Bíróság mondta ki, hogy bundáztak a spanyol bajnokság utolsó fordulójában

Horizontal
Real Valladolid's Spanish midfielder Borja Fernandez applauds during the Spanish league football match between Real Valladolid FC and Valencia CF at the Jose Zorrilla stadium in Valladolid on May 18, 2019. - Spanish police were carrying out an operation today against several footballers --among them Spanish player Borja Fernandez-- ex-players and club managers accused of fixing matches in the first and second divisions, a source close to the probe said. (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP)
Vágólapra másolva!
Egy spanyol bíróság kimondta, hogy a korábbi gyanúnak megfelelően valóban manipulálták a spanyol bajnokság utolsó fordulójában rendezett Real Valladolid–Valencia mérkőzést.

Mint arról a múlt héten beszámoltunk, a spanyol hatóságok hosszas nyomozás után több korábbi élvonalbeli futballistát is letartóztattak, akiket azzal gyanúsítottak, hogy mérkőzések eredményét befolyásolták, azaz fogadási csalások szervezésében vettek részt.

Korábbi Real Madrid-játékosokat tartóztattak le bundázás miatt

A legnagyobb név a Bajnokok Ligája-győztes Raul Bravo.

A katalán El Mundo keddi információi szerint most az ügyben eljáró bíróság is kimondta, hogy manipulálták a bajnokság utolsó, 38. fordulójában rendezett Real Valladolid–Valencia mérkőzést. A lap értesülései szerint a rendőrök által lehallgatott találkozók és telefonbeszélgetések alapján bizonyítható a bundázás vádja. Az utolsó bajnoki mérkőzés előtt a korábbi Real Madrid-focista, Raúl Bravo és az ugyancsak korábbi profi focista, Carlos Aranda egy bárban találkozott a Valladolid csapatkapitányával, Borja Fernándezzel, és a felvételek alapján az alábbi mondat is elhangzott:

Fernández a találkozó után több Valladolid-focistával is beszélt, a Valencia pedig mindkét játékrészt megnyerte 1-0-ra. A nyomozás szerint legalább hét valladolidi volt érintett az eredmény alakításában, a vendégek azonban nem voltak beavatva, ők nem tudtak róla, hogy manipulált mérkőzésen lépnek pályára.

A Valladolid a 37. fordulóban kiharcolta a biztos bentmaradást, azaz számukra tét nélküli volt a mérkőzés, a Valencia viszont a győzelemmel megelőzte a Getafét, és elcsípte az utolsó Bajnokok Ligája-indulást érő 4. helyet.

Vajon kit tapsolt meg a Valencia elleni mérkőzés végén Borja Fernández? Forrás: AFP/Oscar Del Pozo

A hatóságok szerint egyértelmű, hogy fogadási csalás áll az ügy hátterében, és a Valenciához hasonlóan klubszinten a Valladolid sem vonható felelősségre. A letartóztatott főkolomposok közül Borja Fernández az ártatlanságát bizonygatta azzal, hogy ő aztán nem fogadott a meccsre, míg Aranda szerint azokat tartóztatták le, akik a legkevésbé bűnösök az ügyben. Raúl Bravo börtönből küldött üzenetével viszont akár egy Torrente-filmben is találkozhatunk még:

és a kezdettől fogva jól bántak velünk. Most nem mondhatok mást, majd a tárgyaláson kiderül, hogy ki a bűnös és ki az ártatlan."

A nyomozás még az előző idény végén indult, amikor a spanyol liga jelezte a rendőrségnek, hogy gyanús fogadásokat tettek a Huesca–Gimnastic de Tarragona mérkőzésre.