Vágólapra másolva!
Csodálatos teljesítménnyel, kettős győzelemmel ütötte ki a Ferencváros a bolgár bajnok Ludogorecet a Bajnokok Ligája selejtező első fordulójából. Az előzetesen esélyesebbnek tartott bolgárok ellen 5-3-as összesítéssel jutott tovább a magyar bajnok. A Fradi idegenben 3-2-re verte rendszeres európai kupacsoportkörös ellenfelét Razgradban. A magyar siker főszereplői a lefújás után nyilatkoztak az Origónak.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Razgardból.

A Ludogorec Aréna a városhoz képest hipermodern létesítmény, majdnem teljesen meg is telt a Ferencváros ellen. 10 ezer szurkolót jelent meg, a magyar csapatot körülbelül négyszázan kísérték el - ők végig hangosabbak voltak a hazaiaknál.

A Fradi-tábor ezúttal is hangos volt Forrás: Origo

A meccs felevezetése sem sikerült tökéletesre, ugyanis sasreptetéssel indult volna a találkozó, de a madár a kijelölt helye helyett inkább az egyik tribün tetejét választotta.

Koreográfia a meccs előtt Forrás: Origo

A meccs sem kezdődött jól hazai szempontból, Haratin és Skvarka révén gyorsan kétgólos előnybe került a Fradi, majd hiába szépítettek a hazaiak, Dibusz Dénes tizenegyest hárított (nem is akárhogyan) a kritikus időszakban. A második félidő elején is jött egy Fradi-gól. Amikor a hazai sztár, Marcelinho dühöngve fogadta lecserélését, majd ki is állítottak egy bolgár játékost szépen lassan biztossá vált, itt csak a Ferencváros mehet tovább.

„Meccs előtt azt mondtam a játékosaimnak, hogy csapatként jobbak vagyunk a Ludogorecnél, arra kértem őket, hogy ezt a pályán is bizonyítsák" – kezdte a sajtótájékoztatót a Ferencváros vezetőedzője, Szergej Rebrov.

Szergej Rebrov végig hitt a csapatban Forrás: Molnar Adam/fradi.hu

„Szerencsére mindenki hitt a továbbjutásban, végig koncentráltak maradtunk, ennek köszönhető a győzelem.

mert láttam az elszántságot a fiúkon. Nagy dolog, hogy legutóbb a Bayer Leverkusen lőtt itt három gólt, bár az első meccs eredménye alapján támadnia kellet a Ludogorecnek, mi pedig kontrázhattunk, két találatunkat is ilyen ellentámadásokból szereztük. Néhányan a stábból már elemezték a következő ellenfelünket, én is megnéztem a tegnapi meccsüket, de most egy kicsit pihenniük kell a játékosoknak, megérdemlik. Utána majd foglalkozunk a Vallettával."

Az Origo kérdésére, hogy hová helyezi ezt a győzelmet és a továbbjutást eddigi edzői karrierjében, így válaszolt Szergej Rebrov:

„Természetesen

boldog vagyok, de elsősorban nem magam, hanem a klub és a szurkolók miatt.

Kemény felkészülést végeztünk, és már az első fordulóban az egyik legerősebb riválissal kerültünk össze. De megérdemelten jutottunk tovább, talán most már egyre többen hisznek bennünk, és közösen még nagyobb sikereket érhetünk el."

A Ferencváros támadója, Priskin Tamás így értékelt a lefújás után:

„Nehéz meccsre számítottam, de szerencsére sikerült korán gólt szereznünk, ez rendkívül fontos volt a meccs szempontjából. A kulcspillanat viszont az volt, amikor Díbusz Dénes kivédte a 11-est, onnantól végig mi irányítottuk a találkozót. A második félidő elején nekünk rohantak, de nagyon jókor szereztük a harmadik találatot. Mindenki hatalmasat küzdött, egymásért harcoltunk, ez is kellett a győzelemhez."

Marcel Heister és Priskin Tamás öröme az öltözőben Forrás: Molnar Adam/fradi.hu

A csatár az előző szezont kölcsönben a Haladásnál töltötte, a Szombathelyiekkel kiesett az élvonalból, most viszont a Fradival a BL-selejtező második körére készülhet.

„Ilyen a futball, egyszer fent, egyszer lent. Sokszor voltam már hasonló helyzetben, ennél rosszabban is. Hála Istennek, most ismét pozitív időszak van a karrieremben, remélem a folytatás is hasonló lesz. Az első komoly lépést megtettük, de még hosszú az út a céljaink felé."

– értékelt mosolyogva az első találat szerzője, Igor Haratin. „Nagyon jól jött a beadás Zubkovtól, szerencsére már nem volt nehéz dolgom. A gól után jobban is kezdtünk játszani. Az első percekben is volt egy nagy helyzetem, abból is gólt kellett volna szereznem, de sikerült ezt kiverni a fejemből, és a játékra tudtam koncentrálni. Mindenki boldog volt az öltözőben, de most a következő feladatra kell koncentrálnunk. Az álmunk a Bajnokok Ligája-szereplés, ez pedig csak az első lépés volt efelé."

Haratin nagyon jókor talált be Forrás: Molnar Adam/fradi.hu

„Nagyon kemény meccs volt, de úgy gondolom, fantasztikusan védekeztünk.

Ez volt a terv. Nagyon jó pillanatokban szereztük a góljainkat, az ellenfél nagyon nehéz helyzetbe került" – mondta a harmadik magyar gól szerzője, Tokmac Nguen, aki mindkét meccsen betalált.

Tokmac újra bizonyított Forrás:Molnar Adam/fradi.hu

„Amikor valaki új csapatba érkezik, szüksége van egy kis időre, hogy beilleszkedjen, azt hiszem, jó úton járok efelé.

Nagyon jó volt az ellenfél, jól tartották a labdát, nagyon sokat kellett futnunk, de fel voltunk készülve mindenre. A gólomnál át akartam rúgni a labdát a túloldalra, de egy védő beleért, a kapus pedig így nem tudott védeni. Ez a gól is a lehető legjobbkor született, nehéz helyzetbe kerültek annak ellenére, hogy még egyszer mondom, remek csapatról beszélünk."

A csapatkapitány, Lovrencsics Gergő fáradtan, de boldogan válaszolt a kérdésekre.

„Nagyon kemény meccs volt belülről.

Be is szorultunk a kapunk elé, egy pontrúgásból szépítettek is, majd egy hibámat követően tizenegyeshez jutottak, de Dini (Dibusz Dénes – a szerk.) szerencsére érezte, mi következik majd.

Haratin, Skvarka és Tokmac, a három gólszerző Forrás: Molnar Adam/fradi.hu

Szabálytalan volt a szerelése?
Határeset volt. Hozzáértem a vállához, de nem akartam lerántani, ő rutinosan egyből esett, a játékvezető megadta, de Dénes szerencsére védeni tudott. A bolgároknak még mindig három gól kellett volna, a második félidőben pedig mi tudtunk először gólt szerezni, ezután talán kicsit fel is adták. Jöttek ugyan, támadtak folyamatosan, volt, amikor csak egy emberük maradt hátul, de nagyon koncentráltunk, a kiállítás után pedig minden eldőlt.

Szergej Rebrov azt mondta, csapatként volt jobb a Ferencváros az ellenfelénél.
Ez így van. Láttam a szemekben a csillogást.

Idegenben sikerült három gólt rúgnunk, ami a csapat erősségét mutatja. Természetesen voltak hibák, de ez csak a második meccs volt a szezonban. Egy hét múlva megint meccsünk lesz, és az sem lesz könnyebb,

hiába írták sokan, hogy papíron könnyebb ellenfél következik. Itt nincsenek könnyebb ellenfelek, a BL-ről beszélünk, ahol minden meccsen meg kell szenvedni a továbbjutásért.

Biztos vagyok benne, hogy kemény párharc lesz a következő is, de ugyanúgy kell készülnünk, mint a mostanira. Minden egyes szituációra meg kell találni a megoldást, és akkor sikeresek lehetünk a következő fordulóban is.

Mindenki elmondta, hogy sokat videóztak, mindig tudták, mire számíthatnak a meccsen?
Többször is videóztunk az ellenfélről. Az első meccs előtt is, de utána könnyebb volt felkészülni belőlük, volt saját tapasztalatunk. Tudtuk, ki jöhet szembe velünk. Az én posztomon mondjuk Tchibota teljesen másképp játszott, mint az első meccsen, ezúttal sokkal veszélyesebb volt.

Az első gól előtt feltűnt, hogy kiengedte a labdát, ahelyett, hogy egyből középre ívelt volna. Ez tudatos döntés volt?
Igen.

Ez most is megfordult a fejemben. Arra gondoltam, hogy jobb a szöglet, nagyobb esély van úgy, mintha megpróbálnám elérni és betekerni. Volt variációnk a szögletre, és be is jött, mert Igor gólt tudott szerezni. Fontos volt, hogy mi szereztük az első gólt és másodikat is, a lélektani előny nálunk volt. Tény, amikor megkaptuk a tizenegyest, akkor kicsit leültünk, de végül a védés után is mi kaptunk egy lökést, hogy álljuk a rohamokat. A csapat erejét mutatja, hogy rúgott három gólt, és tényleg az utolsó pillanatig küzdöttünk, amivel elértük a továbbjutást.

A meccs hősét, Dibusz Dénest természetesen elsőként a hárított büntetőről kérdeztük.

„Nem számítottam rá, hogy megböki a büntetőt, úgyhogy jól gondolta, hogy ezt a megoldást választja. Nagyon nagy lendülettel futott neki, és

Ha az bemegy, nagy erőt és hitet kaphattak volna, hogy néhány percen belül sikerül visszajönniük mínusz két gólról. Lélektanilag ők lehettek volna fölényben, de a büntető hárításával ezt magunknál tudtuk tartani. A második félidő elején, a harmadik gól után talán el is dőlt minden, de a maradék 40 perc így is izgalmas volt. Tudtam, hogy nehéz dolguk lenne fordítani, de nem vehettük félvállról a dolgot. Mindenki csúszott, mászott, nagyot küzdöttünk" – mondta Dibusz, aki mindkét meccs előtt hangsúlyozta, fel van rá készülve, hogy sok dolga lesz.

Dibusz Dénes lett a meccs hőse Forrás: Molnar Adam/fradi.hu

„Különösebben nem volt nehéz meccs, volt dolgom bőven, de nem bántam, mert jól ment a védés. Nagyon nagy ziccerhez a visszavágón sem engedtük őket. Egy pontrúgás és egy beadás utáni öngól volt a két góljuk, de helyzeteik nem voltak egy az egyben, inkább távoli lövésekkel próbálkoztak. Jó csapatot győztünk le, amelyik nem véletlenül szerepel rendszeresen az európai kupák csoportköreiben, de tudtuk, hogy lehet nyerni ellenük, és megvolt a kellő szerencsénk is. Nagyrészt jól megoldottuk ezt a két meccset, ez pedig komoly lökést adhat a továbbiakra nézve.

itt a nagy esély, amihez az első, talán legnehezebb lépést megtettük.

Megköszönték a társak a védést?
Meg persze. A büntetővédés felértékeli a szerepemet, mindenki gratulált, de én is megköszönhetném egyesével, hogy mindenki beletett még pár sprintet, és visszazárt. Ez csapatmunka volt, másképp nem is sikerülhetett volna.

Ön is egyetért azzal, hogy a sok elemzés hozta meg a gyümölcsét? A kapusok is kaptak elég információt az ellenfelekről?
Mindig alaposan felkészülünk az ellenfélből.

Mióta Szergej Rebrov vezeti a csapatot, szerintem a leghosszabb videózásunk az első meccs után volt.

Nagyon sokat készültünk a visszavágóra is, szerencsére ennek meglett az eredménye. Én is készültem, tudtam, kitől mit várhatok, de ezen a szinten már vannak olyan egyéni villanások, amire nem lehet készülni.

És Marcelinho szabadrúgásaira?
Természetesen megnéztük a szabadrúgásait. Az elsőt nagyon jól elrúgta, ha kapufáról befele pattan, nem szólhattunk volna semmit.

A másodiknál a sorfal hibázott. Szétugrottak, közöttük ment el a labda.

Erre mindig felhívom a figyelmet és a vezetőedző is kéri, hogy ne ugorjanak, inkább álljanak lábujjhegyre. A test akaratlanul is elfordul a levegőben, a lábak között, alatt pedig elmegy a labda, ami megtörtént most, is, de szerencsére nem büntetett meg minket a sors ezért.

A Ferencváros a Bajnokok Ligája második selejtezőkörében a Dudelange csapatát búcsúztató máltai Valletta csapatával találkozik majd. Az első meccset jövő héten szerdán, 20.00 órától rendezik a Groupama Arénában, a visszavágót egy héttel később.

Bajnokok Ligája-selejtező, 1. forduló, visszavágó: Ludogorec (bolgár)-Ferencváros 2-3 (1-2)
Razgrad, 8000 néző, v.: Donatas Rumsas (litván)
gólszerzők: Terzijev (24.), Heister (69., öngól), illetve Haratin (17.), Skvarka (21.), Nguen (48.)
piros lap: Moti (82.)
sárga lap: Keserü (85.), illetve Ihnatenko (26.), Blazic (28.), Dibusz (29.)