Minden idők legszebb BL-döntős gólját ollózta, most a magyarok kapuját rohamozza

Horizontal
Wales' striker Gareth Bale celebrates on the pitch after the UEFA Euro 2020 Group E qualification football match between Wales and Slovakia at Cardiff City Stadium in Cardiff on March 24, 2019. - Wales won the game 1-0. (Photo by Geoff CADDICK / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden este a magyar labdarúgó-válogatott kulcsfontosságú Eb-selejtezőt játszik Wales együttesével a Groupama Arénában. A vendégek keretét főleg Premier League-játékosok alkotják, a csapat legnagyobb sztárja azonban a Real Madrid négyszeres BL-győztes szélsője, Gareth Bale, akinek minden megmozdulása kész életveszély.

A 30. életévében járó szélső már gyermekkorában is kitűnt, 14 évesen 11,4 másodperc alatt futotta a 100 métert. Karrierjét Southamptonban, Anglia legjobb fociakadémiáján kezdte. A „Szenteknél" az elmúlt évtizedben olyan focisták játszottak, mint Theo Walcott, Alex Oxlade-Chamberlain, Sadio Mané, vagy éppen Virgil van Dijk, akit Lionel Messi mellett az idei Aranylabda legnagyobb esélyesének tartanak.

Bale 16 évesen és 275 naposan, 2006. április 17-én debütált a Southamptonban, ezzel ő lett Walcott után a második legfiatalabb játékos a csapat történetében.

Első profi szezonjában megválasztották az angol másodosztály legjobb fiatal játékosának.

Gareth Bale hátvédként kezdte pályafutását Forrás: AFP/Carl De Souza

A szélvészgyors balhátvédért sorban álltak a Premier League sztárcsapatai. Arséne Wenger is szerette volna leigazolni az Arsenalba, Bale azonban 2007 nyarán a londoni rivális Tottenham csapatához igazolt. A walesi játékos kezdetben a Spursben is a védelemben kapott szerepet, három szezon alatt csak hat gólt szerzett az észak-londoni csapatban.

A 2010/11-es szezon hozta meg számára a nagy áttörést, amikor Harry Redknapp vezetőedző egy sorral feljebb tolta. Bale a szezont 11 góllal és 11 gólpasszal zárta, bekerült a Premier League álomcsapatába, a játékosok szervezete pedig megválasztotta a szezon legjobbjának.

Ezt követően a walesi sztárt már a világ legjobb szélsői között emlegették, ráadásul balszélsőből jobbszélsővé avanzsált, így a játéka egyre jobban kezdett hasonlítani Cristiano Ronaldóéra. Bale egy idő után még a portugál támadó jellegzetes terpeszes beállását is lekoppintotta, amit mindig a szabadrúgások elvégzése előtt csinál.

Bale lett a Tottenham Ronaldója Forrás: AFP/Ian Kington

A 2011/12-es szezont Bale 13 góllal és 17 gólpasszal zárta, majd az utolsó londoni idényében 26 gólt szerzett, az újságírók és a játékosok is megszavazták az év játékosának, emellett megkapta az év legjobb fiatalja díjat is,

Cristiano Ronaldo után ő lett a második a Premier League-ben, aki egy szezon alatt három egyéni díjat is meg tudott nyerni.

2013 nyarán hosszas alkudozás után a Real Madrid 101 millió euróért megvette a Tottenhamtől, ezzel a világ legdrágább játékosa lett. Az első madridi szezonja tökéletesre sikerült, hiszen tevékeny részt vállalt a klub fennállása 10. Bajnokok Ligája-győzelméből, az Atlético Madrid elleni döntőben, 1-1-es állásnál a hosszabbítás 110. percében szerzett vezetést csapatának. Az utolsó 10 percben még Marcelo és Ronaldo is betalált, de Bale gólja jelentette a Real Madrid győzelmét.

2016-ban a walesi támadó gólpasszt adott az Atlético elleni BL-döntőben, amit később tizenegyespárbajban nyert meg a Real Madrid. A következő szezonjában rengetegszer volt sérült, így Zinédine Zidane beépítette a helyére a spanyol válogatott Iscót, így Bale a Juvetus ellen 4-1-re megnyert BL-döntőn csak 13 percet kapott.

Bale négyszer nyert BL-t a Real Madriddal Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A rendszeres sérülések továbbra is megnehezítették életét, már nem számított alapembernek a Real Madridban, de a 2018-as BL-döntőn csereként beállva két gólt lőtt a Liverpoolnak, az ollózós gólja pedig minden idők legszebb döntős találata lett.

Az idei szezonban Bale rengeteget szenvedett, akárcsak a Real Madrid. Tavasszal már hetente felröppentek olyan pletykák, hogy Zidane mindenképpen meg akar válni tőle. Florentino Peréz már le is igazolta a posztjára Eden Hazard-t, és Kylian Mbappé esetleges érkezéséről is pusmognak, így könnyen lehet, hogy a walesi támadót már nem látjuk többet futballozni a madridi csapatban.

Bale átigazolása azonban nem lesz egyszerű történet, ugyanis elképesztően magas a fizetése, és érthetően nem tolonganak a klubok egy olyan játékosért, aki az elmúlt hat évben 18-szor sérült meg, és 69 meccset hagyott ki sérülések miatt.

Zidane ráadásul annyira elégedetlen a mentalitásával, hogy a Real Marid utolsó Betis elleni hazai bajnoki mérkőzésén már be sem cserélte, pedig az lett volna az utolsó alkalom, hogy a Bernabéu Stadion közönsége megtapsolhatta volna.

Gareth Bale – aki egykor a világ legdrágább játékosa volt – élete legrosszabb szezonján van túl, nyáron minden bizonnyal új fejezet kezdődik az életében.

A Magyarország-Wales Eb-selejtező-mérkőzés kedden este 20.45-kor kezdődik. A találkozót az Origo élőben közvetíti.