Hazai pályán szégyenült meg a Porto és a Celtic a BL-ben

Porto
5975118 13.08.2019 Porto's Mateus Uribe, right, reacts after team's 2-3 loss at the Champions League soccer match against Krasnodar, in Porto, Portugal. Ramil Sitdikov / Sputnik
Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája selejtezőinek 3. körében két óriási meglepetés is történt: bár az első mérkőzés után a Celtic és a Porto is kedvezőbb helyzetből várhatta a Kolozsvár és a Krasznodar elleni visszavágót, mindkét nagy múltú csapat kiesett, ráadásul saját közönsége előtt.

Talán az 50-szeres skót bajnok kiesése a kevésbé meglepő, és nem azért, mert a kolozsvári CFR sokkal nagyobb játékerőt képviselne a Krasznodar csapatánál, hanem mert a zöld-fehér mezeseknek mostanában egyébként sem termett sok babér Európában. A Celtic az előző BL-szezonban is ugyanebben a fázisban hasalt el, akkor az AEK Athén ellen -

pedig az akkor még Brendan Rodgers irányította alakulat továbbjutás esetén a Vidivel meccselt volna.

Ezúttal a kolozsvári 1-1 után minden esélye megvolt, hogy továbbjusson, ám a Csefere nem törődött a papírformával, 4-3-ra nyert a Celtic Parkban, így az Európa-ligába száműzte Neil Lennon együttesét. A szakember a lefújás után nem is leplezte csalódottságát.

Az első félidőben rendkívül passzívak voltunk, fizikálisan is alulteljesítettünk, és a figyelmezető jelek ellenére sem koncentráltunk eléggé. Szünet után jól reagáltunk, ám hiába vezettünk kétszer is, elszórakoztuk az előnyünket." A menedzser szerint csak saját magukat okolhatják a kiesésért, amely óriási csalódás a csapat számára. "Természetesen a csoportkör volt a cél,

szembe kell néznünk a jogos kritikákkal,

amelyek a kiesés után szembejönnek majd velünk. Sokáig azonban nem búslakodhaunk, hiszen jövő héten már az Európa-liga főtáblájért szállunk harcba. Az a minimum, hogy ezt elérjük, de sokkal könyörtelenebbnek kell lennünk."

A vendégek utolsó gólja emlékezetesre sikerült, Constantin Paun-Alexandru ollózva mentett a félpályánál, ami olyan jól sikerült, hogy gólpassz lett belőle: az elöl maradó George Tucudeant találta meg a labda, aki elegánsan értékesítette a ziccert.

Az 5-4-es összesítéssel továbbjutó Kolozsvár a Slavia Prahával vív meg a BL-csoportkörért, a Celtic ellenfele pedig a svéd AIK, vagy a moldáv Sheriff Tiraspol lesz az El-ben.

A Kolozsvár hazai pályán tréfálta meg a Celtic csapatát Forrás: Ian MacNicol/Getty Images

A Porto a Bajnokok Ligája előző kiírásában a negyeddöntőig menetelt, ahol a későbbi győztes Liverpool állította meg Sergio Conceicao csapatát. Ezúttal nemhogy a legjobb nyolc, a legjobb 32 közé sem juthat már el az együttes, mivel az oroszországi 1-0-s győzelem után hazai pályán kapott ki a Krasznodartól 3-2-re, így az idegenben lőtt gólok miatt búcsúzott.

- nyilatkozta a portugálok edzője, majd így folytatta. "Nem tudunk azonban változtatni a dolgokon, óriási pofont kaptunk, de talpra kell állnunk, már csak a drukkerek miatt is.

Nagyon igazságtalan meccs volt, úgy kaptunk három gólt az első félidőben, hogy szinte végig mi támadtunk, de az ellenfél minden helyzetéből betalált.

Mentálisan teljesen padlón volt a csapat a szünetben, ennek ellenére óriásit küzdött a második félidőben, és közel álltunk a bravúrhoz, egy percig sem adtuk fel, emiatt mindenkit dicséret illet.

A Porto az előző szezonban a negyeddöntőig menetelt a BL-ben, most a csoportkörbe sem jutott be Forrás: Sputnik/Ramil Sitdikov

Vállalom a felelősséget a vereségért, ám a kiesés ellenére úgy érzem, töretlen a vezetőség bizalma velem, és a csapattal szemben. Rengeteg sikert értünk el közösen, nem szabad, hogy az első komoly kudarc problémát okozzon. Ettől független nyilván leülünk majd megbeszélni a jövőt, és

bármilyen döntés is születik majd, az a lényeg, hogy a klub sikeres legyen,

ez minden személyi kérdésnél fontosabb."

A 3-3-as összesítéssel, több idegenbe lőtt góllal továbbjutó Krasznodarra az Olympiakosz vár a BL-rájátszásban. Kiemelése és együttható pontjai miatt a Porto az El-csoportkörbe jutott.