Vágólapra másolva!
A szenzációsan játszó és két gólt szerző Willi Orbán, valamint az újoncként hatalmas góllal debütáló Holman Dávid találatával a roppant fegyelmezetten és gólerősen játszó magyar labdarúgó-válogatott 3-1-re nyert Bakuban az Azerbajdzsán elleni Európa-bajnoki selejtezőn. Ezzel a sikerrel Marco Rossi csapata vezeti az E-csoportot, kedden így fogadjuk a Horvátországban vesztő Wales együttesét Budapesten. 970 nap után nyertünk idegenben meccset, Marco Rossival pedig először diadalmaskodtunk határon túli összecsapáson.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Bakuból.

Alaptalannak bizonyultak az előzetes riadalmak, mert az Azerbajdzsán-Magyarország Eb-selejtező az ideálisabbnál is ideálisabb körülmények között kezdődött el Bakuban.

A kellemes szellőben, 22 fokos melegben tényleg remekül lehetett futballozni, egy nehéz külső körülményt tehát máris kizárhatott a magyar csapat.

Az otthonról érkező tábor hamar elfoglalta a stadion egyik kanyarszektorát, de a hazai nézők nehezen akartak megérkezni. Mondjuk hallva azokat az áriákat, amelyeket a stadion hangulatfelelőse szórakoztatás gyanánt a fülünkbe zengetett, nem is csoda, hogy nem volt kedvük az embereknek a kezdés előtt fél órával helyet foglalni. A legszebb dal, az "Azerbajdzsán, ó te csodás anyaföld" című opus - biztos, ami biztos - többször is felcsendült - akarom mondani, felordított a hangszórókból.

Az M4 Sport kiküldött riportere, Hajdu B. István is megnyugodhatott, mert

kétnapi szerelőmunka után egyszer csak rendben lett a kép- és hangösszeköttetés Budapesttel.

Az 1996-os emlékezetes vb-selejtező óta a magyar tévések kissé félve utaznak a Kaszpi-tenger partjára; 23 évvel ezelőtt a meccs helyett a moszkvai időjárás-jelentés és Harangozó Teri felváltva szórakoztatta a nagyérdeműt. Egy órával a kezdés előtt pedig azt is megtudtuk, hogy a magyar válogatott milyen összeállításban lép pályára Bakuban.

A holland Kevin Blom bíró helyi idő szerint este 8 órakor indította el a játékot. Ekkor már azt is tudtuk, hogy a csoport másik, délutáni találkozóján a vb-ezüstérmes horvátok 2-1-re nyertek Wales ellen.

Gulácsi Péter kapus bemelegít az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés előtt Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Szalai Ádámot már a 10. másodpercben ápolni kellett egy kemény azeri belépő után. A folytatásban sem mentek a szomszédba a játékosok, ha arról volt szó, hogy egymást kell aprítani - ebben az azeriek jártak az élen.

Az első percek után jól látszott, hogy a magyar csapat technikailag és játéktudásban is az ellenfél fölé nőtt.

Bátran játszott Marco Rossi együttese. A 8. percben Szoboszlai Dominik Korhut Mihállyal kényszerítőzött, majd jött a beadás, amely szögletre pattant.

Szalai Ádám (b) és az azeri Rahil Mammadov az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A 18. perc hozta meg a nagyon várt magyar vezetést. A 101. válogatottságát ünneplő Dzsudzsák Balázs ívelt oldalról középre egy szabadrúgást, amelyre

Willi Orbán érkezett, és védhetetlenül fejelt a kapuba.

Orbánnak ez a hetedik meccse a nemzeti csapatban, és már két gólnál tart.

A játék nem volt túlságosan magas színvonalú, de ezen a meccsen nem is az volt a cél, hogy az év ütközetét hozzuk le, hanem az, hogy nyerjünk. A 31. percben szép magyar támadás végén, Lovrencsics-köténnyel, és egy remek Szalai-előkészítés után Dzsudzsákra jött ki a figura, de sajnos a lövésbe belevetődve blokkolt az azeriek egyik védője.

A gólszerző Willi Orbán (b) az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Mivel az azeriek képtelenek voltak futballozni, az első félidő utolsó szakasza is azzal telt, hogy oda-odavágtak a magyaroknak. A 38. percben Nazarov veszélyes helyről végzett el szabadrúgást, szerencsére azonban kirúgta a stadionból a labdát. A 42. percben Emreli következett, a magyar tizenhatos előtt jobbal lőtt, de Orbán blokkolta a lövését. Ezzel le is pergett az első félidő, amely után a magyar csapat 1-0-ra vezetett. Érdekesség, hogy a labdabirtoklás aránya 56-44% volt a hazaiaknak.

Az azeri Dmitrij Nazarov (b) és Nagy Dominik az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A második félidő heves magyar rohamokkal indult. Az 50. és az 51. percben az azeri kapus, Agajev kétszer is hihetetlen módon védett. Előbb Dzsudzsák Balázs mesterien elvégzett, 23 méteres szabadrúgását szedte ki a felső sarok elől. Majd Kleinheisler léc alá tartó lövését védte elképesztő módon. Az 53. percben azonban már ő is tehetetlen volt.

Ekkor ugyanis Willi Orbán megszerezte önmaga és a csapata második gólját.

Willi Orbán (jobbról a 4.) gólt szerez az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen a bakui Bakcell Arénában Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Egy szöglet után Szalai csúsztatását követően óriási kavarodás támadt az ötösön belül, Orbán pedig combbal a kapuba továbbított. 0-2.

Egyértelműen Willi Orbán volt a nyerő emberünk, mert ez már a harmadik találata volt a nemzeti tizenegyben. Ugyanakkor az egész csapatot elismerés illeti, mert a második félidőt nagy rössel kezdtük, és nem engedtük a házigazdát levegőhöz jutni.

Az 59. percben Dzsudzsák újabb 23 méteres szabadrúgást végzett el, de a labda a kapufa tövéről pattant ki a mezőnybe. A magyar középpályás nagyon megérdemelte volna már a gólt, szegény bosszankodott is eleget.

Semmi nem utalt arra, hogy az azeriek gólt szereznek ezen az estén,

de a 70. percben egy pillanat alatt változott meg minden, mert szépített a házigazda. Egy azeri támadás végén Gulácsi védett egy hatalmasat Ramazanov lövése után, de a kipattanó a hosszún teljesen üresen érkező Emreli elé pattant, aki az üres kapuba lőtt. 1-2.

A magyar csapat azonban nem rogyott össze, és két perccel később a csereként beállt Holman Dávid az utóbbi évek egyik legszebb gólját lőtte.

Tehát: Holman Dávid kapott remek labdát Kleinheislertől, tolt rajta egyet, majd a bal felső sarokba bombázta.

Védhetetlen találat volt, azonnal visszaállt a kétgólos különbség, amely mindenképpen megnyugtatólag hatott.

Újoncként, csereként egy ilyen szituációban ekkora gólt lőni, ez nem mindennapos.

Holman gólja azért is volt nagyon fontos, mert nem hagyott időt az azerieknek, hogy 1-2 után esetleg magukhoz térjenek.

Holman Dávid, mielőtt megszerzi a csapat harmadik gólját az Azerbajdzsán - Magyarország labdarúgó Európa-bajnoki selejtezőmérkőzésen Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ez nem is történt meg, az utolsó negyedórában a magyar csapat ügyesen tartotta a labdát. Izgalmat és gondot csak az okozott, hogy a 89. percben a holland bíró Marco Rossi szövetségi kapitányt reklamálás miatt elküldte a kispadról. Ekkor már zengett a magyar közönség, a Szép volt fiúk!

Ez sem veszélyeztette azonban a magyar válogatott győzelmét, 970 nap után nyertünk idegenben, és ezzel a győzelemmel vezetjük a csoportot. Így következhet kedden a Wales elleni mérkőzés a Groupama Arénában, Budapesten.

Eb-selejtező, E csoport, 3. játéknap:
Azerbajdzsán-Magyarország 1-3 (0-1)
Baku, 8000 néző, v: Kevin Blom (holland)
gólszerzők: Madatov (70.), illetve Orbán (18., 53.), Holman (71.)
sárga lap: Hüszejnov (38.), Medvegyev (59.), illetve Szoboszlai (28.), Kleinheisler (67.), Németh (87.)

Azerbajdzsán:
Szalahat Agajev - Makszim Medvegyev, Badavi Hüszejnov, Rahil Mammadov, Anton Krivocjuk - Richard Almeida, Gara Garajev, Dmitrij Nazarov (Rüfat Dadasov, 86.) - Mahir Madatov (Araz Abdullajev, 74.), Renat Dadasov (Agabala Ramazanov, 59.), Ramil Sejdajev

Magyarország:
Gulácsi Péter - Lovrencsics Gergő, Willi Orbán, Baráth Botond, Korhut Mihály - Nagy Ádám, Kleinheisler László (Pátkai Máté, 72.) - Dzsudzsák Balázs (Németh Krisztián, 86.), Szoboszlai Dominik (Holman Dávid, 58.), Nagy Dominik - Szalai Ádám