Társoldalunk:

Messiék kiszenvedték az első győzelmet és a továbbjutást

2019.06.23. 23:04

Az argentin labdarúgó-válogatott két meccs után győzelem nélkül, egy ponttal állt csoportjában a brazíliai Copa Américán, így Messiéknek a biztos továbbjutáshoz mindenképpen győzniük kellett a tornán ezúttal meghívott vendégként szereplő Katar ellen. Ha nehezen is, de összejött a siker (2-0), így Argentína ott van a legjobb nyolc között.

Messiék szempontjából a lehető legjobb forgatókönyv szerint kezdődött a mérkőzés: Lautaro Martinez góljával már a 4. percben megszerezték a vezetést. A találathoz azonban óriási katari segítségre is szükség volt, a 2022-es vb házigazdájának hátvédje, Bassam Hisham ugyanis nemes egyszerűséggel odapasszolta a labdát Martineznek, aki estében a hálóba lőtt.

A folytatásban is maradtak támadásban az argentinok, különösen Messi és Agüero összjátéka kavarta meg a katari védelmet, de mindketten elhibáztak egy-egy nagy helyzetet. A félidő hajrájában a szabadrúgásoké volt a főszerep: Messi első beadását a kapus ütötte ki az érkezők elől, a másodikat Otamendi fejelte ígéretes helyzetből fölé. A hosszabbítás perceiben a túloldalon a gólnál hibázó Bassam Hisham tüzelt kapura, a próbálkozás talán még a kapufát is érintve hagyta el a játékteret.

Messi (b), Dybala (j) és Agüero ünnepli az argentinok második gólját Katar ellenForrás: AFP/Jeferson Guareze

A második játékrészt is az argentinok kezdték aktívabban, komoly helyzetet azonban nem tudtak kialakítani. Katar is egyre bátrabban jött előre, főleg szélről érkező beadásokkal próbálták feltörni a dél-amerikai védelmet - inkább kevesebb, mint több sikerrel. A meccs utolsó harmadában Agüero előtt számtalan lehetőség adódott, de úgy tűnt, a Manchester City támadója el van átkozva, mert semmi nem akart neki összejönni. A 82. percben aztán megtört a jég, egy szép ritmusváltás után két védőt is faképnél hagyott a támadó, majd kilőtte a hosszúsarkot.

A hátralévő időben az argentinok ügyesen eldugták a labdát, Katar pedig érezhetően a második gól után feladta a találkozót, így nem forgott veszélyben a győzelmük. Mivel a csoport másik meccsén Kolumbia 1-0-ra megverte Paraguayt, Messiék végül második helyen jutottak tovább az egyenes kieséses szakaszba, a negyeddöntőben Venezuela lesz az ellenfél.