Vágólapra másolva!
A 2016-os franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság egyik legszimpatikusabb csapata a walesi válogatott volt. Az angolok csúfos kudarca után az Aaron Ramsey és Gareth Bale nevével fémjelzett csapat mentette meg a szigetországi foci becsületét, és egészen az elődöntőig menetelt. A kiugró Eb-szereplés után azonban nem tudott szintet lépni Chris Coleman csapata, amely az utolsó pillanatban maradt le az oroszországi világbajnokságról.

A walesi csapat a 2016-os Európa-bajnokságon Angliát megelőzve csoportelsőként jutott tovább a nyolcaddöntőbe. A csapat két legnagyobb sztárja, Aaron Ramsey és Garath Bale valósággal szárnyaltak. Az Arsenal középpályása egy gólt szerzett, és két gólpasszt adott a csoportkörben, míg a Real Madrid szélsője háromszor volt eredményes három meccsen.

Ezt követően jött az északírek elleni egygólos siker.

A továbbjutást érő találatot egy kétségbeesetten menteni igyekvő északír, Gareth McAuley szerezte, de a labdát Bale lőtte középre Ramsey tökéletes ütempassza után.

Gareth Bale és Aaron Ramsey fantasztikus párost alkotnak a válogatottban Forrás: AFP/Philippe Lopez

A negyeddöntőben a walesiek a torna legnagyobb meglepetésével szolgáltak, amikor 3-1-re legyőzték a végső győzelemre is esélyes belgákat, Ramsey szenzációs játékkal, és két gólpasszal vette ki a részét a sikerből. Az Arsenal játékosa azonban egy kezezés miatt sárga lapot kapott, és mivel az északírek ellen is beszedett egyet, ki kellett hagynia a portugálok elleni elődöntőt.

Chris Coleman csapatának esélye sem volt az elődöntőben Ramsey nélkül, a portugálok Cristiano Ronaldo és Nani góljaival bejutottak a döntőbe, majd megnyerték az Európa-bajnokságot.

A végső győztes portugálok jelentették a végállomást Forrás: AFP/Francisco Leong

Ez Eb után megnőtt az elvárás a walesiekkel szemben, hiszen a csapat nagy része a Premier League-ben futballozik, és már akadtak valódi sztárjátékosok is. Sokan azt hitték, hogy a 2018-as vb-szereplés kiharcolása gyerekjáték lesz, mert a Szerbia, Írország, Ausztria, Grúzia, Moldova selejtezőcsoport korántsem tűnt világverőnek.

A walesiek Bale vezérletével egy sima négyest rúgtak Moldovának, ezt a győzelmet azonban sorozatban öt döntetlen követte.

Ausztriában Ramsey sérülés miatt hiányzott, de a 2-2-es eredmény teljesen elfogadható idegenben, de három nap múlva a grúzok elleni hazai 1-1 valóságos hidegzuhany volt. Ezt követően kétszer játszottak a szerbekkel, idegenben az írekkel, de mivel mindegyik meccs döntetlent hozott, a walesiek hat forduló után még nem nyertek rangadót.

2017 szeptemberében Wales hazai pályán 1-0-ra legyőzte Ausztriát, majd Ramsey és Bale vezérletével hozta a kötelező győzelmet Moldova ellen, így két fordulóval a vége előtt feljött a csoport második helyére, ami vb-pótselejtezőt ért.

Bale sérülése a legrosszabbkor jött a walesi csapatnak Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Azonban Bale egy vádlisérülés miatt nem léphetett pályára az utolsó két vb-selejtezőn, a walesiek pedig hazai pályán elvesztették az írek elleni sorsdöntő meccset, pedig már egy döntetlennel is megszerezték volna a csoport második helyét.

Ezt követően a csalódott walesiek elvesztettek egy franciák elleni felkészülési meccset, majd ikszeltek Panamával, 2017 novemberében pedig Chris Coleman szövetségi kapitány - aki majdnem hat évig irányította a nemzeti csapatot – a Sunderland edzője lett. A helyére a Manchester United walesi legendáját, Ryan Giggst nevezték ki, aki korábban segédedzőként dolgozott az Old Traffordon, de vezetőedzői tapasztalata nem volt.

Ryan Giggs a walesi szurkolók számára korántsem legenda Forrás: AFP/Lluis Gene

Kinevezése előtt a walesonline.co.uk honlapon több mint 2000 drukker szavazott arról, kit látna szívesen a nemzeti csapat élén. Giggs pedig csak a negyedik lett a voksoláson.

Chris Coleman majdnem hat évig irányította a csapatot, és szerették a szurkolók. Ellenben Ryan Giggs 16 év alatt csak 64-szer lépett pályára a walesi nemzeti csapatban, soha nem szerepelt egyetlen rangos tornán sem, és mindig nyűg volt neki a válogatottbeli szereplés.

1991-es debütálása után legközelebb kilenc év múlva lépett pályára újból a nemzeti csapatban.

Giggs irányításával a walesi válogatott 12 meccsen ötször győzött, hatszor kikapott, egyszer pedig döntetlent játszott. A Nemzetek Ligája B divíziójában a második helyen végzett Dánia mögött.

A walesi válogatott óriási átalakuláson megy keresztül.

A 2016-os Eb-elődöntős csapatból csak hárman - Wayne Hennessey, Joe Allen és Gareth Bale – kezdett szombaton a horvátok ellen 2-1-re elvesztett meccsen. Ráadásul a csapat legjobb játékosa, Aaron Ramsey májusban combsérülést szenvedett, így nem játszhat a Groupama Arénában, míg a legnagyobb sztár, Gareth Bale az egész szezonban sérülésekkel bajlódott, és formán kívül futballozott.

Nyilván a szigetországi válogatott a kedd esti Eb-selejtező esélyese, de kijelenthetjük, hogy ez a walesi csapat már nem az, amelyik három évvel ezelőtt elkápráztatta Európát.

A Magyarország-Wales Eb-selejtező-mérkőzés kedden este 20.45-kor kezdődik. A találkozót az Origo élőben közvetíti.