Bejutott az El-selejtező második fordulójába a Budapest Honvéd

SZABÓ Bence
Budapest, 2019. július 11. A 11-esből gólt szerző kispesti Gazdag Dániel ünnepel csapattársával, Banó-Szabó Bencével a labdarúgó Európa-liga selejtezőjének első fordulójában játszott Budapest Honvéd - Zalgiris Vilnius mérkőzésen az Illovszky Rudolf Stadionban 2019. július 11-én. Balra Martin Berkovec, a litván csapat kapusa. MTI/Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Kétgólos előnyben lépett pályára a Budapest Honvéd az Európa-liga-selejtező első fordulójának visszavágóján a litván Zalgiris ellen. A 18. percben egy gyors támadást követően előnybe kerültek a litvánok, de a 62. percben Kamber fejesével kiegyenlített a magyar csapat. A Honvéd összesítésben 4-2-vel jutott az Európa-liga selejtezőjének második fordulójába, ahol a román Craiova lesz az ellenfele. 

3-1-es előny birtokában utazott a Budapest Honvéd labdarúgó-csapata Litvániába az El-selejtező első fordulójának visszavágójára. Az odavágón a Hidegkuti Nándor Stadionban már 3-0-ra is vezetett magyar együttes, de a Zalgiris a 92. percben szépíteni tudott. Sannino edző két helyen változtatott a Honvéd kezdőjén a budapestihez képest, Heffler helyett Kesztyűs kezdett a középpályán, illetve Kovács helyett Kálnoki-Kis került be a csapatba.

A Zalgiris az első öt percben komoly mezőnyfölényt alakított ki,

mégis a Hovéd előtt adódott komoly lehetőség.

A 6. perc elején Mutari lekészítését követően N'Gog lőtt nem sokkal a kapu fölé. Az első veszélyesebb hazai lehetőségre a 18. percig kellett várni, de az rögtön gólt eredményezett. Egy gyors litván támadás során elaludt a kispesti védelem, Liviu Antal pedig nyolc méterről könnyedén passzolt a kapuba (1-0). Összesítésben egy gól maradt a magyar csapat előnye.

Az első félidő második felében a Honvéd volt az aktívabb, N'Gog három helyzett is kihagyott. A litvánoknak egy lövőhelyzete akadt, de az is méterekkel elkerülte a kaput. A félidőben változtatnia kellett a Honvédnak, mert a középpályán jóval nagyobb fölényben volt a Zalgiris, amivel a második félidőben könnyen gondot okozhatott .

David N'Gog volt a Honvéd egyik legveszélyesebb játékosa Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Nem változtatott a Honvéd vezetőedzője a szünetben a csapatán és a játék képe sem változott meg. A második félidő elején a középpályán főlényben volt a litván csapat, de nagy helyzetig nem tudott eljutni.

A 62. percben nagy kavarodás volt a litván kapu előtt, elsőre még felszabadítottak a hazaiak,

de Tonci Kukoc második beadását már a kapuba csúsztatta Djordje Kamber (1-1).

Nagyon közel került a Honvéd a továbbjutáshoz. Az egyenlítés után a Zalgiris nagy nyomás alá helyezte a magyar kaput, Lefkovitsnak gyakran kellett játékba avatkoznia. A 68. perben túlságosan kinyílt a litván védelem, Gazdag és Kesztyűs vitték a labdát a kapusra, de nem sikerült gólra váltani a helyzetet. Hiába támadott a Zalgiris az utolsó 20 percben, érdemi helyzetet már nem sikerült kialakítaniuk a litvánoknak.

A Honvéd felemás játékkal jutott az Európa-liga selejtezőjének második fordulójába, ahol a román Universitatea Craiova lesz az ellenfele.

Az első mérkőzést július 25-én Budapesten játsszák.

Európa-liga selejtező, 1. forduló, visszavágó:
Zalgiris Vilnius (litván)-Budapest Honvéd 1-1 (1-0)
gólszerzők: Antal (18.), illetve Kamber (62.)
továbbjutott: a Budapest Honvéd 4-2-es összesítéssel.