Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott kedd este a walesieket fogadta a 2020-as Európa-bajnokság selejtezősorozatában. A budapesti Groupama Arénában rendezett mérkőzésen Dzsudzsák Balázsék 1-0-ra nyertek, így őszig biztosan az E csoport élén maradnak. A győztes találkozót követően a főszereplők boldogan értékelték a látottakat. Abban mindenki egyetértett, hogy a sorozatban három megnyert meccsel nagy esély nyílt az Eb-részvétel kiharcolására, amely az egész csapat álma.

A magyar válogatott nagyon okosan játszott végig a találkozón – elég csak Korhut Mihály taktikai szabálytalanságát említeni a 90. percben Gareth Bale bedobásánál –, és talán ami még ennél is fontosabb, végig támadólag lépett fel Marco Rossi – aki eltiltás miatt nem ülhetett a kispadon – csapata egy kiváló erőkből álló walesi válogatott ellen.

Nemzeti csapatunk 34 év után győzte le ismét a walesi válogatottat. A győztes gólt ismét a vb-ezüstérmes horvátok elleni meccs hőse, Pátkai Máté lőtte, aki szerint nem az a fontos, hogy ki szerzi a gólt, a cél közös.

„Hihetetlenül boldog vagyok, hogy sikerült megint győztes gólt szereznem. Nem ez az elsődleges feladatom persze, és nem is gondolom, hogy a következő meccseken ez majd tendenciává válik.

– mondta Pátkai, aki arról is beszélt, minek volt köszönhető, hogy ennyire uralta a meccset a csapat.

talán egy nagy helyzetük volt, de azt Gareth Bale elrontotta a második félidőben. Azon kívül inkább felívelésekkel próbálkoztak, de ezt a védők megoldották. Teret nem akartunk engedni nekik, mert rendkívül gyors embereik vannak – tette hozzá a Vidi középpályása, aki elmondta, hogy nagyon fontos siker volt, így megőriztük az esélyünket, hogy ott legyünk az Eb-n. Viszont még csak félúton vagyunk, úgyhogy

rengeteget kell dolgozni, hogy elérjük az álmainkat.

Pátkai Máté ismét győztes gólt szerzett Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Nyilván az egyik fontos láncszeme a válogatottnak a szövetségi kapitány, de

nagyon jól kezelte a csapat a hiányát. Mondhatom, hogy érte, és persze saját magunkért is kettőzött erővel küzdöttünk. Le a kalappal a csapat előtt,

ezen az úton kell tovább haladni" – árulta el Marco Rossi eltiltásáról Pátkai, aki a találatát is felidézte.

„Szalai Ádám harcolt a labdáért, megnyerte a párharcot, ami elém került, onnan már nem volt nehéz dolgom. Valamilyen szinten szerencsés gól volt, mivel egy védőn is megpattant a labda, de ez már semmit nem számít."

A Vidi középpályása továbbra sem tartja hősnek magát Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Szóba került az öltözőben is, hogy állunk a csoportban. Jó pozícióban vagyunk, de nem dőlt el semmi. Nagyon örülünk, hogy kilenc pontot sikerült szereznünk. Nagyon nagy siker, hogy a horvátokat és a walesieket is meg tudtuk verni. Szeptemberben

a szlovákok ellen sorsdöntő meccs lesz, mindenképpen pontot, pontokat kell majd szereznünk" – zárta a szavait a középpályás.

A csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs szerint nem szabad számolgatni, de a hazai meccseket muszáj hozni az Eb-szerepléshez.

„Végig taktikusan játszottunk, kontroláltuk a mérkőzést. Bátran játszottunk, és kellő önbizalommal tartottuk a labdát. Az első félidőben volt két-három gyönyörű támadásunk, és

egy szót sem szólhattak volna a walesiek, ha már korábban előnybe kerülünk. Csak centiken múlt, de szerencsére a végén jött a tipikus magyaros gólunk, ami a szív diadala volt.

Döbbenetes, amit a csapat szervezettségben produkál. Utólag azt mondom, nagyon jól jött a szlovákok elleni vereség, mert akkor összeültünk, és arra jutottunk, hogy most vagy soha. Magyar csapatra nem jellemzően két ilyen júniusi meccset lehozni nem akármi. Nagyon büszke vagyok a csapatra. A saját kezünkben van a sorsunk, de nem szabad számolgatnunk. Azzal nem kell foglalkoznunk, hogy csoportelsők vagyunk. Azerbajdzsánban is elmondtam, hogy

– értékelt a 102-szeres válogatott Dzsudzsák Balázs, aki megköszönte a szurkolók által teremtett hangulatot, ami fantasztikus volt.

Dzsudzsák Balázs igazi vezére volt a magyar válogatottnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szalai Ádám gólt ugyan nem szerzett, de eszméletlenül sokat dolgozott, és a győztes találatban is kulcsszerepet játszott.

„Nem volt egyszerű ez a két meccs, hiszen már egy ideje véget ért a bajnokság (Szalai csapata május 18-án játszotta utolsó bajnoki mérkőzését a Bundesligában – a szerk.). Ilyenkor nehéz újra felpörögni. Bakuban nem játszottam jól, de szerencsére a csapat megoldotta nélkülem is. Ez a meccs már könnyebb volt, jobban éreztem magam a pályán.

Tökéletes meccset játszottunk, és nem kaptunk gólt, ami óriási dolog. Úgy érzem, most formálódik egy jó csapat a magyar válogatottnál. Nem kell semmit elkiabálni, de kilenc ponttal szabadságra menni nagyon jó érzés" – mondta boldogan Szalai Ádám, aki már az első félidőben is érezte, hogy benne van a gól a magyar csapatban.

Szalai Ádám nagyon sokat dolgozott elöl Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 31 éves támadó kiemelte a magyar szurkolókat, akik fantasztikus hangulatot teremtettek a Groupama Arénában.

„Már a horvátok elleni meccs is nagyon komoly volt. Majd elkísértek minket Azerbajdzsánba, ahol libabőrösök voltunk a meccs után miattuk. Most, Wales ellen meg sem éreztük, hogy bezártak egy szektort, mert Pátkai Máté góljánál felrobbant a stadion. Nekünk erre kell építenünk.

Ha így játszunk, ilyen fegyelmezetten, betartva a taktikát, akkor ilyen csodálatos eredményeket érhetünk el.

Nekünk nincsenek világsztárjaink, de ha csapatként funkcionálunk, és ilyen hangulatban játszhatunk, akkor ez a végeredmény" – mondta Szalai, aki hozzátette, hogy a magyar csapatnál uralkodó hangulat még a 2016-os Eb-eufórián is túltesz.

A Bologna magyar légiósa, Nagy Ádám szerint a szlovákok elleni vereséget követően még ők sem gondolták, hogy a csoport első helyén mehetnek nyári pihenőre.

még akkor is, ha az fájó volt. A háromból az egyik volt kötelező, a horvátok és a walesiek ellen az elvárt fölött teljesítettünk. Nagyon örülünk, hogy az egész országot sikerült boldoggá tenni" – árulta el a középpályás, aki hozzátette, nyilván azért csalóka a tabella, mert a többi csapat egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. Viszont kiemelte, hogy ezek a győzelmek nagy lökést és magabiztosságot adhatnak a folytatásra.

Nagy Ádámék boldoggá tették a magyar szurkolókat Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Marco Rossi viccesen megjegyezte a meccs előtt, örülhetünk, mert eggyel kevesebb ember lesz az oldalvonal mellett, aki üvölteni fog. Viszont Gerzsonék (Gera Zoltán - a szerk.) pótolták őt hangerőben. Természetesen hiányzott,

de ezért van profi szakmai stáb, hogy az ilyen helyzeteket is meg tudjuk oldani" – árulta el a magyar játékos Rossi eltiltásával kapcsolatban. Hozzátette, az olasz szakember nagy változást hozott a válogatottnak.

„Nagyon fontos, hogy nemcsak benne, hanem az egész stábban nagyon megbízunk. Az emberek mindig a pályán lévő tizenegy játékost látják a vezetőedzővel, de

Minden egyes alkalommal felkészülünk az adott ellenfélből, tudja, mekkora szükségünk van a taktikára, vagy éppen a lassú tolódásokra. Nüánszoknak tűnik, de őszességében sokat jelentenek" – mondta Nagy.

Nagy Ádám hasznos tagja volt a győztes magyar csapatnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Horvátország és Wales ellen idegenben is úgy kell pályára lépnünk, hogy akár a három pontot is megszerezhetjük. A következő meccs azonban a szlovákok elleni hazai lesz, először ott kell mindent megtenni" – tekintett a jövőbe Nagy Ádám.

A Ferencváros szélsője, a csereként beálló Varga Roland úgy gondolja, hogy a csapategységnek köszönhető a Wales elleni győzelem.

„Nehéz ilyenkor felvenni a játék ritmusát, de pár perc elteltével úgy érzem, hogy sikerült. Jól játszott a csapat, megérdemelten nyertünk.

Nagyon jó közösséget alkotunk, az elsőtől az utolsó játékosig. Mindenki előtt egy cél lebeg, ami már csak azért is fontos, mert így lehetünk csak sikeresek."

Varga Roland jól szállt be a meccsbe Fotó: Csudai Sándor - Origo

keményen megdolgozunk érte" – árulta el Varga, aki hozzátette, végig betartották a taktikai utasításokat, ennek köszönhetően tudtak egész meccsen támadófocit játszani.

„Az egész találkozón a mi akaratunk érvényesült, csak ismételni tudom önmagam, a játék képe alapján teljesen megérdemelt a sikerünk. Nagyon örülünk neki, de nem dőlhetünk hátra, a következő meccseken is ilyen felfogásban kell pályára lépnünk" – zárta a szavait a Fradi játékosa.

Az OTP Bank Liga idei szezonjának társgólkirálya, Holender Filip először kezdett a magyar válogatottban.

Holender Filip (háttal) szerint remekül játszott a magyar csapat Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Remekül játszottunk, ahogy azt az eredmény is mutatja. Mindent megcsináltunk, amit a szakmai stáb kért tőlünk a meccs előtt.

Volt karaktere a csapatnak, ami Marco Rossinak is köszönhető, mert ő a csapat igazi vezére.

Hiányzott a kapitány, de a szurkolók fantasztikusak voltak, és belehajszoltak minket a győzelembe" – mondta a 24 éves támadó, aki nyártól a svájci bajnokságban szereplő Luganóban folytatja pályafutását.

Szoboszlai Dominik elmondta, az akarat diadala volt a Wales elleni siker.

„Minden rendben volt a mérkőzésen, nagyon egyben volt a csapat. A legfontosabb talán, hogy

mindenki nagyon akarta ezt a sikert. Ennek pedig meg is lett az eredménye"

– mondta a Red Bull Salzburg fiatalja. „Nagyjából három centivel ment kapu fölé a lövésem, elsőre azt hittem, hogy be fog menni. Sajnos nem így lett, de azon leszek, hogy legközelebb ennyit se tévesszek" – tette hozzá a meccs egyik legszebb jelentével kapcsolatban.

Érthető Szoboszlai Dominik öröme Fotó: Csudai Sándor - Origo

hogy Magyarországon léphessen pályára Eb-meccsen. Jelenleg kilenc pontunk van, viszont még hátra van négy mérkőzés. Szeretnénk minél több pontot gyűjteni, hogy ne kellejen a végén számolgatni" – mondta Szoboszlai, aki elárulta, a kilenc pont nem jogosítja fel arra a csapatot, hogy akkor most hátradőljön.

„Nem szabad ezektől az eredményektől elszállni, ugyanígy kell tovább dolgozni.

Akár itthon, akár idegenben lépünk pályára, a győzelem reményével kell nekimenni a meccsnek. Nem a végére hagyni, hogy csak egy ponttal, vagy esetleg gólkülönbséggel kerüljünk ki az Eb-re, hanem jóval korábban eldönteni a legfontosabb kérdéseket."

Szoboszlai is kiválóan játszott Wales ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Úgy néz ki, hogy eddig minden működik. Megtaláltuk a játékunkat Marco Rossival, remélem, hogy ez a jövőben is így marad" – zárta a szavait a tehetséges focista.

A Bundesliga legjobb kapusának, Gulácsi Péternek ezúttal nem kellett bravúrokat bemutatnia.

„A gólig mindkét csapat kivárásra játszott. Sokat járattuk a labdát, kevesebb volt a tempó. Láthatóan

Ezért egy kicsit statikusabb volt az első félidő, de ott is nekünk volt több helyzetünk. A gólunk után kinyílt a pálya, több lett a terület. Egy kis szerencsével megszerezhettük volna a második találatot is, és akkor eldőlt volna a meccs. Utólag viszont már nincs jelentősége. A lényeg, hogy nyertünk – kezdte az értékelést a magyar csapat kapusa. –

Nem hiszem, hogy megnőtt az esélyünk az Eb-kijutásra, inkább életben tartottuk a reményünket.

Még négy nagyon nehéz meccs van hátra, talán a következő szlovákok ellenire mondanám azt, hogy sorsdöntő. Persze jó úgy nekimenni a nyári szünetnek, hogy vezetjük a csoportot. Remélem, a folytatás is hasonló lesz" – tette hozzá a 27-szeres válogatott Gulácsi Péter.

Gulácsi Péter nem kapott gólt Wales ellen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Korhut Mihály, a magyar csapat balhátvédje kulcsszerepet játszott a győztes gólban, mert Pátkai Máté közeli lövése előtt remek labdát adott Szalai Ádámnak.

„Begyakorolt figura volt, mert tudtuk, hogy a walesi védelem szét fog nyílni, és Szalai Ádám egyedül lesz a belső védővel. Sokat gyakoroltuk edzésen, hogy felíveljük rá, és megtartja vagy kapura fordul, esetleg a második hullámban érkezőnek visszapasszolja – elevenítette fel a találatot a 18-szoros válogatott futballista, aki elmondta, hogy Marco Rossi csapata hazai pályán mindig támadni szeretne, akkor is, ha esélyesebb az ellenfél. - Tudtuk, hogy remek csapatról van szó, alaposan felkészültünk belőlük. Úgy érzem, kicsit megfogta őket ez a nagy meleg, északon valószínűleg nincsenek ehhez hozzászokva.

Többet tettünk a győzelemért, jobban akartuk a sikert, szerintem ez látszott is. Akár nagyobb arányú győzelmet is arathattunk volna."

Korhut elmondta, Rossi eltiltása miatt ugyan nem ülhetett le a kispadra, és nem mehetett be az öltözőbe, de folyamatosan adta az utasításokat segítőjének, a helyette meccselő Cosimo Ingusciónak.

és a félidőben is adott utasításokat. Amikor egy játékos a pályán van, akkor inkább a meccsre koncentrál. Ráadásul a szurkolók olyan fantasztikus hangulatot csináltak, hogy úgysem hallottuk volna, amit az edző mond meccs közben. Amit meccs előtt megbeszéltünk, azt be kell tartani. Az edző meccs közben maximum egy kis önbizalmat adhat, de szerintem ma látszott, hogy ez a csapat a mester nélkül is nagyon együtt volt."

Korhut Mihály (jobbra) szerint többet tettünk a győzelemért Fotó: Csudai Sándor - Origo

Korhut a 90. percben beszedett egy sárga lapot, ezzel is megakasztva egy gyors walesi ellentámadást.

„Gareth Bale-nek a horvátok ellen volt egy hatalmas bedobása a félpályáról, amiből majdnem gól született. Ezt is kielemeztük,

és a szakmai stáb kérte, hogy lehetőleg ezt állítsuk meg. Pont a kezébe esett a labda, amit kifejeltem, de gyorsan kapcsoltam, hogy nagyot tud dobni, ezért inkább lerántottam.

A kilencvenedik percben jártunk, gondoltam, ha kapok egy sárga lapot, az belefér" – folytatta a 18-szoros válogatott játékos.

Amikor kisorsolták az Eb-selejtezőcsoportot, a vb-ezüstérmes horvátokat, az Eb-elődöntős walesieket és a szlovákokat is esélyesebbnek tartották a kijutásra. Az E csoportot mégis a magyar csapat vezeti.

„A következő meccset a szlovákokkal játsszuk itthon, azt mindenképpen meg kell nyernünk.

Négy meccs van még hátra, abból kettő hazai. Ha azokat megnyerjük, akkor nagy sanszunk van arra, hogy az első két hely valamelyikén végezzünk" – tette hozzá Korhut Mihály.

A magyar válogatott tehát sorozatban a harmadik meccsét nyerte meg, így kilenc ponttal vezeti az E csoportot. Hárommal előzik meg a második szlovákokat és a harmadik, világbajnoki ezüstérmes horvátokat, illetve hattal a legutóbbi Eb-n elődöntős walesieket, de minden riválisuknál egy meccsel többet játszottak.

Marco Rossi szövetségi kapitány irányításával pedig a magyar válogatott továbbra is százszázalékos hazai pályán. Az Eb-selejtezők szeptemberben folytatódnak, a magyarok 9-én a szlovákokat fogadják.