Vágólapra másolva!
A kispályás labdarúgás napjaink legnépszerűbb amatőr magyarországi tömegsportja, mégis kevés szó esik róla. Pedig a válogatott nem is olyan régen bronzérmet szerzett a csehországi Európa-bajnokságon, az újjáéledő Országos Mini-Futball Szövetségnek köszönhetően pedig komoly versenyrendszerben űzhetik a szeretett sportjukat az amatőr focisták. A magyarországi szövetség elnöke, Tibor Dávid jóvoltából ismerkedhetünk meg egy kicsit jobban a sportággal.

Évekkel ezelőtt elvált egymástól az UEFA és FIFA által preferált futsal a Magyarországon közismert 5+1-es játékrendszerű kispályás labdarúgástól. 2010-ben Csehországban összeállt társaság alapította meg a kispályás labdarúgás először európai, majd 2013-ban világszövetségi rendszerét. Innentől kezdve ez a kifejezetten amatőröknek deklarált sport világ (World Minifootball Federation), illetve európai szövetséget kapott (European Minifootball Federation). De mi is az a minifoci?

„A minifoci kispályás labdarúgás néven terjedt el. Öt plusz egy fő játssza, jellemzően a nagypályás fociszabályoknak megfelelően, ugyanolyan labdával.

Nem szabad összekeverni a futsallal, amelynek mások a szabályai – például nincsen testi kontakt –, kevesebben is vannak egyszerre a pályán,

a labda is kisebb" – kezdte az Origónak Tibor Dávid, aki a magyar szövetség múltjáról és újjáalakulásról is beszélt.

Az Országos Mini-Futball Szövetség elnöke, Tibor Dávid dobogós helyezésben reménykedik a vb-n Forrás: masterplastgroup.com

„Az Országos Mini-Futball Szövetség eredetileg 1991-ben jött létre, de 2015-ben újjáalakították. A régi szövetség már

a honi minifoci is felkerüljön a világtérképre. Azóta töretlen a fejlődés, az első komolyabb megmérettetés a 2015 augusztusában, Horvátországban megrendezésre kerülő Európa-bajnokság volt, amelyen már részt vett a válogatott.

Tibor Dávid és dr. Molnár Andrea vezetésével, valamint az európai szövetség komoly segítségének köszönhetően tehát a hatékony munka megkezdődött. Molnár Andrea egyébként már a Világszövetség megalakulásánál jelen volt. Az OMFSZ jelenlegi elnöke sem véletlenül csöppent bele a szövetség munkájába.

A magyar válogatott 2015-ben szerepelt az első komolyabb megmérettetésén Forrás: Minifutball Szövetség/Elizaveta Kuzenkova

„A kispályás foci már régóta nagy szerelem az életemben.

A Masterplast nevű cégcsoporttal nekünk is volt egy csapatunk, amellyel amatőr tornákon indultunk. Ekkor pedig már arra is kíváncsiak voltunk, miként zajlik ez nemzetközi szinten, hogy lehetne Magyarországról is elindulni. Közben rátaláltunk az Országos Mini-Futball Szövetségre, és ennek keretében úgy döntöttünk, itthon is elindítjuk a szervezettebb formáját a minifocinak. Szeretnénk elérni, hogy a labdarúgók száma

folyamatosan bővüljön a versenyrendszerünkben. Jelenleg 12 ezer főről beszélhetünk, de ennél sokkal többen űzik ezt a sportágat Magyarországon.

Az OMFSZ által szervezett bajnokságok egyre népszerűbbek. Három rendezvénnyel is büszkélkedhetünk: a bajnokságok, amelyek egész évben mennek, a klasszikus nyári és a téli teremtornák és a hétvégi, egy-három napos kupák" – árulta el az elnök.

A minifoci szabályai

Az Európai Minifutball Szövetség (EMF) által meghatározott, EMF EURO Európa-bajnokságon is alkalmazott kispályás labdarúgás szabályai lényegesen eltérnek a sok helyen játszott futsal szabályaitól. A játéktér borítása műfüves, mérete 46 x 26 méter, a kapu mérete 4 x 2 méter, míg labdaméret 5-ös. A mérkőzések mindkét félideje 20 perc, 5 mezőnyjátékos és 1 kapus lehet a játéktéren, egy keretben maximum 15 játékos lehet, a cserék száma viszont korlátlan. Két játékvezető vezet minden meccset a szemközti oldalvonalak mentén, a harmadik játékvezető a felezővonalnál adminisztrálja a cseréket, és ellenőrzi a kispadok viselkedését. A negyedik játékvezető időmérőként tevékenykedik, és nyilvántartást vezet a gólokról, sárga lapokról, piros lapokról, és egyéb incidensekről. A minifociban a becsúszó szerelés nem engedélyezett, általános becsúszás a labda megállítása vagy kontrolálása érdekében akkor megengedett, ha nincs a közelben ellenfél játékos. Fontos tudni, hogy kirúgásból, középkezdésből közvetlenül szerezhető gól. Ha a labda az oldalvonalon kimegy a játékból, bedobás, ha az alapvonal mögött megy ki a labda, kapuskirúgás következik. Szabadrúgás esetén a labda és az ellenfél játékosa közötti távolság 5 méter. Sárga lapos büntetés esetén a vétkes csapatot nem sújtja emberhátrány. A piros lap kizárást eredményez az adott játékosnak a mérkőzés hátralévő időszakában, és a csapat 5 főre csökken 5 perc erejéig.

A szervezet hosszú távú stratégiája a magyarországi kispályás labdarúgás jelenlegi rendszer európai elvárásoknak megfelelő átalakítása, az országos bajnokságok, válogató tornák megszervezése. A stratégia központi lényege a sportági szabályok országos szinten történő egységesítése, a sportág magas színvonalon történő fejlesztése, valamint a nemzetközi kupákon, bajnokságokon résztvevő válogatott kiváló szereplése.

"A normál labdarúgás, és az UEFA illetve a FIFA által preferált futsal elviszik a legjobb játékosokat. A legtöbb profi focicsapat például nem is engedi a játékosainak, hogy kispályázzanak. Akiknek igen, azok a téli teremtornákon előszeretettel pályára is szoktak lépni. Nyilván, amikor megy a bajnokság, akkor erre esély sincs" – tette hozzá Tibor Dávid, aki azt is elárulta, hogy miért a futsalt támogatják inkább.

A minifoci válogatott Perth-be is éremért utazik Forrás: Minifutball Szövetség/Elizaveta Kuzenkova

„Dél-Amerikában a futsal rendkívül népszerű, így a FIFA, az UEFA, illetve minden nemzeti labdarúgó szövettség is azt szponzorálja, mivel egyik sem támogat két egymáshoz nagyon hasonló sportágat. Így a kispályás foci kikerült a versenyrendszerből. De

hiába támogatják 15 éve a futsalt, ki lehet mondani, hogy Európában sokkal népszerűbb a minifoci. Nem sokat lehet látni, hogy baráti társaságok futsáloznának a grundon. A kispályás foci viszont megőrizte a népszerűségét.

Érdemes lenne visszahozni a téli teremtornákat is, amelyen profi csapatok léptek pályára anno. Szerették a nézők is, nagyon jó volt a hangulata. Arról nem is beszélve, hogy megismerhettük a játékosok másik oldalát is, mert az látszott, hogy nem mindenkinek fekszik a nagypálya után. A technikásabb, gyorsabb és kombinatívabb focisták jobban érvényesültek."

A minifoci magyar ötleten alapuló játék, melyet az 1940-es években már játszották Magyarországon. Az 1950-es évek elején Puskás Ferenc is rendszeresen játszotta ezt a játékot, de akkor még nem minifocinak nevezték. Így nem is csoda, ha itthon hihetetlen népszerűségnek örvend. A szövetségnek köszönhetően azonban már szervezett is ez a tömegsport, a legjobbak pedig külföldön is megmutathatják magukat.

A Ligakupa is parázs meccseket hozott Forrás: Picasa

„Az idei évben már két nagy rendezvényünk is volt. Júliusban a Ligakupában a különböző bajnokságok legjobbjai mérték össze az erejüket, míg a másik a Szuperliga volt, amelynek

Két magyar csapat is ott lesz a BL-ben Forrás: Minifutball Szövetség

"Egy héttel később pedig öt magyar együttes részvételével ugyancsak Olaszországban, Lignanóban jön az Európa-kupa, amely a nagypályás Európa-ligának felel meg. A válogatott felkészülési meccseket játszik,

előbb Szlovákiával, majd Románia vagy Ukrajna ellen, mielőtt október 1. és 14. között részt venni az ausztráliai Perth-ben megrendezésre kerülő vb-n"

– mondta az elnök.

Magyarország 2016-ban Európa-bajnokságot rendezhetett, a válogatott pedig már bronzéremmel is büszkélkedhet. Hamarosan jön a világbajnokság, így arra is kíváncsiak voltunk, vajon milyen eredményt vár Tibor Dávid.

„Az eddigi legjobb eredményünket

mivel a magyar kispályás fociválogatott Európa öt legjobbja között van. Persze mivel amatőr sportról beszélünk, gyorsan változnak az erőviszonyok, mindig ott van a kiszámíthatatlansági faktor. A válogatottak ereje azon múlik, hogy épp milyen erősségű csapatot tudnak összeállítani, kik azok, akiket például elengednek két hétre a munkahelyükről. Ami a legfontosabb, hogy méltóképpen szeretnénk képviselni az országot a vb-n is."