Vágólapra másolva!
A Craiova-Budapest Honvéd labdarúgó Európa-liga-selejtező végjátékában történt események túlmutatnak egy sima futballbotrányon. A megfélemlített Honvéd-játékosok és meccsfunkcionáriusok, a román csendőrök által meg nem védett magyar szurkolók, a helyi közönség egy részének tudatosan kitervelt magyarellenes provokációja egyértelmű volt. Hogy az UEFA fegyelmi bizottsága értesült-e minderről, azt mi nem tudhatjuk, hiszen nem olvastuk sem a játékvezetői, sem az ellenőri jelentést. Döntés hétfőn – az idő szorításában.

Újrajátszás nem lesz – ez az egy dolog, amiben biztosak lehetünk. Mégpedig azért nem, mert

az Európa-liga selejtezőjének menetrendje annyira feszített és szoros, hogy ebbe nem férne most bele egy újabb craiovai meccs.

A történtek fényében jobb is, kinek lenne kedve megint a román városba menni? A héten csütörtökön már az AEK Athén elleni harmadik selejtezőkör jönne a románoknak – mi most

abban bízunk, hogy a Craiova nem léphet pályára többet ebben a kupasorozatban.

És mondjuk a következő négyben sem – az ötéves kitiltás ez esetben nem lenne szigorú büntetés. Hogy a kizárást követően a Honvédot küldi-e tovább a vizsgálódó grémium, vagy az AEK Athént hozza abba a helyzetbe, hogy a görög csapat játék nélkül megy be a negyedik – utolsó – selejtezőfordulóba –, azt most még nem tudni. Szakértők szerint mindkét megoldás benne van a kalapban, bár a második eléggé meghökkentő lenne. A képet azonban jelentősen árnyalhatja az a tény, hogy a meccset befejezték, és azon a tizenegyesrúgásokat követően a Craiova jutott tovább.

Akik látták a craiovai mérkőzést, vagy csak annak az utolsó fél óráját, maguk előtt láthatják a hanggránáttal megdobott és hosszú ideig a földön fekvő Hunter bírót (Észak-Írországból), vagy a pályára botorkáló ősz hajú, UEFA-öltönyben ácsorgó öregurat, akinek láthatóan fogalma sem volt arról, hogy mit kellene tennie. Telefonos segítséget sem kapott, itt az egyetlen megoldás a meccs idő előtti lefújása lett volna, de ezt a vonal túlsó végén lévő „UEFA-ügyeletes" sem mondta el neki.

Aztán megkapták a tanácsot, de nem telefonon, hanem a craiovai főrendezőtől, főrendőrtől, vagy főcsendőrtől – ne fújják le a meccset, mert ebben az esetben sem a helyi rendezőgárda, sem a meccsre kivezényelt hatóságok nem állnak jót a román szurkolókért.

Magyarul: ha a mérkőzés félbeszakad, akkor nem lesz a stadionban olyan ember, aki meg tudja akadályozni az újabb botrányt, a nézők beözönlését a pályára. Kő kövön nem marad – bizonygathatta a román főember, aki tökéletesen tisztában volt vele: a meccset valahogy be kell fejezni. Azt is tudjuk, hogy ilyen esetben a játékosok és a hivatalos személyek testi épsége a legfontosabb – ezt mondta el lapunknak két korábbi FIFA-játékvezető, Bede Ferenc és Márton Sándor is.

Ám pontosan ez a mosom kezeimet hozzáállás az, amely rendkívül visszataszító és érthetetlen ebben az ügyben.

A csendőrség és rendőrség, amelyik röhögve nézte, hogy a Craiova egyes szurkolói Trianon-feliratú pólókban hergeljék a román városba érkező szurkolókat. Amint arról a mérkőzést a helyszínen megtekintő Honvéd-vezetők egyhangúan beszámoltak,

a románok tudatosan provokálták a magyarokat.

A románok kórusa folyamatosan gyalázkodott, olyanokat énekeltek, hogy „Döglött magyar a jó magyar". A hatóságok, amelyek egyet hátralépve, vigyorogva bámulták a románok összes magyarellenes provokációját, majd amikor szorult helyzetbe kerültek (mert egy félőrült román hanggránátot dobott a bíró mellé), akkor azt bizonygatták, hogy ők semmit sem tehetnek, a meccset fejezzék be, a megfélemlített Honvéd-játékosok rúgják le a tizenegyeseket, és lehetőség szerint essenek ki. Akkor majd mindenki szépen hazamegy, és az északír bírónégyes az öreg ellenőrrel karöltve hamar elfelejtheti, hogy valaha is megfordult ebben a városban.

A teljesen megfélemlített bírók ennek jegyében a tizenegyeseknél diszkréten félrenéztek,

amikor a Craiova kapusa a Honvéd-tizenegyesek előtt másfél méterrel a gólvonal előtt táncolt. Ez sem probléma, csak menjünk már innen, késik a vacsora.

Ha elfogadjuk azt, hogy a román hatóságok emberei a biztonságra tekintettel nem javasolták a meccs félbeszakítását (amely egyet jelentett volna a Honvéd 3-0-s győzelmével és továbbjutásával), akkor hétfőn Svájcban nem kellene sokat rágódnia az illetékeseknek azon, hogy milyen döntést hozzanak. Az UEFA kezében most tényleg ott van a lehetőség, hogy a Craiova többéves kitiltásával és a magyar csapat továbbjuttatásával példát statuáljon és példát mutasson.

Hogy 2019-ben ne lehessen egy nemzetközi futballmérkőzés örve alatt egy futballcsapat játékosait megfélemlíteni, egy nemzetet meggyalázni.

Romániában, Craiovában ez történt, mert az ottani szurkolók erre készültek. Tudatosan, megszervezve, a hatóságokkal összekacsintva. Tudva azt, hogyha lesz is valami balhé, az UEFA által kiszabott pénzbüntetést röhögve kifizetik, na, bumm, legfeljebb három meccsre bezárják a stadionjukat, ezt is túl lehet élni valahogy.

Az UEFA nevében ott van a szó: európai. Ez a lényeg. Európában 2019-ben a craiovaihoz hasonló események nem történhetnek meg.

Éppen ezért kell kizárni az Európa-liga 2019-20-as kiírásából a román Craiovát.

Aztán a következő pár év nemzetközi versengéséből is. Más döntés itt nem születhet.