Társoldalunk:

Végre feljutott a Bundesliga harmadosztályába a Bayern München

2019.08.04. 18:41

Nem sok olyan hely van a világon, ahol sok szó esik a német labdarúgó-bajnokság harmadik osztályáról, a Bundesliga 3-ról. Pedig ez a sorozat érdemes lenne a figyelemre, mert tele van olyan csapatokkal, amelyeknek a régi dicsősége elveszett az éji homályban. De itt focizik a Bayern München is. Nem, nem hibbantunk meg. Ismerkedjenek meg a német labdarúgás harmadosztályának titkaival.

Ilyenkor, a szezon indulása előtt érdemes lenne feltenni egy általános műveltséget igénylő vetélkedőben sok(tízezer)forintos kérdésnek a következőt: melyik ötös csoport a német labdarúgó-bajnokság melyik osztályában szerepel?

A: Hamburger SV, VfB Stuttgart, Nürnberg, Dynamo Dresden, Hannover 96
B: Kaiserslautern, 1860 München, Braunschweig, Bayer Uerdingen, Bayern München
C: Union Berlin, Augsburg, Düsseldorf, Freiburg, Paderborn

Akik esetleg nem tudnák a választ, azok kedvéért most leírjuk a megfejtést.

A: a Bundesliga 2, azaz a másodosztály csapatai
B: a Bundesliga 3, azaz a harmadosztály csapatai
C: a legmagasabb osztály, vagyis a Bundesliga 1 csapatai

Nyilván a világhírű Bayern München neve a B-csoportban félrevezető, de tévedésről szó sincs, erre majd a későbbiek során visszatérünk. Mert most olyan dologról lesz szó, amelyről Magyarországon nem nagyon szoktunk beszélni. A Bundesliga 3 csapatairól, küzdelmeiről.

Fura képződmény ez a Bundesliga 3. A körülményeket, a szervezést, a stadionokat tekintve kétséget kizáróan professzionális. A színvonalat tekintve már közelebb áll az amatőrhöz. 

A Kaiserslautern egykor a Bundesliga I-ben nyert bajnokságot, most a harmadosztályban szenvedForrás: Getty Images

A csapatok többségéről biztos nem lehet rosszat gondolni. Az előbb felsoroltak közül az első három tagja annak a mindössze 12 tagú klubnak, amelyben azok a csapatok szerepelhetnek, amelyek a Bundesliga 1963-as megalapítása óta elsőosztályú bajnoki címet nyertek.

Ugyanez soha nem sikerült a Bayer Leverkusen-nek, a Schalke 04-nek, a Hertha-nak, a Frankfurtnak. Az Uerdingen nyert Német Kupát, a Magdeburg pedig Kupagyőztesek Európa Kupáját. És hosszan sorolhatóak lennének azoknak a csapatoknak az eredménysorai, amelyeknél Németországban jelenleg minimum 36 jobb együttes van. Annál is inkább, mert a Bundesliga 3 húsztagú mezőnyéből hat az egykori NDK sorozataiban gyűjtögette a trófeákat.

A Zwickau labdarúgócsapata, amely szintén a Bundesliga 3 egyik csapataForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert

A hatalmas nemzetközi sikert elérő Magdeburgon kívül itt szerepel az utolsó NDK bajnokság győztese a Hansa Rostock, az akkor és ott negyedik Halle, az ötödik Karl-Marx-Stadt, amely azóta már ismét Chemnitz, valamint a hatodik Jena. És bónuszként itt játszik a Zwickau, amely nem focicsapatáról híres, hanem autógyártásáról hírhedt, ott barkácsolták ugyanis az NDK jelképévé váló népautót, a Trabantot.

A nyugatnémetnek született csapatok közül a már említetteken túl jelenleg harmadosztályú az Ingolstadtt. Itt szenved a Bundesliga 1-ben 28 évet töltő Duisburg, a 7 évet ott szereplő Mannheim, amely 1949-ben bajnok is volt és játékosai először ünnepelhettek a Salátástállal, továbbá az az Unterhaching, mely 2000-ben tálcán nyújtotta át a Bayern Münchennek a Leverkusentől elcsent Meisterschale-t. Mind a hat keletnémet megnyerte anno az NDK bajnokságát és a Chemnitzen kívül a többi a kupát is. És arról az országról ugyan sok rosszat lehet mondani, ám azt nem, hogy a sportot ne vette volna nagyon komolyan. Vagyis a Bundesliga 3-ban jelenleg 10 olyan csapat van, mely a második világháború befejezése utáni 74 év pontvadászatai során aranyéremmel zárt egy (német) bajnokságot.

Az SpVgg Unterhaching is a harmadosztályban szerepelForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

Érdekes, hogy a Bundesliga 1-ben csak nyolc ilyen van, és közülük a Schalke és a Frankfurt nem is a Bundesligát nyerte meg, hanem 1945 és 1963 között az egészen más rendszerű bajnokságban bizonyult a legjobbnak. És a harmadosztályú csapatok sikerlistájába nem is számítanak be a Bayern München trófeái.

Itt az idő, hogy lehulljon a lepel a Rekordbajnok titkáról. Mit is keres itt a világ egyik legjobb és legeredményesebb csapatának, a Bayernnek a neve? Mert a Bundesliga 3-ban valóban egy olyan csapat játszik, amely Münchenben a Sabenerstrassen készül, és olyan címerrel díszített mezben lép pályára, amilyen címerrel eddig tízszer szerepelt társaság BEK, illetve BL-döntőben.

Németországban a klubok utánpótlását, hátterét jelentő játékosok is komoly bajnokságban szerepelnek. Többnyire negyed-, ötödosztályban, ahol teljes jogú tagok: kieshetnek onnan és fel is juthatnak. Azonban a harmadosztály a végállomás felfelé.

A Bayern München amatőrcsapata a harmadosztályba jutást ünnepliForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Ha valamelyik profi klub amatőrcsapata (ez a hivatalos megnevezése a Bayernnek is itt) feljutó helyen végez akkor is marad, és a mögötte végző vált osztályt. Kiesni viszont az amatőröknek is lehet. Ha valaki erre azt mondja, hogy persze, hisz nekik még a tartalékjuk is olyan feltételekkel rendelkezik, ami mások számára megközelíthetetlen annak nincs teljesen igaza. Ugyanis a Bayern amatőr idén jutott csak fel a Bundesliga 3-ba, előtte nagyon sokáig alsóbb osztályokban szenvedett. Miközben néha 3-4-5 tőle eredménytelenebb klub amatőrje is itt játszhatott.

Persze ez csak látszólagos siker vagy kudarc, ugyanis ha egy csapatnak jó az utánpótlása, akkor a nagycsapat lerabolja az amatőrt, így utóbbi meggyengül, és negyedik, ötödik osztályba zuhan, de ez tulajdonképpen büszkeség a klubnak. A Bayern amatőr kapujában hétről hétre olyan kapusok (Früchtl és Hoffmann) védenek, akik folyamatosan a profikkal készülnek, és már többször voltak nevezve Bundesliga 1-es mérkőzésre. Magyarul: van német bajnoki aranyérmük.

A Bayern München harmadosztályban szereplő csapataForrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

A középhátvéd Lukas Mai is ült már padon Bundesliga 1-es mérkőzésen, vagyis a felfelé mozgás folyamatosan biztosított az itt jól teljesítők számára a világ egyik legjobb (profi!) csapata felé. Viszont a német futball egyik nagy problémája, hogy a harmadik osztályba a többi nagy csapat amatőr társulata nem fér be.

Néhány hónapja ugyanezen a helyen arra biztattam mindenkit, hogy kövesse a Bundesliga 2 hajráját, mert szokás szerint nem kis izgalmakat tartogat majd. Szokás szerint izgalmas is lett. Ezúttal nem nevettetném ki magamat, hogy azt javasoljam, hogy foglalkozzanak a Bundesliga 3-al, mert egy ilyen mondat hazánkban hosszan tartó és jogos hahotával járna. Ám abban talán egyetérthetünk, hogy bizonyára érdekes egy olyan pontvadászat, amelyben az említett csapatok szerepelnek, és a legjobbak számára a másodosztályba jutás a tét, ahol már komolyabb rivaldafény (és pénz) van, míg a gyengébbek számára a teljes elsüllyedés (és amatőrré válás) veszélye fenyeget.