Társoldalunk:

Szoboszlai Dominik: Még nem döntöttem a jövőmről

2019.06.04. 14:06

A 2020-as Európa-bajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójában a magyar labdarúgó-válogatott június 8-án, szombaton Azerbajdzsán otthonában lép pályára. A találkozót megelőző kedden a csapat főhadiszállásán, Telkiben szervezett rendhagyó sajtótájékoztatót az MLSZ, afféle kerekasztal-beszélgetést, ahol Pátkai Máté és Szoboszlai Dominik válaszolt az újságírók kérdéseire.

A Red Bull Salzburg magyar tehetsége a szlovákok és a horvátok ellen már bemutatkozott a válogatottban, így most már kellő rutinnal érkezett meg Telkibe. Nagyon örülök, hogy újra itt lehetek, jól érzem magam a csapatban, és úgy érzem a társak is teljesen befogadtak."

Nap mint nap újabb, és újabb sztárcsapatoknál merül fel Szoboszlai neve, természetesen kíváncsiak voltunk arra hogy hogyan kezeli ezt az immáron állandósult helyzetet, valamint a napokban a transfermarkt.com által közölt adatot, amely szerint már csak Willi Orban értékesebb nála a magyar keretben. "Jól esik ilyesmit olvasni, de annyira azért nem foglalkoztat a dolog. Örülök, a menedzseremmel is beszéltünk róla, de most semmi más nem érdekel, csak az előttünk álló két válogatott meccs. Láttam, hogy a Juventus és az Arsenal érdeklődéséről is voltak hírek, nyilván minden játékosnak jól esik, ha ilyen szintű csapatoknál merül fel a neve, de egyelőre nem döntöttem a jövőmmel kapcsolatban." 

Szoboszlai hat pontot vár a magyar csapattól az azeriek és a Wales-iek ellenFotó: Hirling Bálint - Origo

Ha már a középpályás a válogatott meccsekre koncentrál, kíváncsiak voltunk, hogyan készül a csapat az azeri fővárosban várható extrém körülményekre, amelyről korábban a szövetségi kapitány, Marco Rossi is beszélt. "Vélhetően nagy lesz a páratartalom és a forrósága, így direkt olyan időben voltak az itteni edzéseink is, hogy erre valamilyen szinten felkészüljünk. Szerintem senki sem szeret nagy melegben focizni, én sem, de semmilyen külső, vagy belső körülmény nem vonhatja el a figyelmünket a célunktól, ami természetesen csakis a győzelem."

És bár a bakui találkozó is rendkívül fontos, de néhány nappal később Wales ellen is bizonyítani kell.

"Egyelőre csak említés szintjén merült fel a Wales-i találkozó, ha a realitást nézzük, ott már nem mi leszünk az esélyesek. De a horvátok ellen sem mi voltunk, mégis meglepetést okoztunk, úgyhogy ellenük is erre készülünk.

Csak akkor lennék elégedett, ha a két meccsen hat pontot szereznénk!

Szoboszlai Dominik egyelőre nem döntött a jövőjérőlFotó: Hirling Bálint - Origo

A Vidivel bő egy héttel ezelőtt kupagyőzelmet ünneplő Pátkai Máté már csak az aranyérem miatt is extramotivációval érkezhetett Telkibe, arról nem is beszélve, hogy március végén az ő góljával verte a csapat a világbajnoki ezüstérmest.

"Nem érzem magam hősnek a horvátok elleni gól miatt, és nem is szeretném, ha bárki annak tekintene. Természetesen örülök a találatanak, és a Magyar Kupában a Vidivel elért győzelemnek is, ezek a sikerek erőt adnak a további munkához. Szó sincs azonban arról, hogy bérelt helyem lenne a csapatban, egyelőre nem tudunk semmit a keretről, de természetesen azon dolgozom minden nap, hogy bekerüljek a kezdőbe."

A sorozatterhelésről is kérdeztük a középpályást, hiszen a válogatott több játékosának is 50-60 tétmeccs van már a lábában, így gyakorlatilag pihenő nélkül érkezett a válogatotthoz. "Ennek maximum édes tehernek szabad lennie, a nemzeti csapatot képviselni ugyanis mindig óriási megtiszteltetés. Személy szerint nagyon jó szezonom volt, bár a bajnokságban lecsúsztunk a bajnoki címről, a kupában elért siker, valamint az Európa-liga szereplés kárpótolt." 

Pátkai Mát a horvátok elleni gól ellenére nem tartja hősnek magátFotó: Hirling Bálint - Origo

A Pátkai által is említett Európa-ligát a Chelsea nyerte, amely gyakorlatilag mindenkit simán legyőzött a sorozatban - a Vidi azonban a kevés kivétel egyike, hiszen a Stamford Bridge-en csupán 1-0-ra nyertek az angolok, a Groupama Arénában pedig 2-2 lett a meccs.

"Valahol vicces, hogy a Frankfurton kívül gyakorlatilag mi voltunk az egyetlen csapat az El-ben, amelyik meg tudta szorítani a későbbi győztest, de a futball már csak ilyen, ettől természetesen mi nem váltunk topcsapattá. Abban viszont mindannyian bízunk, hogy nem kell megint hosszú időt várni egy esetleges csoportkörhöz."

Végül az Eb-selejtezőkre visszatérve némi esélylatolgatásra is felkértük a középpáyást, aki Szoboszlaihoz hasonlóan két győzelmet vár a csapattól. "2019-ben már nem lehet egyértelmű esélyekről és papírformáról beszélgetni, elég, ha csak a saját, horvátok elleni meccsünket említem. Ugyanarra a szervezett és érett játékra lesz szükség a csapattól, amit a vb-ezüstérmes ellen mutattunk, akkor mindkét találkozón reális esélyünk lehet a győzelemre. Ez a cél, ezért dolgozunk, hat pontot szeretnénk begyűjteni az előttünk álló két találkozón!