Társoldalunk:

13 éves minden idők leghíresebb vb-döntős fejese - videó

2019.07.09. 11:30

2006. július 9-én, napra pontosabb 13 évvel ezelőtt játszotta pályafutása utolsó tétmérkőzését Zinédine Zidane, minden idők egyik legjobb futballistája. Zizou a francia válogatott csapatkapitányaként gólt szerzett az olaszok elleni vb-döntőben, azonban a meccs mégsem a hanyag, Buffonnak lőtt góljáról marad emlékezetes, hanem arról, hogy a hosszabbítás 109. percében mellkason fejelte Marco Materazzit.

Az argentin Horacio Elizondo játékvezető és az asszisztensei sem vették észre az esetet, de a negyedik játékvezető, Luis Medina Cantalejo jelzésére mégis kiállítottak Zidane-t.

Sokan arra tippeltek, hogy a francia játékmester dühkitörését Materazzi anyázása váltotta ki, de később az olasz védő helyre tette a történetet. 

„Tizenöt éves voltam, amikor anyám meghalt, ezért ilyeneket sosem vágtam mások fejéhez. A húgáról beszéltem.  Amit mondtam, butaság volt, de nem érdemeltem azt, amit kaptam. Nápolyban, Milánóban vagy épp Párizsban sokkal súlyosabb dolgokat mondanak az emberek az utcán" – mondta a L'Equipe-nek az olasz védő.

Az algériai Adel Abdesszemed szoborba öntötte a jelenetetForrás: AFP/Karim Jaafar

A két focista azóta már kibékült egymással. 2010 novemberében egy BL-meccs előtt Materazzi meglátogatta José Mourinhót, aki akkor a Real Madrid edzője volt. A spanyolok szállodájában Materazzi belebotlott Zidane-ba, aki elfogadta a kézfogását. 

Az olasz támadó ezt követően azt mondta, ezzel vége a történetnek. 

Zinédine Zidane feje a futballtörténelem szerves része. A francia középpályás az 1998-as vb-döntőben két gólt is fejelt a brazilok elleni 3-0-ra megnyert döntőben.

Saját bevallása szerint korábban sosem volt fejjel eredményes.