szerinte nem volt tisztességes a CAS eljárása vele szemben.

Jerome Valcke még egy ideig csak messziről nézheti a vb-trófeátForrás: Sputnik/Konstantin Chalabov

A korábbi sportvezető a mostani döntés értelmében perköltségre 18 ezer svájci frankot (5,2 millió forintot) köteles befizetni, további 20 ezret (5,7 millió forintot) pedig a FIFA-nak kell elutalnia.

A Valcke ellen lefolytatott korábbi FIFA-vizsgálat megállapította, hogy az egykori sportdiplomata közreműködött útiköltségekkel kapcsolatos szabálytalanságok elkövetésében, személyes célokra vette igénybe a szervezet magánrepülőgépét, korrupt módon értékesítette a világbajnokság televíziós és médiajogait, valamint bizonyítékokat semmisített meg.

Valckét 2015 szeptemberében a 2014-es világbajnokság jegyeladásaira kötött szerződések miatt is visszaélésekkel vádolták meg. A FIFA egy korábbi értékesítő partnere azt állította, hogy a brazíliai vb-n a legjobb belépőket háromszoros áron adták el. Ezt követően a sportvezetőt minden feladata alól felmentették.