Vágólapra másolva!
Az Európa-liga 2. selejtezőkörének első mérkőzésén a MOL Fehérvár FC a liechtensteini FC Vaduz együttesét fogadta a felcsúti Pancho Arénában. A hazaiak Stopira góljával 1-0-ra nyertek, így előnyből várhatják a jövő heti visszavágót.

Marko Nikolics a

Kovácsik - Fiola, Juhász, Elek, Stopira - Nikolov - Nego, Hadzic - Huszti, Scsepovics, Milanov

kezdőt küldte pályára. A szerb szakember a találkozó előtti interjúban úgy fogalmazott, nem szabad lebecsülni a vendégeket, és bármilyen különbségű győzelemmel elégedett lenne, amennyiben az ellenfél nem szerez gólt.

Juhász Rolandék esélyesként várhatták a Vaduz elleni párharc első mérkőzését Fotó: Csudai Sándor - Origo

Pedig a Vaduz meglepően bátran kezdte a mérkőzést, kezdetben a fehérvári térfélen zajlott a játék. Amikor azonban a hazaiak először jutottak közel a Vaduz kapujához, rögtön meglett az eredménye:

az 5. percben Huszti bal oldali szögletét Stopira fejelte védhetetlenül Buchel hálójába.

Nem sokkal később egy újabb szögletet követően a második találathoz is közel került a Fehérvár, Juhász fejesét azonban védte a liechtensteiniek kapusa.

Stopira (22) már az 5. percben megszerezte a vezetést a Fehérvárnak Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 20. percben Huszti végezhetett el szabadrúgást a kapuval szemben, nagyjából 21 méterről, lövése azonban lepattant a sorfalról. A félidő közepén újra felbátorodott a Vaduz, több veszélyes támadást is vezetett, főleg a bal szélen, de a beadásokat remekül tisztázták a hazai védők.

Egy kontra végén ráadásul Scsepovics került nagy helyzetbe,

a szerb középre tartó lövése azonban nem okozott gondot Buchelnek.

A meleg miatt ivószünetet is tartottak a csapatok, a frissítő pedig inkább a vendégeknek tett jót, az első játékrész végén náluk volt többet a labda, de komoly ziccert továbbra sem tudtak kialakítani. A szünetig már nem változott az eredmény, 1-0-s fehérvári előnnyel mentek pihenőre a csapatok.

Az első félidő a párharcokról, és a mezőnyjátékról szólt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Félidőben egyet cserélt Marko Nikolics, Elek Ákos helyére Pátkai Máté érkezett. Mégsem a válogatottban mostanában minden meccsén gólt szerző középpályás, hanem Stopira duplázhatta volna meg a Fehérvár előnyét szinte azonnal:

Milanov futott el a baloldalon, a beadását viszont az első gól szerzője hat méterről a kapu mellé fejelte.

Mivel a második találat nem akart megszületni, Nikolics az 57. percben újabb cserére szánta el magát: Huszti Szabolcsot a Ferencvárostól megszerzett Ivan Petrjak váltotta. A 61. percben a már ismerős koreográfia következett: szöglet után

Stopira emelkedett a legmagasabbra és fejelt, Büchel azonban nagyot nyújtózott

és kiütötte a hosszúsarokba tartó labdát.

Ivan Petrjak sem tudott lendíteni a fehérváriak támadójátékán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A folytatásban bár mezőnyfölényben játszott a Fehérvár, igazi veszélyt továbbra is csak a pontrúgások jelentettek, a Vaduz kontráira viszont nagyon oda kellett figyelnie a Juhász vezette védelemnek. A hosszabbítás első percében aztán Petrjak óriási ziccert hagyott ki, zavartalanul lőhetett 11 méterről, de még csak a kaput sem találta el, fölé bombázott.

Az utolsó lehetőség szabadrúgásból Milanov előtt adódott, a próbálkozást azonban könnyedén hárította a Vaduz kapusa, így a Fehérvár 1-0-s előnyből várhatja a jövő heti visszavágót.

Európa-liga, selejtező, 2. forduló, 1. mérkőzés:
Fehérvár FC-FC Vaduz 1-0 (1-0)
Felcsút, 2224 néző, v: Steen (norvég)
Fehérvár FC: Kovácsik - Fiola, Juhász, Elek (Pátkai, a szünetben), Stopira - Huszti (Petrjak, 57.), Nikolov, Hadzic - Nego, Scepovic (Futács, 88.), Milanov
Vaduz: Büchel - Sülüngöz, Schmid, Simani - Dorn, Prokopic (Gajic, 70.), Wieser, Antoniazzi (Göppel, 84.) - Schwizer, Cicek - Sutter (Coulibaly, 66.)
gólszerző: Stopira (5.)
sárga lap: Prokopic (43.), Sutter (45+2.), Dorn (63.)

A visszavágót jövő csütörtökön rendezik Vaduzban, a párharc továbbjutója az észt Flora Tallinnal vagy a német Eintracht Frankfurttal találkozik a következő körben.

A Fehérvár kapusa, Kovácsik Ádám így értékelt a meccs után:

„Maximálisan nem lehetünk elégedettek, mert gyakorlatilag minden téren javulnunk kell a visszavágóra.

Nagyjából azt kaptuk a Vaduztól, amire számítottunk, nem leptek meg minket, mégis voltak olyan dolgok, amiket nem tudtunk jól megoldani. Ettől függetlenül a jövő heti meccsen talán már könnyebb lesz a dolgunk, biztosan kielemezzük ezt a találkozót, és még jobban felkészülünk a riválisból."

Stopira gólöröme a vezetőtalálat után Fotó: Csudai Sándor - Origo

A győztes gólt szerző Stopira szerint is az volt a legfontosabb, hogy nem kaptak gólt.

„Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű meccs, hiába gondolták talán azt, hogy sima lesz a párharc, nincsenek rossz játékosai a Vaduznak és agresszív focit játszanak, ezt ma is láthattuk. Ettől függetlenül több góllal kellett volna nyernünk, akkor nyugodtabbak lehetnénk a visszavágó előtt, de így is előnyben vagyunk, és ha idegenben is betalálunk, akkor nem lehet gond a továbbjutással.

Remélem ebből is erőt merít, és minél előbb visszatér közénk, mert nagy szükségünk van rá."