Először lesz angol házidöntő az Európai Szuperkupában

Szuperkupa
Special force police officers patrol in front of Besiktas Vodafone park stadium on August 10, 2019 ahead of the upcoming UEFA Super Cup football match between Liverpool and Chelsea, that will be played in Istanbul on August 14, 2019. (Photo by Ozan KOSE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Szuperkupa történetében szerdán az isztambuli mérkőzés lesz az első, amelyen két angol csapat küzd meg egymással: a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool (1977, 2001, 2005) negyedszer, az Európa-ligában címvédő Chelsea (1998) pedig másodszor hódíthatja el a trófeát.

A két csapat ellentétes előjelekkel várja az összecsapást, ugyanis amíg a Vörösök rendkívül sima, 4-1-es győzelemmel rajtoltak a Premier League-ben a Norwich City ellen, addig a Kékek négygólos vereséget szenvedtek a Manchester United vendégeként. A londoni csapat új vezetőedzője, Frank Lampard a PL-ben több fiatalnak adott lehetőséget, együtteséből hiányzott a rutin, így könnyen elképzelhető, hogy ezúttal szerepet kapnak tapasztaltabb játékosok, mint Willian, Olivier Giroud vagy Christian Pulisic. Lampard számára különösen fontos lenne a trófea elhódítása, mivel játékosként kétszer már alulmaradt a döntőben.

Frank Lampard játékosként nem tudta elhódítani az Európai Szuperkupát, most edzőként próbálkozhat Forrás: AFP/Ozan Kose

- mondta Lampard, aki 2012-ben a BL-, 2013-ban pedig az El-győztes csapat tagjaként lett ezüstérmes. A tréner helyzetét nem könnyítette, hogy klubja az európai szövetség (UEFA) büntetése miatt nyáron nem igazolhatott új játékost. Kollégája, Jürgen Klopp magabiztosan várhatja a találkozót,

egyetlen problémája, hogy a bajnoki rajton megsérült brazil sztárkapusa, Alisson, akit így a spanyol Adrián San Miguel helyettesít majd.

A találkozó azért is különleges lesz, mert

férfi európai kupameccsen először vezet meccset női bíró,

a francia Stéphanie Frappart, aki júliusban a női vb döntőjén fújta a sípot.

Férfi európai kupameccsen először vezet meccset női bíró, a francia Stéphanie Frappart személyében Forrás: Sputnik/Mikhail Kireev

A Szuperkupa 44 kiírásából a Bajnokok Ligája - illetve korábban a Bajnokcsapatok Európa Kupája - papírforma szerint erősebb győztesei "csak" 24-t nyertek meg, tehát hiába ők a rangosabb sorozat címvédői, az Európa-liga - valamint régebben a Kupagyőztesek Európa Kupája és az UEFA Kupa - aktuális legjobbjai rendre méltó ellenfélnek bizonyultak.