Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája első selejtezőkörében a Ferencváros sokakra rácáfolt. A párharc előtt a nagyobb esélyt mindenki a bolgár Ludogorecnek adta a továbbjutásra, és nem is a továbbjutás ténye, hanem annak viszonylagos könnyedsége volt az igazi meglepetés. A második körben Szergej Rebrov csapata ezúttal nem az esélytelenek nyugalmával készülhet, a máltai Valletta ellen már mindenki a továbbjutást várja.

A sorsolás pillanatában, amikor kiderült, hogy a zsinórban nyolcszoros bolgár bajnok, rendszeres európai kuparésztvevő Ludogorec lesz az ellenfél, sokan nem mertek további álmokat szőni a Fradi BL-szereplésével kapcsolatban, most pedig kis túlzással már mindenki a harmadik körben látja a magyar bajnokot.

Az elmúlt évek nemzetközi kupakudarcainak köszönhetően a Ferencváros nagyon alacsony együtthatóval, nem kiemeltként várta a sorsolást, így kerülhetett útjába a Ludogorec. Sokan legyintettek, hogy az első körön sem megy majd túl a Ferencváros, de még az első meccs, a hazai 2-1-es győzelem után is számosan kételkedtek abban, hogy a magyar bajnok még ott lesz-e a következő körben.

A Fradira kezdője ugyanaz volt a két Ludogorec elleni meccsen Forrás: Csudai Sándor - Origo

A budapesti meccsen is a Ferencváros tűnt jobb csapatnak, és a razgradi találkozón egy rövid, de annál izgalmasabb periódust leszámítva is bejött az, amit Szergej Rebrov és a játékosai akartak.

A Fradi már az első percben gólt szerezhetett volna. Az a helyzet még kimaradt, de Haratin és Skvarka találataival így is 21 perc után két góllal vezetett a Ferencváros, ez pedig azt jelentette, hogy

négy gólt kellett volna a bolgároknak lőniük.

Talán egy pillanatra ez is megzavarhatta a fejeket, egy nagyon kemény időszak következett. Egy szöglet után szépített a Ludogorec, lőtt egy kapufát és egy oldalhálót szabadrúgásból, majd jött a tizenegyes, amit Dibusz Dénes fantasztikus bravúrral védett, itt pedig talán el is dőlt a párharc.

Ez a védés hatalmas lelkierőt adhatott a Ferencvárosnak, de még nagyobbat vehetett el az ellenféltől, amely nyolc perc alatt állhatott volna fel mínusz két találatról.

A vége 3-2 lett, miután Tokmac is betalált a második félidő elején, a Ferencváros pedig 5-3-as összesítéssel ejtette ki a Ludogorecet, amely az elmúlt öt évben kétszer a BL, kétszer pedig az Európa-liga főtábláján szerepelhetett, utóbbira pedig még most is van esélye.

A játékosok a razgradi siker után Forrás: Molnar Adam/fradi.hu

A Ferencváros 15 év elteltével nyert párharcot a legrangosabb európai kupasorozat selejtezőjében, legutóbb 2004-ben, a Tirana ellen sikerült a továbbjutás a BL-selejtező első köréből. A következő ellenfél már a Ludogorec kiejtése előtt is biztos volt, pontosabban az, hogy a Valletta vagy a luxemburgi Dudelange következik, ugyanis a bolgárok miatt a Fradi a kiemeltek jogán kaphatott ellenfelet a második körben.

A papíron a Ludogorecnél jóval gyengébb Valletta története során egy idényben még sosem nyert két párharcot az európai kupaporondon, azaz egyszer sem jutott el a selejtező harmadik fordulójáig, jó lenne, ha ez idén sem változna.

Az FC Valletta csapata 1943-ban jött létre, a Valletta Prestons, a Valletta St. Paul's és a Valletta United egyesüléséből. Eddig 25 bajnoki címet nyert a klub, de az európai kupaporondon nem számít tényezőnek. Az UEFA-kupa 1994-95-ös kiírásában a Rapid Bucuresti elleni 1-1 volt az első meccs, amikor nem vesztesen hagyták el a pályát a vallettai játékosok, két szezonnal később pedig az első győzelem is összejött, a Skonto Riga kapott 1-0-s verést.

A BL 1999-2000-es kiírásában a walesi Barry Town elleni 3-2, 0-0 pedig az első továbbjutást hozta meg, ebből még hetet tudnak felmutatni. A Valletta jelenlegi játékoskerete a Transfermarkt szerint 3,25 millió eurót ér. Csak hogy érzékeltessük, a Ludogorecé 49-et, a Fradié körülbelül 20-at.

Rebrov, a taktikus

Az ukrán Szergej Rebrov már új szerződéssel a zsebében várja a Valletta elleni párharcot, ugyanis a bajnoki címnek, a Ludogorec elleni sikernek és az elmúlt egy év kőkemény munkájának is köszönhetően új szerződést kapott.

A Ludogorec elleni meccseket megelőzően Rebrov és a játékosok is elmondták, alaposan felkészültek az ellenfélből, de ez nem csak a szokásos duma volt. Valóban úgy tűnt a pályán, az egyéni kvalitásokat, a váratlan villanásokat leszámítva, a Ludogorec nem tudta meglepni a Fradit.

Szergej Rebrov Fotó: Koncz Márton - Origo

A kinti győzelem után Dibusz Dénes és Lovrencsics Gergő is elmondta, mióta Rebrov a csapatnál van, a leghosszabb videózás várt rájuk a felkészülés során, a csapatkapitány szerint mindenki külön felkészült a lehetséges ellenfeleiből, akivel a pályán összefuthat, mindenki tudta, kitől mire számíthat majd.

A Valletta ellen minden bizonnyal kicsit más lesz a felállás.

Letelt Isael és Szignyevics eltiltása is, Davide Lanzafame sérült lába is egyre jobb állapotban van, könnyen lehet, hogy Priskin Tamás helyett vagy mellett más csatár is kezdhet. Rebrov elmondta, az ellenfélhez és annak taktikájához igazítja majd a felállást, a célja pedig ezúttal is az, hogy kihasználja a rivális gyenge pontjait.

A Valletta ellen egyértelműen a továbbjutás lehet csak a cél, de ezúttal nem lehet abból erőt meríteni a játékosoknak, hogy megmutatják a jobb játékosokból álló csapatnak, hogy nem lehet őket lebecsülni, ezúttal esélyesként kell megtenni azt, amit a Ludogorec ellen.

Az első meccset szerda este 20.00 órától, várhatóan teljes telt ház előtt rendezik majd a Groupama Arénában, a visszavágó jövő héten kedden lesz Máltán.

A harmadik selejtezőkörben minden bizonnyal a Dinamo Zagreb várna a Fradira, amely kedden, Grúziában nyert 2-0-ra a Saburtalo ellen.