Vágólapra másolva!
November 15-én Magyarország-Uruguay barátságos meccsel nyitják meg az új Puskás Stadiont.

A hírt az MLSZ jelentette be péntek délután.

A találkozó történelmi: az új Puskás Arénában, a 2020-as Eb egyik helyszínén fogadjuk a kétszeres világbajnokot.

Ezen a találkozón vesz búcsút a szurkolóktól a 2018-ban visszavonult Gera Zoltán, aki júliustól átveszi az U21-es válogatott irányítását.

A világranglista 6. helyén tartózkodó álló együttes, amelyben olyan sztárok is szerepelnek, mint Luis Suarez (FC Barcelona) vagy Edinson Cavani (PSG), jelentős múlttal rendelkezik, hiszen 1930-ban és 1950-ben megnyerte a világbajnokságot, 1924-ben és 1928-ban pedig egymás után kétszer lett olimpiai aranyérmes.

Az 1954-es világbajnokságon lejátszott magyar-uruguayi mérkőzés Svájcban Forrás: AFP/Staff

A kétszeres vb-ezüstérmes, háromszoros olimpiai bajnok magyar válogatott számos emlékezetes összecsapást vívott különböző dél-amerikai ellenfelekkel szemben, de összesen csak háromszor, hazai pályán pedig mindössze egyetlenegyszer, 1962-ben játszott Uruguay ellen.

Emlékezetes, hogy az utóbbi találkozó volt a 101-szeres válogatott Bozsik József búcsúmérkőzése.

A november 15-én rendezendő összecsapás helyszíne a Népstadion helyén, és annak elemeit is felhasználva készülő új Puskás Aréna lesz, ezzel a találkozóval nyitja meg kapuit Európa és a világ egyik legmodernebb, 68 ezer néző befogadására alkalmas létesítménye, amely a 2020-as Európa-bajnokság alkalmával négy találkozónak ad majd otthont.

Egyben búcsúmérkőzés is lesz a nyitó mérkőzés. Gera Zoltán, az elmúlt évek kiemelkedő hazai labdarúgója (97 válogatott mérkőzésen 26 gól) tavaly egy sérülést követően egyik napról a másikra volt kénytelen abbahagyni sikeres pályafutását. Ennek része volt magyar bajnoki címek és Magyar Kupa-sikerek mellett a 2010-es Európa-liga döntője a Fulhammel, vagy a 2016-os Eb, amelyen a torna legszebb gólját szerezte a későbbi győztes Portugália ellen.

Gera Zoltán lesz az U21-es válogatott szakvezetője Forrás: Ferencvárosi Torna Club/Facebook

Gera Zoltántól klubja, a Ferencváros és az MLSZ ezen a találkozón a szurkolókkal közösen búcsúzik el.

A szakember július elsejétől átveszi a 2021-es, magyar-szlovén rendezésű Eb-re készülő U21-es válogatott vezetését.

Mivel a feladatkör teljes embert kíván, Gera Zoltán megállapodott a magyar bajnok vezetőségével, hogy egyelőre távozik a zöld-fehérek szakmai stábjából. Egyidejűleg az A válogatottban, Marco Rossi mellett is folyamatosan csökkentik feladatait a szezon végéig, hogy minél hamarabb százszázalékosan az U21-es korosztályra koncentrálhasson.

Büszke vagyok a Ferencvárosnál végzett munkámra is, amelyet fájó szívvel hagyok abba. Mint elmondtam a klub vezetőinek is, nagyon hálás vagyok a lehetőségért, amit kaptam, sokat tanultam az elmúlt időszakban, és örülök neki, hogy együtt ünnepelhettük a klub 30. bajnoki címét. Mostantól pedig minden erőmmel az U21-es válogatott eredményességéért dolgozom. Nagy köszönettel tartozom az A-válogatott stábjának és játékosainak, mert rengeteget tanultam mindannyiuktól az együtt töltött idő alatt, amiért nagyon hálás vagyok nekik” – nyilatkozta az Mlsz.hu-nak Gera Zoltán, akinek főállású munkahelye az MLSZ Telki Edzőközpontja lesz. Marco Rossi munkáját a jövőben is segíti – fokozatosan vonulva vissza – a versenynaptár lehetőségei szerint, de fő feladata mostantól az U21-es csapat irányítása.