Vágólapra másolva!
A háromszoros aranylabdás Michel Platinit korrupcióval gyanúsítják, ugyanis kulcsszerepe lehetett a Katarnak ítélt 2022-es focivébé pályázatban. Az UEFA korábbi elnöke szerda hajnalban elhagyta a francia rendőrség Korrupcióellenes Hivatalának épületét, azonban a történetnek még nincs vége, ugyanis a FIFA komolyan fontolgatja, hogy elvegye Katartól a világbajnokságot, amelynek rendezését minden bizonnyal megvásárolta.

A 64. születésnapját pénteken ünneplő Platinit kedden hallgattak ki a 2022-es, végül Katarnak ítélt világbajnokság helyszínének kijelölése során felmerült korrupció és megvesztegetés gyanúja miatt zajló nyomozás részeként.

Platinit saját kapzsisága küldheti börtönbe

A háromszoros aranylabdás még az UEFA elnökeként szóbeli megállapodást kötött az amerikai vb-pályázat vezetőivel arról, hogy őket támogatja, de egy 2010. novemberi találkozó után, nem sokkal a szavazás előtt megváltoztatta álláspontját. Akkor Párizsban tárgyalt Nicolas Sarkozyvel, a franciák akkori köztársasági elnökével, valamint Tamin bin Hamad al-Thani katari emírrel.

Katar a 2010 decemberében tartott szavazás utolsó körében 14-8-ra legyőzte a favoritnak tartott Egyesült Államokat, az ázsiai tagszervezetet akkor vezető, katari Mohamed Bin Hammam állítólag öt voksot is megvásárolt.

Platini őrizetbe vétele kiverte a biztosítékot a FIFA-nál, amely komolyan fontolgatja, hogy elveszi Katartól a 2022-es világbajnokságot. A TNT Sports értesülése szerint már sor került néhány titkos találkozóra, melyeken a Nemzetközi Szövetség döntéshozói a lehetséges vb-helyszíneket kerestek.

Lehet, hogy hiába építettek hipermodern stadionokat Katarban? Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Edith Geuppert

Mindenesetre történelmi döntés lenne, mert a focivébék történetében még nem volt példa olyanra, hogy elvették volna a rendezési jogot egy országtól. Ha erre sor kerül, a FIFA minden bizonnyal kiír egy új szavazást, azonban nincs sok ideje végrehajtani ilyen drasztikus változtatásokat.

A 2022-es katari torna lenne a történelem első téli világbajnoksága, amit november 21. és december 18. között rendeznének meg,

mivel nem lehet nyáron, 40-45 fokban focimeccseket rendezni, még akkor sem, ha azokat légkondicionált stadionokban tartanák.

Korábban terjedelmes cikkben írtunk róla, hogy a katari világbajnokság szétveri a nemzetközi futballnaptárt, aminek sem az UEFA, sem az európai top bajnokságok sztárklubjai nem örülnek.

Szétveri a nemzetközi futballnaptárt a 2022-es focivébé

Veszélyben a katari világbajnokság, de a foci szerelmesei nagy valószínűséggel nem élnék meg tragédiaként, hogy ha 2022-ben nyári világbajnokságon szurkolhatnának egy olyan országban, amelynek komoly futballtradíciói vannak.

A döntés a FIFA kezében van.