Társoldalunk:

Marco Rossi biztosan nem ülhet le a kispadra Wales ellen

2019.06.10. 17:41

Kedden este a magyar labdarúgó-válogatott Wales együttesét fogadja az Eb-selejtező E csoportjának 4. fordulójában. Marco Rossit az Azerbajdzsán elleni mérkőzésen elküldte a kispadról a játékvezető, a szövetségi kapitány így automatikus eltiltást kapott. Rossi az Eb-selejtezőt megelőző sajtótájékoztatón elárulta: alkalmazkodik az ellenfélhez a kezdőcsapat összeállításakor. A válogatott összetartására sérülten érkezett Kádár Tamás már a csapattal edz, miközben az Azerbajdzsán ellen komoly rúgást kapó Willi Orbán is játékra kész állapotban van. 

Willi Orbán bokájára a bakui mérkőzés első perceiben lépett rá az egyik azeri játékos, és bár az RB Leipzig védője a lefújás után is fájdalomra panaszkodott, a vizsgálatok megállapították, hogy szerencsére nem szenvedett komolyabb sérülést, így Wales ellen is a szakmai stáb rendelkezésére áll - derült ki a Magyar Labdarúgó Szövetség tájékoztatásából, amely arra is kitért, hogy a jobb hátvéd Bese Barnabás a csütörtök délutáni edzésen fog először a csapattal edzeni. 

Kedden este Cosimo Inguscio helyettesíti az eltiltott Marco RossitForrás: SMIC/Micheller Szilvia

Marco Rossit az Azerbajdzsán elleni mérkőzésen elküldte a kispadról a játékvezető, a szövetségi kapitány így automatikus eltiltást kapott, ezért nem ülhet le a kispadra a Wales elleni Eb-selejtezőn, büntetéséről azonban csak a nyár folyamán dönt az UEFA Fegyelmi Bizottsága. A kedd este 20:45-kor kezdődő mérkőzésen Cosimo Inguscio fogja helyettesíteni Marco Rossit.

Tervezek változtatásokat a kezdőcsapatban, de ezek kizárólag taktikai jellegűek lesznek, nincs szó arról, hogy a kikerülőkkel ne lettem volna elégedett Azerbajdzsánban. A walesi játékosok fizikálisan sokkal erősebbek, jobb kondícióban lévő futballisták, mint az azeriek voltak, muszáj reagálnunk erre a csapat összetételénél. Minden mérkőzésen hasonló szempontok alapján állítjuk össze a kezdőcsapatot, az a tizenegy kezd, amely az adott ellenféllel szemben a legjobb esélyekkel veszi fel a harcot – mondta a csapat összeállításáról a kapitány, aki azt is elárulta, hogy Kádár Tamás és Bese Barnabás sincs olyan állapotban, hogy kezdőként számíthasson rájuk a keddi mérkőzésen.

Marco Rossit nem először tiltották elForrás: SMIC/Micheller Szilvia

Az olasz szakember a nemzeti csapat hétfői, Telkiben tartott sajtótájékoztatóján elmondta, elfogadja, hogy elküldték a kispadtól, de súlyos szakmai hibának tartja, ami történt.

"Nagyon felzaklattak a történtek, súlyos bírói hiba történt, csak arra tudok gondolni, hogy rossz estéje volt a játékvezetőnek. Két figyelmeztetésnek meg kellett volna előznie a kiállítást, de a bíró ezúttal ezt átugrotta, s rögtön elküldött. Nem volt összetűzésem senkivel a mérkőzést vezetők közül, ezért úgy érzem, hogy súlyos szakmai hiba történt."

Segítője, Cosimo Inguscio nem először helyettesíti majd a szakvezetőt, a novemberi 15-i, észtek elleni Nemzetek Ligája-találkozón is ő irányította a válogatottat, miután Rossi akkor is eltiltott volt.

Megpróbáltuk feltérképezni a walesiek erős és gyenge pontjait is, utóbbiból nem sokat láttunk az előző mérkőzéseiken. Sokkal több dolgot tudok sorolni az erősségeik közé, például nagyon gyorsan tudnak helyzeteket kialakítani az előrelőtt labdákból, dinamikus, fizikailag és technikailag is kiváló játékosaik vannak. Középpályásuk, Daniel James egészen hihetetlen adottságokkal rendelkezik, úgy gyorsul, mintha Usain Boltot látnám a pályán. Az biztos, hogy nem szabad területet annunk a walesi játékosoknak, máskülönben nagyon megjárjuk – folytatta Marco Rossi, majd hozzátette: Gareth Bale esetében sem szabad abból kiindulni, hogy hosszabb sérülésből tért vissza, mert ő olyan játékos, aki ha 30 másodpercet játszik jól egy meccsen, akkor is el tudja dönteni a találkozót. A célunk, hogy megtartsuk az előnyünket a walesiekkel szemben a tabellán. Ennél tovább egyelőre nem szabad gondolkodnunk, hiszen nagyon fontos meccs vár ránk, ahol csak a legjobb tudásunkat nyújtva lehet esélyünk a sikerre. Szeretnénk életben tartani álmainkat és versenyben maradni az Eb-szereplés kiharcolásáért – tette hozzá a szövetségi kapitány.

Németh Krisztián és Marco Rossi a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatónForrás: mlsz.hu

Németh Krisztián, a magyar válogatott támadója elmondta, hogy az elmúlt időszakban sikerült olyan közösséget kialakítani a válogatottnál, ami legutóbb a 2016-os Európa-bajnokság előtt jellemezte a csapatot.

"Eddig az látszik, hogy meg tudjuk valósítani a szövetségi kapitány elgondolásait, és minden úgy alakul, ahogyan elterveztük. Szeretnénk hasonlóan eredményesen folytatni a közös munkát" – mondta a Sporting Kansas játékosa.

A Magyarország-Wales Eb-selejtező-mérkőzés kedden este 20.45-kor kezdődik. Amennyiben a mieink pontot szereznek, biztosan az E csoport élén maradnak.

A találkozót az Origo élőben közvetíti.