Így rejtette el a Népsport Kocsis Sándor halálhírét

- Horizontal PORTRAIT EFFIGY HOMAGE
A man stands behind the urn and the framed picture of Hungarian football striker Sandor Kocsis during a funeral service in the Basilic of Budapest on September 21, 2012. Olympic champion Kocsis, the former member of famous Hungarian 'Gold Team', died in Barcelona on July 22, 1979, but was recently brougth back to Budapest by the 'Gold Team' Foundation to rest in Hungarian ground next to his teammate Ferenc Puskas. AFP PHOTO / FERENC ISZA (Photo by FERENC ISZA / AFP)
Vágólapra másolva!
Napra pontosan 40 éve, 1979. július 22-én egy barcelonai kórház ablakán zuhant ki az Aranycsapat legendás játékosa, Kocsis Sándor. Az első hírek – már azok, amelyek egyáltalán eljutottak a hazai olvasókhoz – öngyilkosságról szóltak. Mára ezzel kapcsolatban is vannak kérdőjelek, de most nem erről írunk, hanem azt mutatjuk meg, hogyan rejtette el a népszerű Kocka halálhírét az ország akkor is egyetlen sportnapilapja, a Népsport. Előre szólunk, nem mindennapi módon.

Nézzük akkor időrendben, mi történt és mindez, hogyan jutott el a magyarországi olvasókhoz.

1979. július 22-én délután Barcelonában egy kórház harmadik emeleti ablakából zuhant a mélybe Kocsis Sándor.

Az összes hírügynökségi jelentés öngyilkosságot emlegetett.

Kocsisnál korábban daganatos betegséget diagnosztizáltak, de más baj is érte az Aranycsapat zseniálisan fejelő játékosát, hiszen az egyik lábfejét amputálni kellett. Ugyanakkor Kocsis családja soha nem fogadta el az öngyilkossági teóriát, ők azt mondják, hogy Kocsis Sándor kiesett az ablakon.

1979. július 22. vasárnapra esett. A másnapi, hétfői újságok közül

az úgynevezett szocialista bulvárlap, az Esti Hírlap (amely délben jelent meg) közölte Kocsis Sándor halálhírét.

Az Esti Hírlap az MTI jelentését közölte. A lap azért is volt helyzeti előnyben, mert 1979. július 23-án, hétfőn a reggeli napilapok (Népszabadság, Népszava, Magyar Hírlap, Magyar Nemzet) nem jelentek meg. A Népsport azonban igen. Annak július 23-i kiadásában nem találunk hírt Kocsis haláláról.

Kocsis Sándor fényképe. Az Aranycsapat sztárjának magyarországi temetésén készült ez a foto Forrás: AFP/Ferenc Isza

1979. július 24-én, kedden a Népsport rendkívüli, keddi kiadással jelentkezett (normális esetben keddenként nem jelent meg a lap), mert ekkor zajlott a Szovjetunió Népeinek VII. Nyári Szpartakiádja és ez elég volt ahhoz, hogy kedden is vehessenek újságot az olvasók. A sportlap két kollégát, Kocsi Tibort és Salánki Miklóst is kiküldte az eseményre.

De Kocsis Sándor haláláról még mindig nem lehetett olvasni semmit.

A többi politikai napilap az MTI jelentését vette át, azt amely egy nappal korábban már megjelent az Esti Hírlapban.

1979. július 25-én, szerdán a Népsport címlapjára teszi kiküldött munkatársának, Hámori Tibornak római jelentését az ifjúsági és serdülő asztalitenisz Európa-bajnokságról. Ennek első bekezdése így szól:

Ennyi. Ennyit szánt a sportújság annak az embernek a halálhírére, akit két és fél évtizeddel korábban ajnározott, az egekbe emelt, akiről hozsannák születtek. Aztán elég volt annyi, hogy Kocsis az 1956-os vérbe fojtott forradalom után ne térjen haza, a rendszer azonnal indexre tette őt. Elhallgatták nagyszerű barcelonai teljesítményét, csodás góljait – úgy, ahogy más disszidens sportolókkal is tették. Miközben július 24-én, azaz két nappal a halála után Barcelonában eltemették Kocsist, aközben itthon mindezt igyekeztek teljesen elhallgatni.

Ez a fénykép 1956. október 27-én készült Kocsis Sándorról Forrás: AFP/Staff

Kicsit ugorjunk most előre az időben. 1979. augusztus 19-én az Egyesült Államokban megjelenő Katolikus Magyarok Vasárnapja című újság így fogalmazott.

Persze, lehet erre azt mondani, hogy Amerikából könnyen kritizálták a magyar sportújságot, de azt nem lehet mondani, hogy ne lett volna igazuk.

Egy nappal később, július 26-án a Népsport cikket közölt az akkor sérüléssel bajlódó Törőcsik András gyógyulásáról. Ebben az írásban a szerző megemlíti, hogy a lábadozó Újpest-játékos a betegágyán éppen Bozsik József életéről olvas. Majd Törőcsik annyit mondott:

„Hallom, mi történt Kocsissal. Nagyon sajnálom..."

Másfél sor, másfél mondat, három pont.

A cikket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével írtuk meg.