Társoldalunk:

Az argentin legenda szerint ideje véget vetni a Messi-korszaknak

2019.06.23. 13:13

Mario Kempes, az 1978-as vb-győztes argentin csapat vezére úgy gondolja, ideje lenne új válogatottat építeni az ötszörös aranylabdás Lionel Messi nélkül.

Mario Kempes, az 1978-as vb-győztes argentin csapat vezére úgy gondolja, ideje lenne új válogatottat építeni az ötszörös aranylabdás Lionel Messi nélkül.

Messi a tavalyi rosszul sikerült világbajnokság után ideiglenesen lemondta a szereplést a nemzeti csapatban, márciusban tért vissza.

Mario Kempes, az 1978-as vb-győztes argentin csapat vezére úgy látja, ha Messi a pályán van, nincs karaktere a csapatnak, mert mindenki tőle várja a megoldást. Az argentin legenda eszmefuttatása nem légből kapott, ezt a számok is alátámasztják.

Lionel Messi helyét továbbra sem találják az argentin csapatbanForrás: AFP/Douglas Magno

A Messi nélküli argentin csapat a legutóbbi hat mérkőzésén csak Brazíliától kapott ki. Ezen kívül négy győzelmet és egy döntetlent, valamint 11-1-es gólkülönbséget hozott össze.

Talán nem is lenne olyan rossz dolog hosszabb pihenő Messinek a válogatottnál. Sok éve nem tudjuk, hogyan lehetne a legjobban használni, hogy a csapat hasznára legyen. Ugyanazt a történetet ismételjük minden nagy tornán. Nem lehet látni a rendszert vagy a csapatot. Igazából semmi előrelépést nem lehet látni a válogatottnál” – mondta Mario Kempes a TyC Sportsnak. „Messi mindent megtett, hogy a nemzeti színekben nyerjen valamit, de nem sikerült, és mára a csapat egyértelműen tőle függ. Az argentin válogatott játéka abból áll, hogy odaadják Messinek a labdát, ez pedig egyértelműen az arculat hiányát mutatja. Nem várhatjuk el tőle, hogy egyedül oldjon meg mindent, ráadásul, ahogy telnek az évek, egyre inkább érzem, hogy kezd belefáradni” – mondta az argentin legenda.

Mario Kempes két gólt szerzett a hollandok elleni 1978-as vb-döntőbenForrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Sven Simon

Mario Kempes szerint az lenne a megoldás, ha véget vetnének a Messi-korszaknak.

Miért nem hagyjuk ki őt, és próbálunk meg nélküle felépíteni egy csapatot? Adjunk egy esélyt azoknak a játékosoknak, akik a klubjaikban szárnyalnak és ragyognak. Tisztában vagyok vele, hogy nem fogunk még egy Messit találni, de felépíthetünk egy gárdát a világ legjobbja nélkül, amelynek van karaktere, arculata, stílusa. Lehet, hogy nem sikerül, de Messivel sem megy– tette hozzá Mario Kempes, aki 43 meccsen 20 gólt szerzett az argentin válogatottban, és hat találattal gólkirály lett az 1978-as világbajnokságon.

Az argentin válogatott vasárnap este Katar ellen lép pályára a Copa América 3. fordulójában. A biztos továbbjutáshoz nemcsak a győzelemre, de arra is szüksége van, hogy a már csoportelső Kolumbia ne kapjon ki Paraguaytól.