Társoldalunk:

Abszurd UEFA-matek: hogy kerülnek az osztrákok a hollandok elé?

2019.08.10. 06:27

Sokan felszisszentek, amikor meglátták, hogy a holland Ajaxnak, amely a labdarúgó Bajnokok Ligája 2018-19-es szezonjában az elődöntőbe jutott, selejtezőt kell játszania. Miközben az osztrák Red Bull Salzburg (Szoboszlai Dominik csapata) alanyi jogon lett főtáblás – azok után, hogy hét év alatt hétszer esett ki a BL selejtezőjéből. Mit szóljanak a Real Madridnál, a csapatot a BL-sorsolás előtt a második kalapba tették? Megmutatjuk, miért ér többet sok apró Európa-liga-meccs, mint egy BL-elődöntő, és rávilágítunk az UEFA-együtthatók számolásának igazi anomáliájára.

Rögzítsük először a tényeket. A holland Ajax csapata a Bajnokok Ligája 2018-19-es szezonjában a legjobb négyig eljutva a következő csapatokat előzte meg, illetve verte ki az egyenes kieséses szakaszban:

  • Benfica, AEK Athén (ezt a két együttest előzte meg a csoportkörben)
  • Real Madrid (nyolcaddöntő)
  • Juventus (negyeddöntő)

Az elődöntőben az angol Tottenham állította meg a hollandokat, akik a legjobb négy között búcsúztak.

Donny Van De Beek és az Ajax öröme - a Real Madrid szomorúsága. A hollandok kiejtették a sorozatban háromszor BL-t nyerő spanyolokatForrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ezzel szemben az osztrák Red Bull Salzburg a 2018-19-es szezonban sem jutott túl a Bajnokok Ligája-selejtezőn. Sőt, nemcsak akkor nem, hanem hét alkalommal véreztek el az osztrákok a kvalifikációban. Idézzük fel ezt a hét kiesést – tényszerűen.

• 2018-19: playoff: Crvena Zvezda (szerb) - Salzburg 0-0, 2-2 (továbbjutó a Zvezda 2-2-vel, idegenben lőtt góllal)
• 2017-18: 3. selejtezőkör: Salzburg - Rijeka (horvát) 1-1, 0-0 (továbbjutó a Rijeka 1-1-gyel, idegenben lőtt góllal)
• 2016-17: 3. selejtezőkör: Dinamo Zagreb (horvát) - Salzburg 1-1, 2-1 (továbbjutó a Zágráb, hosszabbítás után)
• 2015-16: 3. selejtezőkör: Salzburg - FF Malmö (svéd) 2-0, 0-3 (továbbjutó a Malmö 3-2-vel)
• 2014-15: playoff: Salzburg - FF Malmö (svéd) 2-1, 0-3 (továbbjutó a Malmö 4-2-vel)
• 2013-14: 3. selejtezőkör: Salzburg - Fenerbahce (török) 1-1, 1-3 (továbbjutó a Fener 4-2-vel)
• 2012-13: 1. selejtezőkör: Dudelange (luxemburgi) - Salzburg 1-0, 3-4 (továbbjutó a Dudelange 4-4-gyel, idegenben lőtt góllal)

A 2019–20-as besoroláshoz a 2018-as UEFA-együtthatót használják, amely az országok csapatainak teljesítményét tükrözi a 2013–14-es szezontól a 2017–18-asig.

Red Bull Salzburg-Crvena Zvezda BL-selejtező 2018 nyarán. Az osztrák csapat sorozatban hétszer esett ki a BL-selejtezőben, most viszont egyből főtáblásForrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Milos Miskov

Ebben az öt évben sem a hollandok, sem az osztrákok nem tündököltek a Bajnokok Ligájában, ugyanakkor van két nagyon fontos dolog, amit semmiképp sem szabad figyelmen kívül hagyni. Az első, hogy az Európa-ligában is lehet koefficienspontokat gyűjteni – nem is keveset. A másik, hogy az országoknak a megszerezhető koefficiens-pontátlagok úgy jönnek ki, hogy az összes megszerzett pontot elosztják annyival, ahány csapat indult az adott országból a nemzetközi kupákban.  Minél alacsonyabb az osztó, annál nagyobb az esély a magasabb pontátlagra. (Ha mondjuk egy két ország 20-20 koefficienspontot szerzett, de az egyiknél 4, a másiknál 3 csapat gyűjtötte be ezt, akkor az elsőnél 5.00 lesz az átlag, a másodiknál (ahol kevesebb az induló csapat) 6,66. Ez pedig magasabb, mint az 5. Ez egy olyan anomália, amelyet mindenképpen érdemes lenne átgondolniuk az illetékeseknek.

Hollandia egyszer a 29. helyen

Nézzük akkor most az osztrák-holland összevetést abban az öt szezonban, ami alapján most kialakították a sorrendet.

2013-2014 10. Ausztria 7.800 pont (5 csapat) 16. Hollandia 5.916 (6 csapat)
2014-2015 13. Hollandia 6.083 pont (6 csapat) 19. Ausztria 4.125
2015-2016 13. Hollandia 5.750 pont (6 csapat) 25. Ausztria 3.800 (5 csapat)
2016-2017 9. Hollandia 9.100 pont (5 csapat) 12. Ausztria 7.375 (4 csapat)
2017-2018 7. Ausztria 9.750 pont (4 csapat) 29. (!) Hollandia 2.900 (5 csapat)

Látható, hogy az öt évből háromszor a hollandok megelőzték az országok rangsorában az osztrákokat, de a két ország pontjai között kevés volt a különbség. Nem úgy a 2017-18-as idényben, amikor a hollandok tragikusan szerepeltek a nemzetközi kupákban (az ország rangsorban a 29. helyen zárt), míg ebben az idényben a Salzburg Európa-liga-elődöntőt játszhatott. Kimondható, hogy ez a 2017-18-as szezon rontotta el úgy Hollandia UEFA-országrangsorát, hogy az Ajax egy BL-elődöntő ellenére sem ért oda a főtáblára.

Feyenoord-Napoli BL-meccs 2017 decemberébenForrás: AFP/John Thys

Nézzük most akkor azt, mi mennyit ér. A Salzburg 2017-18-as szezonban elért Európa-liga-elődöntőért 26 koefficienspontot ad az UEFA. Egy évvel később, az Ajax a Bajnokok Ligájában jutott be a legjobb négy közé, ez 32 pontot ér. A különbség mindössze 6 pont, amely nevetséges, hiszen ahhoz, hogy a hollandok a négybe jussanak, ki kellett ütniük a háromszoros címvédő Real Madridot és a Cristiano Ronaldóval felálló Juventust. Egy évvel korábban a Salzburgnak a legjobb négyig a következő együtteseket kellett eltakarítani az útból:

  • Real Sociedad (spanyol) – a 16 közé jutásért
  • Borussia Dortmund (német) – nyolcaddöntő
  • Lazio (olasz) – negyeddöntő

Túl azon, hogy ez a hármas semmiképpen sem vethető össze az Ajax ellenfeleinek erősségével és minőségével, még az is az osztrákok malmára hajtotta a vizet, hogy egy párharccal többet játszottak, tehát több lehetőségük volt az ország-együtthatószámuk növelésére.

Angol segítség az osztrákoknak

És még valami. Az, hogy 2019-ben Liverpool-Tottenham döntőt rendeztek a Bajnokok Ligájában. Mivel a finálé két csapata már korábban biztosította helyét a BL 2019-20-as szezonjában a főtáblán (a Liverpool a Premier League második, a Tottenham a negyedik helyezésével), ez a párosítás „feljebb lökte" Ausztriát az UEFA országrangsorában. Márpedig az osztrák bajnok megint a Salzburg lett, amelynek így az ölébe hullott egy főtáblás helyezés a Bajnokok Ligájában.  Nem fordulhat elő tehát sorozatban nyolcadszor az a szégyen, hogy a Red Bull Salzburg kiesik a BL selejtezőjében.

Az osztrák Salzburg gőzerővel készül a BL-főtáblás küzdelmekre, itt épp a Real Madrid ellen gyakorolnakForrás: AFP/Krugfoto

Hogy tovább fokozzuk a döbbenetet, érdemes megnézni, hány pontot gyűjtött össze a Liverpool abban a szezonban (2018-19), amikor megnyerte a Bajnokok Ligáját. 29-et.  Ezt tessék összevetni azzal a 26 ponttal, amelyet az a Salzburg kasszírozott, amely előbb kiesett a BL-selejtezőből, majd az Európa-ligában a legjobb négy közé jutott.

Bucskázó hollandok

Az Ajax tehát most egyetlen rosszul sikerült idény miatt kényszerült selejtezőre, mégpedig a 2017-18-as szezon miatt. Érdemes megnézni, mi történt ebben az idényben a holland csapatokkal.

Eszéki öröm, eindhoveni döbbenet. 2017 nyarán a horvát csapat verte ki az Európa-liga-selejtezőből a holland PSV-tForrás: AFP/Marcel Van Hoorn

A 2017-18-as szezonban Hollandia az európai rangsor 29. helyén végzett. Öt csapatuk indult el a nemzetközi kupákban: A Feyenoord, az Arnhem, az Utrecht, az Ajax és a PSV Eindhoven.

A Feyenoord a Bajnokok Ligájában alanyi jogon főtáblás volt (nem úgy, mint most az Ajax), egyetlen győzelem mellett 5 vereséget szenvedett el. A csoportban az angol Manchester Cityvel, az olasz Napolival és az ukrán Sahtar Donyeckkel játszott. Egyetlen győzelmét odahaza a Nápoly ellen aratta (2-1), 3 megszerzett ponttal esett ki a BL-ből. Mivel a negyedik helyen végzett, az Európa-ligában sem folytathatta.

Az Európa-ligában a Vitesse Arnhem volt az egyetlen, amely bejutott a csoportkörbe. Ott azonban 1 győzelemmel, 2 döntetlennel és 3 vereséggel a csoport utolsó helyén végzett (ellenfelei az olasz Lazio, a francia Nice és a belga Waregem voltak), kiesett. Egy körrel korábban, az Európa-liga playoffban az Ajaxot a norvég Rosenborg verte ki (kettős győzelemmel), az Utrecht ugyanebben a körben hosszabbítás után esett ki az orosz Zenit ellen. Még egy körrel korábban, tehát a selejtező harmadik fordulójában a PSV Eindhovent a horvát Eszék búcsúztatta. 

Ez a hollandok számára tragikus eredménysor lökte le az országot olyan mélységbe (figyelembe véve az öt év teljes szereplését), amelyen még az Ajax BL-elődöntője sem tudott javítani. Ezért kell most az Ajaxnak a BL-ben selejtezőt játszania.

Csehország: kúszás a surranón

Csehország ugyanakkor a hollandok ellenpéldája, bár azért itt is vannak érdekes dolgok. A 2019-20-as szezonban a cseh futball oda jutott, hogy két csapatot indíthatott a Bajnokok Ligájában.  Igaz, hogy a selejtezőben, és az is igaz, hogy a kettőből az egyik (a Viktoria Plzen) az úgynevezett nem bajnoki ágon simán kiesett, mert az Olimpiakosz Pireusz a csehországi 0-0 után Athénban 4-0-ra nyert.

Chelsea-Slavia Praha Európa-liga-mérkőzés Londonban. A csehek nagyon jól szerepeltek az Európa-ligában abban az öt évben, ami most számítForrás: NurPhoto/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

Ott van viszont még a cseh bajnok, a Slavia Praha, amely a BL-playoffban kapcsolódik be a küzdelmekbe. Ez már a főtábla előszobája, azaz, ha a Prága kiesik a Kolozsvár vagy a Celtic ellen, akkor is mehet az Európa-liga főtáblájára. A csehek ezt a kiemelt pozíciót éppen annak köszönhetik, hogy csapataik a most figyelembe vett öt évben remekül szerepeltek az Európa-ligában.

City, Real Madrid, Inter? Jól hangzik, nem?

Hagytunk egy csattanót a végére is. A Real Madrid (amely sorozatban három alkalommal nyerte meg a BL-serleget) az idei küzdelmekben a második kalapból várja a sorsolást  (UEFA-együtthatója 146.000, az egész mezőnyben a legmagasabb, mert a második Barcelonának is csak 138.000), míg az orosz Zenit ment be az első kalapba a maga 72.000 együtthatójával. Hiába minden, az oroszok az országkoefficiens jogán, a Zenit meg, mint bajnokcsapat jött be az első kalapba.

Ha csak a koefficiens számítana

Így nézne ki ebben az esetben a BL-sorsolás előtt az első kalap

Real Madrid
Barcelona
Atlético Madrid
Bayern München
Juventus
Manchester City
Paris-Saint Germain
Liverpool

Az UEFA ugyanis néhány évvel ezelőtt egy fontos szabályt alkotott, amely a koefficiensértékeket háttérbe szorította. Az első kalapba csak úgy kerülhet be topligás csapat, plusz a legerősebb bajnokságok legjobbjai, ha megnyeri a bajnokságot. Márpedig a Real Madrid a 2018-19-es szezonban nem nyerte meg a spanyol pontvadászatot.

A Real Madrid, amely 2016 és 2018 között sorozatban háromszor nyerte meg a Bajnokok Ligáját, most a második kalapból várja a sorsolástForrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Ezzel kialakult az a helyzet, hogy a BL-sorsoláskor az első kalapból mindenki a Zenitet akarja megkapni, a másodikból a Realt senki sem. De mondunk még egy ennél is képtelenebb, ugyanakkor megvalósulható dolgot: kialakulhat egy olyan csoport, amelynek első három tagja a Manchester City, a Real Madrid és az Inter.  A negyedik? Attól tartunk, az már tök mindegy.