Társoldalunk:

Francesco Totti valóban elhagyja az AS Roma vezetését

2019.06.17. 16:16

Francesco Totti, az AS Roma emblematikus alakja elhagyja a labdarúgóklub vezetőségét. Mint ahogy arról az Origón már a múlt héten beszámoltunk, kibékíthetetlen lett az ellentét közte és a klubvezetés között.

A klub 42 éves korábbi játékosa, aki két évvel ezelőtti visszavonulását követően technikai igazgatóként dolgozott, azzal indokolta távozását, hogy nem vették figyelembe a véleményét. Elsősorban azt nehezményezte, hogy a vezetőedzői menesztések és kinevezések esetében és a játékosok átigazolásakor nem hallgattak rá.

„Eljött az a nap, amely azt reméltem, sosem jön el” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján Totti, aki azt szerette volna, ha az AC Milantól távozó Gennaro Gattuso lesz az AS Roma új vezetőedzője, ehelyett a klub vezetése Paulo Fonsecát, a Sahtar Donyeck eddigi szakemberét választotta.

A fentieknél még cifrábbakat is mondott, például azt, hogy Antonio Conte rábólintott az ajánlatára, hogy legyen a Roma edzője, aztán mégis az Internazionaléval egyezett meg, mert a fővárosi klub vezetése nem kereste hivatalosan. Totti szerint, mióta James Pallotta vezetésével színre léptek az amerikai tulajdonosok, csak arra játszottak, hogy minden Roma-kötődésű dolgozót eltüntessenek a vezetésből. 

„Azt mondták, hogy én csak teher vagyok a klub számára, az voltam játékosként és az vagyok igazgatóként is. Ezek az emberek kárt okoznak a Romának, nem azt teszik, ami a klub számára a legjobb lenne.”

A 2006-ban világbajnok Totti 1993-ban mutatkozott be az AS Roma felnőtt csapatában, amellyel 2001-ben bajnokságot, 2007-ben és 2008-ban Olasz Kupát, 2001-ben és 2007-ben pedig Olasz Szuperkupát nyert. A klub csapatkapitánya 25 év alatt 616-szor lépett pályára az olasz élvonalban, ezzel Paolo Maldini és Gianluigi Buffon mögött harmadik az örökrangsorban, 250 gólt szerzett a Serie A-ban, ezzel Silvio Piola (274) mögött második. Olasz gólkirály volt 2007-ben, amellyel a legjobb európai góllövőnek járó Aranycipőt is kiérdemelte. Totti 2014-ben, 38 évesen és 59 naposan a legidősebb játékos lett, aki gólt szerzett a Bajnokok Ligája főtábláján. A pályafutása során kizárólag az AS Roma és az olasz válogatott színeiben lépett pályára, 2017-es visszavonulása után klubja kötelékében maradt.

Totti távozásának bejelentése önmagában is drámai értékkel bír, úgy viszont különösen, ha hozzátesszük, hogy 2001-ben éppen ezen a napon, azaz június 17-én nyerte meg fennállása harmadik bajnoki címét a klub. Az utolsó fordulóban a Parma 3-1-es legyőzéséből a csapatkapitány is góllal vette ki a részét.