Ha a Honvéd meccse Vadúzban vagy Feröeren van, azonnal lefújják és 3-0 ide

Craiova, 2019. augusztus 2. Arnold Hunter északír játékvezető a földön, miután a közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát a labdarúgó Európa-liga második selejtezőfordulójának visszavágójaként játszott Universitatea Craiova - Budapest Honvéd mérkőzésen Craiovában 2019. augusztus 1-jén. A gól nélküli döntetlent követő tizenegyes-párbajban a Craiova 3-1-re győzött, a botrányos körülmények miatt a Honvéd megóvja a mérkőzést. MTI/EPA/Bogdan Danescu
Vágólapra másolva!
A Craiova-Budapest Honvéd labdarúgó Európa-liga selejtező visszavágóján kialakult botrány után idéztük fel azt az 1994-es esetet, amikor a Debrecen-Vasas NB I-es bajnoki mérkőzésen egy szurkoló szotyolászacskót dobott Márton Sándor partjelző fejéhez. Akkor a mérkőzést vezető Hartmann Lajos azonnal lefújta az összecsapást. A cikk megírása után vettük fel a kapcsolatot a volt FIFA-játékvezetővel, az 1994-es világbajnokságon partjelzőként dolgozó Márton Sándorral.

A craiovai botrány nehezen csendesül, számos vélemény látott már ezzel kapcsolatban napvilágot. A Márton Sándorral folytatott beszélgetés legérdekesebb mondatát írjuk le ide most.

Márton Sándor tehát pontosan azt mondja, amit nagyjából mindenki sejt: az északír bíró, Arnold Hunter és a Craiovába kirendelt UEFA-ellenőr azért nem fújta le az El-selejtezőt, mert féltek attól, hogy a stadionban lévő 23 ezer néző jó része betör a pályára és akkor a játékosok testi épsége kerül veszélybe.

Már a meccs napjának a délelőttjén megrendezett briefingen ezt hangoztatják. Ezen a megbeszélésen amúgy a bírókon és a csapatok vezetőin kívül megjelennek azok a személyek, akik a mérkőzés biztonságáért felelnek. A rendőrség, a mentők, a tűzoltóság képviselői.

Arnold Hunter északír játékvezető a földön, miután a közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát a labdarúgó Európa-liga második selejtezőfordulójának visszavágójaként játszott Universitatea Craiova - Budapest Honvéd mérkőzésen Forrás: MTI/EPA/Bogdan Danescu

Minden részlegvezető elmondja, hogy a meccs alatt hol lehet őt elérni, megtalálni. Nagy hangsúlyt kapnak ezek a biztonsági kérdések tehát.

Érdekes megtekinteni a botrány videófelvételét.

Itt az is látszik, hogy a hanggránát bedobása előtt az északír bíró szabadrúgást ítél kifelé. De több mint fél órával később már nem kerül sor erre a szabadrúgásra.

Ez azonban egyszerű bírói hiba, ami nem lehet óvási alap.

"Ráadásul a szerencsétlen negyedik játékvezető az, aki a kényszerszünet után folytatta a meccset, szerintem nem is emlékezett arra, mi volt a botrány előtti utolsó ítélet" - mondta Márton Sándor, aki így folytatta.

Arnold Hunter északír játékvezető térdel, miután a közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát a labdarúgó Európa-liga második selejtezőfordulójának visszavágójaként játszott Universitatea Craiova - Budapest Honvéd mérkőzésen Forrás: MTI/EPA/Bogdan Danescu

"Nem tudjuk, mi van a Honvéd által beadott óvásban.

Megkérdeztük Márton Sándort, hogy pályafutása során került-e hasonló helyzetbe. "Az ominózus Debrecen-Vasas meccs pontosan ilyen volt" - felelte. "Hartmann Lajos lefújta a mérkőzést, majd másfél órát ültünk az öltözőben.

Velünk tartott a Loki edzője, Garamvölgyi Lajos is. A nagy riadalom után beültünk a restibe meginni egy sört. Egyszer csak lélekszakadva érkezett meg Garamvölgyi, hogy itt a pesti vonat, azonnal szálljunk fel és menjünk haza, mert ő semmiért nem vállal felelősséget"