Nevetségesen olcsón megúszta a Honvéd elleni botrányt a Craiova

Craiova, 2019. augusztus 2. Arnold Hunter északír játékvezető a földön, miután a közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát a labdarúgó Európa-liga második selejtezőfordulójának visszavágójaként játszott Universitatea Craiova - Budapest Honvéd mérkőzésen Craiovában 2019. augusztus 1-jén. A gól nélküli döntetlent követő tizenegyes-párbajban a Craiova 3-1-re győzött, a botrányos körülmények miatt a Honvéd megóvja a mérkőzést. MTI/EPA/Bogdan Danescu
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) hivatalosan is közzétette a múlt heti Universitatea Craiova–Budapest Honvéd mérkőzésen történt botrány büntetési tételeit.

Az már hétfőn este (illetve abszurd módon már a fegyelmi tárgyalás előtt) biztossá vált, hogy a szervezet elutasítja a Honvéd óvását, és nem zárja ki a román klubot azok után, hogy az Európa-liga selejtezőjének visszavágóján a hazai szurkolók hanggránátot dobtak a találkozó északír játékvezetője mellé, aki nem tudta folytatni a munkáját, a helyszínt biztosító román csendőrség pedig közölte, hogy nem tudják garantálni a játékosok és a magyar szurkolók biztonságát, ha félbeszakad a mérkőzés.

A végül kiszabott büntetésről szóló hétfő esti híreket kedden reggel hivatalos honlapján is megerősítette az UEFA. Ezek értelmében a Craiovát vétkesnek találták a fegyelmi szabályzat olyan súlyos pontjainak megsértésében, mint tűzijáték használata, tárgyak pályára dobása (16. paragrafus 2/c és b pont), rendezési hiányosságok, rasszista magatartás és verekedés a lelátón.

Mindezek értelmében a Craiovának három zárt kapus európai kupameccs mellett 60 ezer eurós (kb. 19,5 millió forint) pénzbüntetést kell fizetnie.

Előbbi büntetést már a csütörtöki, AEK Athen elleni mérkőzéssel megkezdi törleszteni a román klub, viszont ha továbbjutnak, akkor a következő meccsel le is tudják, miután a harmadik zárt kapus találkozót 2 év próbaidőre felfüggesztette az UEFA.

A szigoráról ismert szervezet a Honvéd ellen is fegyelmi eljárást indít a csapat nem megfelelő magatartása, szurkolói által okozott rendbontás, valamint rasszista magatartás miatt. Ezzel kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót kedden a Honvéd klubvezetése, ahol kifejtették a véleményüket a döntésekkel kapcsolatban. A fegyelmi tárgyalásra augusztus 22-én kerül majd sor.

Újabb felháborító UEFA-döntés a Honvéd ellen

Hétfőn délután az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi és etikai bizottsága elutasította a Budapest Honvéd óvását a botrányosan véget ért Craiova elleni Európa-liga selejtezővel kapcsolatban. A döntést követően kedden rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak a kispestiek, amelyen részt vett Mendelényi Dániel társtulajdosnos, valamint Kun Gábor ügyvezető is.