Társoldalunk:

Tite a csúcson, Dani Alves a torna legjobbja

2019.07.08. 11:55

Tite, a brazil labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a Copa America megnyerését követően úgy érzi, hogy edzői karrierjében szintet lépett.

A házigazda brazilok a vasárnap esti döntőben 3-1-re bizonyultak jobbnak Perunál, az 58 éves szakember érhetően boldogan nyilatkozott a lefújást követően.

"Most már mondhatom, hogy edző vagyok: trófeát nyertem a Maracana Stadionban, a futball szentélyében" - nyilatkozta Tite. Hozzátette: szavakkal el sem tudja mondani azt a boldogságot, amit érez.

Tite, a brazilok szövetségi kapitánya, és Dani Alves a csapat kapitányaForrás: AFP/Carl De Souza

Ricardo Gareca, a peruiak argentin szövetségi kapitánya az elveszített döntő után sem volt csalódott, és elismerte, hogy a brazilok megérdemelten nyertek. A szakember szerint a legfontosabb az, hogy hozzá hasonlóan éreznek a perui drukkerek is, akik így izgatottan várják a nemzeti együttes következő időszakát.

"Bejutottunk a döntőbe, esélyünk volt arra, hogy megnyerjük a trófeát. Sokat javultunk a csoportkörben a braziloktól elszenvedett 5-0-s vereség óta. A fináléban voltak jó pillanataink és nagyon hatékonyan ellenálltunk a favorit házigazdáknak" - mondta Gareca. Hozzátette: jó úton járnak a csapatépítésben, és azon kell továbbmenniük, változatlan intenzitással.

Gareca 2015 februárja óta ül a perui kispadon, irányításával az együttes tavaly 36 év után játszhatott a világbajnokságon - és ott sem vallott szégyent -, míg a Copa America döntőjébe 44 év után jutott be. Az edzőnek érhetően megnőtt az ázsiója, a sajtóban már azt sem tartották elképzelhetetlennek, hogy átveszi Lionel Scaloni helyét az argentin válogatottnál.

Gareca az erre vonatkozó kérdéseket elhárította. Közölte: elkötelezett, hogy Perut ismét kivezesse a vb-re. "Peru az az ország, amely mindent megadott nekem, mostantól csak a közös munkára és a vb-re fókuszálunk. Semmi esélye nincs annak, hogy máshol folytassam" - mondta.A finálé egyik főszereplője Gabriel Jesus volt, aki a perui egyenlítést követően az első félidő hajrájában ismét előnyhöz juttatta a brazilokat, majd a 70. percben 2-1-es állásnál piros lapot kapott. A játékos nehezen dolgozta fel, hogy a második sárga lappal kiállították: előbb a játékvezetőnél tiltakozott, majd a pályáról lefelé menet könnyes szemmel öklözött bele néhány tárgyba. Utóbb azonban elismerte, hogy hibázott.

Felborította a VAR-monitort, majd sírva fakadt a kiállított brazil csatár

A brazil fociválogatott 3-1-re nyert hazai pályán Peru ellen a Copa América döntőjében. A 70. percben Gabriel Jesus, aki a második gólt szerezte, második sárgával kiállt, de nagyon nehezen viselte a bírói döntést. Jesus a pályán ütközött egy brazil védővel, amiért megkapta második sárgáját. A brazil alig akart lemenni a pályáról, és utána is folyamatosan dühöngött.

"Elnézést kell kérnem, elkerülhető lett volna a kiállítás. Még nem nőttem fel egészen az ehhez hasonló feladatokhoz" - nyilatkozta a Manchester City 22 éves támadója. Hozzátette: bocsánatot kér azoktól is, akiket esetleg a túlfűtött gólörömével sértett volna meg. Gabriel Jesus elárulta: a tavalyi világbajnokság óta sokat fejlődött a klubjában.

A torna legjobb játékosának a brazilok 36 éves csapatkapitányát, Daniel Alvest választották meg, aki a tőle megszokott vicces stílusban nyilatkozott, elsősorban a jövőjéről.

"Most nem tudok játszani a válogatottal és a klubommal sem. Kaphatnék munkát valakitől?" - kérdezte az újságíróktól a jobbhátvéd, akinek június végén lejárt a szerződése a francia bajnok Paris Saint-Germainnél, és minden bizonnyal tucatnyi ajánlat között válogathat.

Dani Alves egyébként pályafutása során 40. alkalommal nyert el valamilyen nagy trófeát klubszinten vagy a válogatottal.