40 évesen még bankban dolgozott Cristiano Ronaldóék új edzője

Sarri
Empoli's coach Maurizio Sarri smokes a cigarette before the Italian Serie A football match Juventus Vs Empoli on April 4, 2015 at the "Juventus Stadium" in Turin. AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO (Photo by MARCO BERTORELLO / AFP)
Vágólapra másolva!
Maurizio Sarri 60 évesen a Chelsea-vel megszerezte első komoly trófeáját, majd nyáron a Juventus edzője lett. Az olasz láncdohányos edzőzseni nagyon mélyről indult, de a csúcsra verekedte magát. Példaképe, Arrigo Sacchi is korszakos egyéniségnek nevezte, és Diego Maradona is megdicsérte, pedig neki nem szokása az ilyesmi. Sarri nyártól a világ egyik legjobb játékosával és csapatával bizonyíthatja, van helye a topfoci csúcsán.

Játékosnak nem volt jó, edzősködni kezdett

Maurizio Sarri 1959-ben született Nápolyban, ahol édesapja, Amerigo dolgozott. Maurizio még gyerek volt, amikor a család visszaköltözött a családfő származási helyére, Toszkánába. Ő volt az egyetlen Napoli-szurkoló az iskolában a gyerekek között, és természetesen ő is arra vágyott, hogy profi focista legyen.

Sarri finoman szólva sem jutott a csúcsra játékosként, amatőr csapatokban szerepelt csak. Középhátvéd volt a Figline csapatában, volt próbajátékon a Torino és a Fiorentina csapatainál is, de nem tartottak rá igényt. A Montevarchi közel volt a 19 éves Sarri leigazolásához, de sokallták a Figline által kért 50 millió lírát, nem sokkal később pedig sérülések miatt vissza kellett vonulnia.
Sarri a foci mellett párhuzamosan bankban kezdett dolgozni, a Banca Toscana deviza-tradere lett. A központi munkahelye Firenzében volt, de sokat járt Londonba, Németországba, Svájcba és Luxemburgba is.

Sarri 1990-ben, 31 évesen már edzősködött. Az olasz nyolcadosztályban szereplő Stia csapatánál kezdett,

majd nem sokkal később már a Faellese csapatával jutott fel a hatodosztályba. Sarri végigjárta a toszkán kiscsapatokat, később volt a Cavriglia, az Antella, a Valdema és a Tegoleto edzője is.

Miközben kollégák voltunk, ő még amatőr csapatokat is edzett mellette. Sokáig egyszerre csinálta a kettőt, de miután félprofi csapathoz került, döntött és váltott, a focinak szentelte az életét. Nagy kockázatot vállalt, de megpróbálta. Nem tudom, hányan merték volna ezt megtenni. Maurizio keményen megdolgozott a sikerért. Maradhatott volna a banknál, és közben edzősködik, anyagi biztonságban, de nem ismert félelmet" – mondta róla egykori banki kollégája, Aurelio Virgili.

Sarri példaképe az az Arrigo Sacchi lett, aki szintén komolyabb játékos múlt nélkül lett edző és jutott a csúcsra a Milannal, kétszer is megnyerve a Bajnokcsapatok Európa-kupáját (BEK).

- tette magévá a híres előd mondását.

„Mindent tudtunk az ellenfeleinkről, és ezt szó szerint értem. Kezdve a technikai képzettségről, a taktikáról és az egyéni információkról. Akkoriban az, hogy a mi szintünkön így felkészül egy csapat, szinte elképzelhetetlen volt. 3-5-2-es formációban léptünk pályára, zónavédekezéssel. A mienk volt az egyetlen csapat, amely így állt fel, a Milan szerepelt így Arrigo Sacchival. Már használtuk azokat a taktikai megoldásokat, amiket manapság Sarri topcsapatai is. Nagyon jó közösséget alakított ki, a legjobbat tudta kihozni a játékosaiból, a mai napig összejárunk a régi csapattársakkal" – mondta róla Simone Simonti, aki a Faellese csapatánál volt játékosa.

Maurizio Sarri a legmélyebbről küzdötte fel magát a szakma csúcsára Forrás: larena.it

2000-ben Sarri a Sansovino edzője lett, egy évvel később pedig a legfelsőbb osztályba került az amatőrök között, amikor a Serie D-be jutott a csapattal. 2003-ig maradt, még egy playoff-szereplés összejött, miközben 2002-ben

Sarri döntött: otthagyja a bankot, és csak a focinak szenteli az életét.

Közeledett az euró bevezetése, könnyen lehet, hogy profilt kellett volna váltania, de ő inkább azt a munkát választotta, amit akár ingyen is csinálna, és főállású edző lett.

A Sansovino csapatánál ragadt rá a Mister 33 becenév, amiért 33 különböző formációt dolgozott ki a pontrúgásokra.

2003-ban a Serie C2-ben, az akkori negyedosztályban szereplő Sangiovannese szerződtette, első idényében pedig egy osztállyal rögtön feljebb vitte a csapatot.

Sokszor értetlenül álltunk a dolgok előtt, de szerettünk volna fejlődni. Mindent megcsináltunk, amit kért tőlünk. Mindent tudott mindenkiről. Egyszer szólt, hogy az emberem épp összeveszett a feleségével. Minden apró részletet tudott az ellenfelekről. Voltak rigolyái is, például soha nem aludt volna a 17-es szobában, de nem szerette a színes cipőket sem. Ma már persze nem tud ezzel mit kezdeni, de volt olyan, hogy le kellett fújnunk feketére a cipőinket" – mondta Simone Calori, a Sangiovannese akkori csapatkapitánya.

2005 nyarán máris a másodosztályban találta magát Sarri, a Pescara nevezte ki vezetőedzőjének. Miután benntartotta a csapatot, Sarri lemondott, majd 2006 novemberében a szintén a másodosztályban szereplő Arezzo szerződtette a kirúgott Antonio Conte helyére. Sokkal többet ő sem tudott kihozni a csapatból, március közepén pedig már újra Antonio Conte ülhetett a kispadon.

Sarri és Conte útja többször keresztezte egymást Forrás: twitter

2007 júliusában újabb másodosztályú klub igazolta le Sarrit, de miután összeveszett a vezetőkkel, alig egy hónapig volt az Avellino edzője. Szilveszterkor már a Hellas Verona nevezte ki, de két hónappal később már mehetett is.

Később folytatódott Sarri vesszőfutása.

Előbb a Perugiánál tölthetett fél évet, majd egy év kihagyás után a Grosseto, majd az Alessandria edzője lett. 2011 nyarán nevezte ki a Sorrento, de decemberben innen is mennie kellett, pedig látványos játékkal, a tabella első felében volt a csapat.

Az Empolinál kapta meg a nagy lehetőséget

Sarri az igazi áttörést az Empoli csapatánál érte el. 2012-ben éppen csak bennmaradt a csapat a másodosztályban, Fabrizio Corsi, a klub elnöke pedig kockáztatott, Sarrit ültette a kispadra a következő idényre.

Alig telt el egy év, a 18. helyezettből pedig a feljutás egyik esélyese, a másodosztály leglátványosabb csapata lett az Empoli, amely Sarri első évében a negyedik lett, a feljutásért zajló playoffban pedig a döntőig jutott, ahol a Livorno állta az útját.

A következő idényben az első kilenc bajnokiján meccset sem nyert az Empoli, az utolsó előtti helyen állt, a mezőny legrosszabb gólkülönbségével. Sarri folyamatosan váltogatta a felállást, cserélgette a játékosokat, míg végül megtalálta az ideális csapatot.

Maurizio Sarri az Empoli edzőjeként Forrás: pianetaempoli.it/Jennifer Lorenzini

A katasztrofális rajt után már csak négyszer kapott ki az Empoli, miközben a következő kilenc meccsén 24 gólt rúgott, és csak kétszer nem tudott nyerni.

A csatárok fantasztikus formába kerültek, Tavano és Maccarone is rúgta a gólokat, 23 és 18 góllal zártak.

„Nagyon sokkal tartozom Sarrinak.

Az Empolinál én 33 éves voltam, Tavano 34, Sarri pedig tudta, mi kell ahhoz, hogy beépítsen minket a csapatba" – mondta Maccarone.

2014-ben az Empoli végül második lett, a Paulo Dybalával felálló Palermo mögött, 2008 után pedig feljutott a Serie A-ba. Sarri először szerepelhetett a legjobbak között.

„A foci a felkészültségről és az örömről szól. Ha élvezed, amit csinálsz, akkor kevésbé fárasztó. Megértettem, hogy minden játékosban ott van a gyerek, aki csak játszani szeretne. Fontos a taktika, de nem felejthetjük el, hogy ez egy játék, amit élvezni is kell" – mondta Sarri.

Az Empoliban már láthattuk azt, ami ma is Sarri védjegyének számít: a technikás, a védelem előtt mélyen játszó irányítót, a folyamatos játékot, ami átmegy védekezésből támadásba és a támadófocit.

„Amikor Sarri csapatát nézem, szinte látom magam előtt, ahogy edzenek. Ez az ember egy zseni. Amikor a szövetségnél dolgoztam, mindig jártunk a másodosztályú csapatokhoz, lenyűgözött, hogy az Empolinál dolgozott, hihetetlenül jól megérti a játékosokat" – mondta róla a legendás Sacchi.

Sarri az első Serie A-s idényében sem hazudtolta meg önmagát, kereste az újításokat: drónnal vette az edzéseket, hogy jobb rálátása legyen a felállásra, a meccseken pedig nem az ellenfélhez alkalmazkodott, tartotta magát a saját taktikájához, és a liga egyik legszebben focizó csapata lett az Empoli.

A bajnokág nem indult jól, a hatodik fordulóban jött az első győzelem, majd a Juventus elleni, novemberi vereség után elkapott egy jó periódust az Empoli.

A Lazio elleni győzelem következett, majd hat veretlen bajnoki, de a döntetlen lett a csapat kedvenc eredménye, összesen 18-cal zárt az Empoli. Sarriék decemberben kis híján a Napoli otthonából is elhozták a három pontot, de a kétgólos előny kevés volt, 2-2 lett a vége, de hazai pályán már összejött a bravúr, 4-2-re nyert az Empoli, talán ez is kellett ahhoz, hogy a következő idényben már a Napolit vezethesse.

Az Empoli végül 15. lett a bajnokságban, ami a mutatott játék után kicsit csalódás volt, de a szezon előtt mindenki csak reménykedett abban, hogy bent tudnak maradni.

„Hihetetlen eredmény volt, hogy a csapatot felvitte a Serie A-ba.

Sarri olyan volt, mint a futball professzora, nagyon sokat köszönhet neki a csapat és az egész város. Gyönyörű történet az övé, ami erőt adhat mindenkinek, aki az álmait követi. Nem tudom, lehet-e még ilyen a jövőben, de remek példát mutatott a fiatalabb és az idősebb edzőknek is" – mondta róla Fabrizio Corsi, az Empoli elnöke.

A Sarriball hódító útjára indult, a Napolinál nem volt elég az ötödik hely, Rafa Beníteznek távoznia kellett, Sarri pedig szülővárosa csapatának edzője lehetett.

Féltek tőle Nápolyban

„Vele nem lesz nyerő ez a Napoli, én megtartottam volna Benítezt. Sarri jó ember, de nem Napoli-szintű edző" – mondta a kinevezése után a klub és a város legendája, Diego Maradona.

Maradona nagyjából az egész szurkolótábor gondolatait fogalmazta meg. Sarri egy idényt töltött az élvonalban, és rögtön leülhetett a Napoli kispadjára. Aurelio De Laurentiis, a klub elnöke nem éppen a visszafogottságáról híres, de ő látott valamit Sarriban, és kockáztatott.

Maurizio Sarri két szenvedélye: a foci és a cigi Forrás: AFP/CARLO HERMANN/Carlo Hermann

2015 augusztusában csak a Carpi adott el kevesebb bérletet a Napolinál, senki nem várt sokat az új felállástól.

„Boldog vagyok, hogy itt lehetek. Ha jövőre újra kell kezdenem a Serie A vagy a B aljáról, akkor is ugyanilyen boldog leszek. Remélem, nem fogok sokat változni. A kispadon ugyanúgy tréningruhában leszek, mint eddig, de ha az elnök megkér, akkor a sajtótájékoztatón öltönyben leszek, ennyit megtehetek" – mondta Sarri.

Amikor pedig azt firtatták az újságírók, hogy ő a Serie A legrosszabbul fizetett edzője, így válaszolt:

„Hogy dühös vagyok-e? Ne vicceljenek. Olyasmiért fizetnek, amit korábban ingyen csináltam, munka után. Inkább szerencsésnek mondanám magam."

Sarri nem kezdett túl jól Nápolyban, az első fordulókban szenvedett a csapata, de szép lassan megértette a játékosokkal, hogy pontosan mit is szeretne. A Napoli a gyors, lendületes támadásokra épített, téli bajnokként fordulhatott Sarri a tavaszi szezonra. A tehetségek köré építette a taktikát, Marek Hamsík, Lorenzo Insigne és Gonzalo Higuaín repítette a nápolyiakat. Az argentin 36 bajnoki góllal zárt, de a legnagyobb fejlődést Insigne mutatta, aki kiteljesedett Sarri új, 4-3-3-as rendszerében.

A Napoli a második helyen végzett, kilenc ponttal a Juventus mögött, de senki nem volt csalódott.

A Napoli szórakoztató, szép focit játszott, mindenkit meglepett a 80 rúgott gól, és az előző idényhez képest szerzett +19 pont.

A következő idényre Sarri újabb nagy feladatot kapott, a Juventus ugyanis 90 millió euróért elvitte a csapat góljainak 40 százalékát lövő Higuaínt, de az edző ezt is megoldotta, Dries Mertenst tolta feljebb, aki élete szezonját produkálta. Sarri még közelebb, mindössze öt pontra került a Juventustól, de közéjük ékelődött a Roma, Sarri pedig az év edzője lett

Mindig valami újításon töri a fejét Forrás: NurPhoto/Loris Roselli/NurPhoto/Loris Roselli

Harmadik évében a Juve előnye csak négy pont lett, de ezúttal is lemaradt a bajnoki címről a Napoli, pedig télen mindig Sarri csapata vezette a tabellát.

Sarri ugyan nem nyert semmit gyerekkori kedvenc csapatával, de mielőtt továbblépett, még kapott egy trófeával felérő dicséretet.

„Azt mondtam, amit gondoltam róla, de megváltozott, és felismertem a hibámat. Nagyon tetszik, ahogy a Napoli focizik" - mondta az isteni Diego.

Guardiola is imádja

Amikor a Bajnokok Ligájában a Manchester City a Napolival találkozott, Guardiola alaposan körbeudvarolta Sarrit.

„Mindenkinek azt tudom mondani, hogy remek meccsre van kilátás. Két csapat hasonló felfogással, feltolt védelemmel, rövid passzokkal, dinamikus játékkal. Örülök, hogy az általam egyik legjobban csodált edzővel nézhetek farkasszemet" – mondta Guardiola.

Később Guardiolának volt lehetősége együtt vacsorázni Sacchival és Sarrival Milánóban, és mindketten méltatták a korábbi banktisztviselőt.

A két géniusz: Maurizio Sarri és Pep Guardiola Forrás: AFP/Oli Scarff

Fabio Capello Brazíliában tanácsolta az edzőknek, hogy menjenek el Sarrihoz tanulmányi útra.

„Sarrinak köszönhetően van valami új a futballban, valami érdekes.

- mondta Capello.

60 évesen az első trófeáját is megszerezte

2018 nyarán a Chelsea a kirúgott Antonio Conte helyére vitte Sarrit. Mindenki kicsit értetlenül állt a döntés előtt, furcsán illett a londoni csapathoz a mackónadrágos, dohányfüstös olasz, aki mindenkit elvarázsolt.

A Manchester City elleni vereség a Community Shieldért még belefért, utána pedig 12 forduló alatt egyszer sem kapott ki, novemberben a Tottenham tudta először legyőzni bajnokin a Sarri vezette Chelsea-t.

Emlékezetes marad a Manchester City elleni Ligakupa-döntő, amikor hiába hívta volna le a pályáról a kapusát, Kepa Arrizabalagát,

Sarri pedig dühében előbb a pálya mellől is bevonult, majd a játékosok tartották vissza, hogy ne essen neki a spanyolnak. A döntőt végül bukta a Chelsea.

A Chelsea a tél folyamán visszaesett a tabellán, hiába érkezett a csapathoz az olasz kedvence is, Gonzalo Higuaín. A szakírók szerint az ellenfelek kiismerték a Chelsea taktikáját, de az Európa-ligában menetelt a Chelsea, a döntőben pedig az Arsenal elleni 4-1-es siker azt jelentette, hogy Sarri élete első komoly trófeáját emelhette a magasba, 60 évesen.

Sarri és az Európa-liga serlege Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

A siker nemcsak a megítélésének tett jót, de kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot is. A Juventus hívta Massimiliano Allegri helyére, ő pedig igent mondott. A következő idényben tehát a Bajnokok Ligájában és a Serie A-ban is a végső sikerért küzdhet, ráadásul olyan játékosokat edzhet, mint Cristiano Ronaldo, és azt se felejtsük el, hogy Gonzalo Higuaín hivatalosan még a torinói csapat játékosa.