Társoldalunk:

Zalaegerszegen az a terv, hogy csak a Fradi előzze meg a csapatot

2019.07.19. 06:00

Egy év alatt óriásit fordult a világ a ZTE csapatával, hiszen amíg a 2017-18-as NB II-es szezonban csupán az utolsó fordulóban tudta kivívni a bennmaradást, addig a legutóbbi bajnokságot magabiztosan, szinte végig vezetve nyerte meg, így hét év után újra feljutott az élvonalba. Ellátogattunk Zalaegerszegre, feltérképeztük a körülményeket, és természetesen Dobos Barna edzővel, valamint több játékossal is beszéltünk.

A rögtönzött stadiontúrán a csapat kommunikációs vezetője, Óházy Bálint volt a segítségünkre, aki elárulta, az egyesület minden téren próbál felnőni az NB I-hez. A ZTE elindította saját Instagram-oldalát, de tervben van a közeljövőben YouTube-csatorna és telefonos applikáció bevezetése is.  Hogy pontosan mit is jelent a klubnak, hogy hét év után újra az élvonalban szerepelhet, arról a csapat edzőjét, Dobos Barnát kérdeztük.

Dobos Barna (b) olyan csapat kialakításán dolgozik, amely megveti a lábát az NB I-benFotó: Polyák Attila - Origo

"Természetesen régi vágya teljesült az egyesületnek és egész Zalaegerszegnek azzal, hogy újra az NB I-ben szerepelhet a csapatunk. Szerencsére a körülményeink és a lehetőségeink is adottak az élvonalhoz, most már csak egy ütőképes csapatra van szükség,  amely nem liftezik az első- és másodosztály között, hanem megveti a lábát az élvonalban."

A körülményekre valóban nem lehet panasz, mert bár kívülről talán még lenne mit csinosítani a ZTE Arénán, a felújított lelátók és az öltözőépület – ahol többek között a pihenőszobák, a sajtóközpont, és a klubhelyiség is található – minden igényt kielégít. Az edzéseket két füves és egy műfüves játéktér segíti, valamint egy atlétikai képességfejlesztő pálya, amelyet májusban adott át az egyesület.

A hazai öltöző és a körülmények bárhol megállnák a helyüketFotó: Polyák Attila - Origo

De térjünk vissza az NB I-es szerepléshez, ahol Dobos Barna vezetőedző reményei szerint csapatának a bennmaradás kiharcolásánál nagyobb tervei is lehetnek. "Egyelőre a felkészülés és a csapatépítés fázisában tartunk, mert bár a gerinc és a mag adott, muszáj erősítenünk, hiszen hatalmas a különbség a két osztály között. Három hete kezdtük meg a munkát, de a játékosok egyénre szabva már azelőtt is végeztek egyéni feladatokat. Az NB II-ben a szabályok értelmében kevesebb légióst foglalkoztathattunk, néhány minőségi külföldi futballistát megpróbálunk még igazolni,  jelenleg is többen szerepelnek nálunk próbajátékon. Az elsődleges cél természetesen a biztos bennmaradás, de minden évben vannak együttesek, amelyek szereplése kellemes meglepetés a bajnokságban, nagyon örülnék, ha most a mi csapatunké lenne az."

A klub háza táján másnak is nagyon örülnének, komoly célokat tűzött ki ugyanis a vezetőség a szezonra: Zalaegerszegen azt szeretnék, hogy a Ferencváros mögött a második legmagasabb hazai átlagnézőszám a ZTE-é legyen.  Ehhez nagyjából 4000 szurkolóra van szükség fordulónként, akiket a kommunikációs vezető szerint különböző meccs előtti programokkal és bemutatókkal próbálnak majd a stadionba csalogatni. Óházy Bálint a hosszú távú célokról is szót ejtett: az a terv, hogy az együttes ne csak a város, hanem a megye csapata is legyen. Illetve ha valaki a Balatonnál nyaral, szombat esti program gyanánt NB I-es mérkőzést nézhessen a helyszínen.

Zalaegerszegen minél több embert szeretnének az NB I-es meccsekre csábítaniFotó: Polyák Attila - Origo

A Zete Mezőkövesden kezd idegenben, első hazai meccsét pedig a Fradival vívja, igazi futballünnepre van tehát kilátás augusztus 10-én. "Sokakkal ellentétben nehéznek tartom a sorsolásunkat, egyrészt, mert idegenben kezdünk, másrészt mert a követező két fordulóban az előző szezon arany- és bronzérmesével mérkőzünk." – értékelte a nyitányt Dobos Barna, majd így folytatta: "Nyilván mindenkivel játszani kell, de ennél kedvezőbben is alakulhattak volna a dolgaink. A 16 csapatos NB I-et, és a kétkörös lebonyolítást egyébként sokkal igazságosabbnak tartanám, de ez van, ezt kell szeretni.  Ami a Ferencvárost illeti, köztudottan jó a viszony a két klub és a szurkolók között, remélhetőleg telt ház előtt fogadjuk majd a bajnokot. A futballünnepnél viszont a pontok számomra sokkal fontosabbak,  arról nem is beszélve, hogy egy bravúros eredmény lélektanilag is nagyot lökhetne rajtunk az elején. Szó sincs tehát arról, hogy feltett kézzel várnánk a találkozót, mindent megteszünk majd, hogy megtréfáljuk a címvédőt."

Zalaegerszegen gőzerővel készülnek a Mezőkövesd elleni nyitányra, valamint az azt követő, Ferencváros elleni futballünnepreFotó: Polyák Attila - Origo

Nyár elején több helyen is olvasni lehetett, hogy a budapesti zöld-fehérek távozó ikonját, Böde Dánielt megpróbálják Zalaegerszegre csábítani. Kíváncsiak voltunk, hogy mindez csak pletyka volt, vagy tényleg szerették volna leigazolni a rutinos támadót? Dobos Barna őszintén válaszolt. "Magyarországon szerintem nincs olyan csapat, amely ne látná szívesen a soraiban Böde Dánielt.  A ZTE-nél hárman felelünk a keret kialakításáért, Végh Gábor tulajdonossal és Sallói István sportigazgatóval döntünk az érkezőkről. Valóban felmerült Böde leigazolása, de köztudott, hogy a csatár ezer szállal kötődik a Pakshoz, így nem tudtunk versenyezni a tolnaiakkal."

A múlt nem számít, most kell bizonyítani

Egy korábbi fradista mégis Zalaegerszegen folytatja a pályafutását, Radó András ugyanis 1+1 éves szerződést kötött a csapattal, vele is beszélgettünk.

2014-ben a Haladás színeiben az év legjobb fiatal játékosának választották, majd a Ferencvárossal bajnok és kétszeres kupagyőztes lett. Bár még mindig csak 25 éves, hogyan tekint eddigi karrierjére?
Értem a kérdést, valóban nézhetnénk úgy, hogy sokkal előrébb is tarthatnék a pályafutásomban, de nem így élem meg. A Fradinál eltöltött időszakra örömmel gondolok vissza, már csak az említett trófeák miatt is, de több játéklehetőségre vágytam, emiatt döntöttem úgy 2017-ben, hogy a Puskás Akadémiához szerződöm. Szerintem rossz irányba viszi el a futballistát, ha azon gondolkozik, hogy hol kellene tartania, én mindig az adott feladatokra és kihívásokra koncentrálok. Most például minden erőmmel a Zalaegerszegre, itt szeretnék bizonyítani. De nem tettem le arról, hogy egyszer újra topcsapatban, vagy akár külföldön futballozzak.

Radó András (b) mindig az adott feladatokra és kihívásokra koncentrál, jelenleg ZalaegerszegenFotó: Polyák Attila - Origo

Ha már a Puskás Akadémiát említette, miért távozott Felcsútról?
Felemás két évet töltöttem ott, sajnos az első szezon elején rögtön bokatörést szenvedtem, erre pedig gyakorlatilag az egész évem ráment. A bajnoki hajrában visszatértem, és szerencsére gólokkal tudtam segíteni a csapatot, hogy ne legyenek kiesési gondjaink. Emellett bejutottunk a Magyar Kupa fináléjába is, amit bár 11-esekkel elveszítettünk az Újpest ellen, így is hatalmas siker volt. Tavaly merészebb álmaink voltak, az első hatba kerülés volt a cél, de sajnos mindig jött egy-két gyengébb meccs és váratlan vereség, így a végén nem fölfelé, hanem magunk mögé kellett figyelni a tabellán. De összességében valahogy nem éreztem a bizalmat, nyáron edzőváltás is történt, így távozni szerettem volna.

Zalaegerszegen meghatározó szerepet szánnak önnek?
Igen, a megkeresés óta azt éreztem, és érzem a mai napig is, hogy valóban szükség van rám, és fontos láncszeme lehetek a csapatnak. A felvázolt tervek és jövőkép is tetszett, így könnyen ment a megegyezés. Ahogyan a beilleszkedés is, hamar befogadtak a csapattársak, remek közösséghez csatlakoztam.

Radó András Zalaegerszegen a kezdetektől érzi azt a bizalmat, amit a Puskás Akadémiánál nemFotó: Polyák Attila - Origo

Akkor nem ugródeszkaként tekint a ZTE-re? Egy jól sikerült félév, és egy megfelelő téli ajánlat esetén sem váltana?
Ahogy az elején is mondtam, komoly céljaim vannak még a labdarúgással, de először Zalaegerszegen kell bizonyítanom. Az első edzések, és edzőmeccsek után úgy érzem, jó helyrejöttem, támadófocit játszunk, hatalmas a potenciál a csapatban,  nagyon várom már, hogy elkezdődjön a szezon!

A zalaegerszegi öltözőben Michael Jordan híres idézete is olvasható, amely szerint A tehetség nyeri a meccset, de a csapatmunka és az értelem nyeri a bajnokságot! A ZTE 29 éves játékosának, Devecseri Szilárdnak a tehetségét senki nem vitatja, bajnoki címet is ünnepelhetett csapatával, pechjére mégsem emiatt ismerik.

Ha valaki meghallja a nevét, alighanem az a bizonyos hollandok elleni öngól, és a 8-1-es kudarc jut az eszébe. Megtanult már együtt élni ezzel a kellemetlen helyzettel?
Nem volt egyszerű megemészteni, de a családom segítségével sikerült túltenni magam rajta, és most már én is tudok nevetni a poénokon, nyilvánvalóan azokból még mostanra is jut néhány. De tény, életem egyik legnehezebb időszaka volt.

Devecseri Szilárd őszintén beszélt élete egyik legnehezebb időszakárólFotó: Polyák Attila - Origo

23 éves volt akkor, elképzelhető, hogy még túl fiatal volt, és nem volt felkészülve az elvárásokra?
Az élet minden területén későn érő típus voltam, így alighanem ez is közrejátszott a dologban. De természetesen roppant büszke voltam a válogatottba való meghívásra, és nagyon örültem, nem gondoltam semmi másra. Pedig amikor elindultam Telkibe, édesapám afféle útravalóként még figyelmeztetett is, hogy ha a nemzeti csapatban hibázok, akkor nem egy város, hanem az egész ország fog kritizálni és támadni.  Ugyan mi történhetne? – gondoltam. Mit ne mondjak, valamire ráérzett.

Most újra az NB I-ben bizonyíthat. Lehet ez akár egy újabb esély a kétkedők, valamint a kritikus hangok elhallgattatására?
Egy futballistának nyilván az élvonal jelenti a csúcsot, így természetesen boldog vagyok, hogy a ZTE-vel visszatérhetünk az NB I-be, és a legjobb csapatok ellen játszhatunk. Nem gondolkoztam azon, hogy bárkinek bizonyítsak,  minél jobban akarok szerepelni a csapattal, és jó játékkal segíteni a Zalaegerszeget.

Devecseri Szilárd szerint a Mezőkövesd előző éves bajnoki szereplése példa lehet a ZTE számáraFotó: Polyák Attila - Origo

29 éves, Marco Rossi pedig a magyar bajnokságból is bátran hív be játékosokat a válogatottba. Letett már a címeres mezről, vagy lehet ez még egy befejezetlen ügy?
Mindig mertem nagyot álmodni, de butaság lenne a nemzeti csapaton gondolkoznom. Az álmaim most a Zalaegerszeg jó szerepléséről szólnak. Az újoncokat mindig leírják, pedig az élcsapatokon kívül szerintem nagyjából hasonló játékerőt képviselnek az együttesek az NB I-ben. Az előző szezonban a Mezőkövesdtől aligha várta bárki is, hogy a hatodik helyen végez majd, mégis mindenkit meglepett. Sok egygólos győzelem a közvetlen riválisok ellen, és néhány bravúr, ez volt a siker receptje.  Jó példa lehet a számunkra, hasonlóval bármikor kiegyeznék.

Zalaegerszegen tehát komoly tervek vannak a jövőt illetően, mindenki hosszú távra tervez az első osztályban. Hogy valóra válnak-e az elképzelések, az szűk egy év múlva kiderül.