A Honvéd gól nélküli döntetlen után utazhat a romániai El-visszavágóra

SZABÓ Bence
Győr, 2019. július 25. A kispesti Banó-Szabó Bence (k) és Kesztyűs Barna (j), valamint Cristian Barbut, a román Craiova játékosa az Európa-liga selejtező második fordulójában játszott Budapest Honvéd FC - Universitatea Craiova mérkőzésen a győri ETO Parkban 2019. július 25-én. MTI/Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
A Budapest Honvéd gól nélküli döntetlent játszott a román Universitatea Craiova csapatával az Európa-liga-selejtező második fordulójának első mérkőzésén Győrben. A mérkőzés első félideje az ápolások miatt 54 percen át tartott. 

A selejtező első fordulójában a Honvéd magabiztosan jutott tovább 4-2-es összesítéssel a litván Zalgiris Vilnius ellen, azt ugyanakkor Giuseppe Sannino a csapat olasz vezetőedzője is elismerte, hogy nehezebben boldogultak a vártnál, miközben a négy lőtt gól azt mutatja, hogy jól halad az építkezés az új szezonra.

Ha már építkezés: a Bozsik-stadion átépítése miatt a piros-feketék ezúttal a győri ETO Parkban fogadták a román bajnokság előző kiírásának negyedik helyezettjét. A távolság nem zavarta meg a szurkolókat, több ezer kispesti drukker utazott el Győrbe, de craiovaiakat is egészen népes tábor buzdította.

A Honvéd szurkolóinak nem akadály, ha utazni kell Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

Nem kellett sokat várni az első helyzetre, ami a harmadik percben a vendégek előtt adódott, egy ravasz szabadrúgásvariáció után Barbut lőtt az öt és feles sarkáról az oldalhálóba. Az első negyedórában a játék kilencven százalékban a pálya középső hatvan méterén zajlott, és jobbára a vendégeknél volt a labda, az első szögletet is ők rúghatták a 16. percben. Egy perccel később Kukoc ívelt balról külsővel Kesztyűs elé, aki mellel kicsit hosszan tette maga elé a labdát a 11-es ponton, így csak szöglet lett a dologból, ami egy román szabadrúgással végződött. Viszont ez hozta magával az első izgalmas pillanatokat: Lovricnak löktek neki egy vendégjátékost olyan ügyesen, hogy felszakadt a bőr a Honvéd rutinos védőjének arcán. Amíg ápolták addig Tonci Kukoc és a portugál Carlos Fortes ugrott össze, hogy közvetlen közelről vágjanak angol nyelvű udvariatlanságokat egymás képébe. A színjáték végén Lovric kapott sárga lapot...

A következő szögletből Batik Bence fordult kapura, de a lövése elakadt az előtte fekvő Mateiuban – gyanús volt, de nem volt kezezés. Fölénybe került a Honvéd, amelyik

a következő beadás után kis híján megszerezte a vezetést, de N'Gog fejesét óriási bravúrral tolta kapufára Pigliacelli.

A francia csatár a felugrás során könyékkel eltalálta a craiovai csapatkapitány, Bancu fejét, akinek nagyon csúnyán felrepedt a szemöldöke, és percekig kellett ápolni. Mindeközben Tonci Kukoc az M4 egyik operatőrének kameráján megnézte N'Gog fejesét és Pigliacelli védését, miközben meg is itta a kamerás ember vizét. Ideje volt, mert mintegy hét percet állt a játék.

Sajnos, nem lett izgalmasabb a meccs, miután újrakezdték a csapatok, és ez a maratoni hosszúságó, 8 perces ráadásban sem változott. Az első félidő 54 perc játék után ért véget.

A második félidő lényegesen nagyobb tempóban indult, mint az első, mindkét kapu előtt alakultak ki kisebb helyzetek, sőt, Vatajelu a frászt hozta a hazai drukkerekre, látszólag semmilyen lövése súrolta a jobb kapufát – szerencsére kívülről. Ahogy a 71. percben is szerencséje volt a Honvédnak, mert Roman beadása váratlanul üresen találta Barbut, aki viszont nagyon rosszul tudott kapura lőni, így Robi Levkovic könnyedén szedte fel a labdát.

A kispesti Banó-Szabó Bence (k) és Kesztyűs Barna (j), valamint Cristian Barbut, a román Craiova játékosa az Európa-liga selejtező második fordulójában játszott Budapest Honvéd FC - Universitatea Craiova mérkőzésen a győri ETO Parkban 2019. július 25-én. MTI/Krizsán Csaba Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Az utolsó húsz perc az első 54 percben már megcsodált ártalmatlan mezőnyjátékkal telt, ezúttal azonban mellőzték a csapatok a fölösleges keménykedést. A meccs talán legnagyobb helyzetére a rendes játékidő ráadásának negyedik percéig kellett várni, amikor Kelic fejelt az öt és felesről középről fél méterrel a kapu fölé. Megköszönhettük neki ezt a szívességet.

A visszavágót egy hét múlva, augusztus 1-jén rendezik Craiovában.

Eredmény, El-selejtező 2. forduló, 1. mérkőzés:
Budapest Honvéd–Universitatea Craiova 0-0
Győr, ETO Park
Honvéd: Levkovic - Lovric (Niba 75.), Kamber, Batik, Uzoma - Kukoc, Kesztyűs - Gazdag, Banó-Szabó, N'Gog (Cipf 81.) - Moutari (Kulach 65.)
U. Craiova: Pigliacelli - Kelic, Martic, Bancu, Acka - Mateiu, Vatajelu - Qaka (Ivanov 65.), Barbut, Cicaldau (Konstantin 90+1.) - Carlos Forts (Roman 46.)
sárga lap: Lovric 21., Banó-Szabó 23., Gazdag 85. ill. Qaka 25., Bancu 45+8., Roman 62.