Vágólapra másolva!
Péntek este a bajnoki címvédő FC Barcelona bilbaói vendégszereplésével megkezdődik a La Liga 2019/2020-as szezonja. A bajnoki cím legfőbb várományosa ezúttal is a Lionel Messi nevével fémjelzett katalán csapat, míg a Zinédine Zidane vezette Real Madridnak kisebb csodára lenne szüksége a trónfosztáshoz, de talán még az ezüstérem megszerzéséhez is. A francia szakember bőrébe bújva értékeltük a Real Madrid átigazolási időszakát, és előretekintettünk, hogy milyen keserves lehet a bajnoki szezonja annak a csapatnak, amelytől csak az első hely elfogadható.

Miután 2016 januárjában átvettem a Real Madrid irányítását, a történetünk meseszerűen alakult. Nem nyertük ugyan meg a bajnokságot, de a versenyfutásban csak egy ponttal maradtunk le a Barcelona mögött, ráadásul a San Siróban az Atlético elleni Bajnokok Ligája-döntőben is diadalmaskodtunk. Féléves vezetőedzői tapasztalattal már megnyertem azt a trófeát, amelyről sokan egy életen át csak álmodnak.

Zidane fél év alatt felért a csúcsra Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Azt mondták, pusztán szerencsém volt, hiszen csak tizenegyesekkel nyertünk, és a döntőn amúgy is rosszul cseréltem, eltaktikáztam magam. Mégsem büntetett meg a futball. Nemhogy nem büntetett, de meg is jutalmazott, mivel a következő szezonban történelmet írtunk. Megnyertük a bajnokságot, a Bajnokok Ligájában pedig - Kassai Viktor segítségének is köszönhetően - összejött a címvédés, ami korábban egyetlen korszakos csapatnak sem sikerült.

Harmadik madridi szezonom nem a bajnoki szereplésről szólt.

Hatalmába kerített a BL-trófea megszerzésének gondolata, ezért feladtam a La Ligát. A dobogó legalsó foka a végére azért összejött, de kis híján még a Valencia is megelőzött minket. Spanyol földön nem voltunk tényezők, azonban a Bajnokok Ligáját sorozatban harmadszor is megnyertük. Már tavaly is történelmet írtunk, de ezúttal olyat tettünk, amit szerintem egyetlen csapat sem tud megismételni a focitörténelemben.

2018 nyarán mindenkit meglepett, amikor fáradtságra és a változás szükségességére hivatkozva felálltam a Real Madrid edzői székéből. Pedig a történet ennél sokkal egyszerűbb volt.

A sikereimben Cristiano Ronaldo volt a főszereplő, hiszen 438 meccsen 450 gólt szerzett a Realban.

A Liverpool elleni győztes BL-döntő után elmondta, hogy távozna Madridból, Florentino Pérez elnök úr pedig ahelyett, hogy odaláncolta volna a Santiago Bernabéu Stadion elé, inkább elengedte a Juventushoz. Azt gondolta, majd beérem a kis kedvencével, ezzel a walesi Bale gyerekkel, aki minden második héten megsérül.

A sokat kritizált Gareth Bale szállította a Real Madrid 13. BL-trófeáját Forrás: Anadolu Agency/2018 Anadolu Agency/Vladimir Shtanko

Játékoskarrierem befejezése után edzőként is legendaként távoztam Madridból. Gondoltam, pihenek kicsit, de az idegbaj kerülgetett, amikor láttam, hogy a helyemre leülő Julen Lopetegui néhány hét alatt lerombolt mindent, amit felépítettem. Persze lehetséges, hogy nem is akkora kókler, csak szimplán minden nehezebb Cristiano Ronaldo nélkül. De azért azt nehéz megvédeni, ha egy Real Madrid szintű csapat 486 percig nem tud gólt szerezni. Ha ez Ronaldóval történne meg, szerintem tükörbe sem tudna nézni.

Lopetegui, akárcsak anno José Mourinho, az első Barca elleni Clássicóján beleszaladt egy ötösbe, ezért mennie kellett.

A helyét egy korábbi csapattársam, Santiago Solari vette át, és úgy tűnt, akár jól is elsülhet a dolog. Argentin cimborám megbízott vezetőedzőként érkezett fél évre, de gyorsan elért négy győzelmet, ezért Pérez elnök úr megkínálta egy hároméves szerződéssel. Az aláírása után azonban valami megtört, és amikor néztem a csapat meccseit, olyan érzésem lett, mintha megint Lopetegui ülne a kispadon.

Santiago Solarival is csak szenvedett a Real Madrid Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Tavasszal aztán teljesen elfogyott a csapat. A Barca előbb a Király-kupa elődöntőben rúgott egy hármast a Bernabéuban, majd néhány nappal később a második bajnoki Classicót is megnyerte Madridban. A szezon akkor lett igazán szégyenteljes, amikor három nappal később az Ajax tinédzser játékosai focisulit tartottak a Santiago Bernabéu Stadion szent gyepén, és simán búcsúztatták a címvédő csapatot a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjéből.

Pérez elnök úr már az Ajax elleni meccs 70. percében elkezdett hívogatni, de hagytam csörögni a telefont, nem vettem fel. Igazából nem is akartam visszatérni a kispadra, de

Március közepén minden teher nélkül álltam munkába, ugyanis a bajnoki cím, a Király-kupa és a BL-győzelem is elúszott, ráadásul az Atlético Madrid is bebetonozta magát a második helyre, így a csapatépítés volt az egyetlen feladatom. Azonban a srácokat lehetetlen volt motiválni, 11 meccsből csak ötöt tudtunk megnyerni,

és egyre többször megkaptam, hogy Ronaldo nélkül már nem is vagyok akkora mágus.

Cristiano Ronaldóval minimum évi 50 gól távozott Madridból Forrás: AFP/Stringer

Egykori aranylabdásként megvan az önbizalmam, de tisztában vagyok vele, hogy klasszisok nélkül nehéz trófeákat nyerni. Amikor 284 nap után visszatértem a Real Madridhoz, az volt az egyetlen feltételem, hogy szabad kezet kértem a csapat kialakításában.

Ezért az idei nyárnak úgy mentem neki, hogy jöhet a nagytakarítás, majd néhány szupersztár leigazolása.

Éder Militao, Ferland Mendy, Rodrygo és Luka Jovic személyében négy szupertehetséget vettünk, és sokévnyi udvarlás után sikerült elcsábítanunk Eden Hazard-t a Chelsea-től. Elégedett viszont nem lehetek, mert a 100 millióért vásárolt belga támadó akkora béllel érkezett Madridba, mintha az öregfiúk bajnokságára készülnénk. Nem csodálom, hogy a szurkolók is inkább Kylian Mbappé nevét skandálták Hazard ünnepélyes bemutatásakor.

Eden Hazard jókora túlsúllyal érkezett vissza a nyári szabadságért Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Firo/Sebastian El-Saqqa

Apropó bél. Ettől a walesi kerékkötőtől továbbra sem tudok megszabadulni. Már a fél világnak próbáltuk elpasszolni, de olyan sokat keres, hogy senki nem akarja kifizetni a bérét. Neki meg egyáltalán nem sürgős a távozás, hiszen heti 600 ezer eurót keres nálunk, és ha rajta múlik, 2022 nyaráig elgolfozgat Madridban.

Pogbát és Mbappét nem kaptam meg, csak a pufi Hazard-t, és jelen állás szerint még Bale is a nyakamon marad. És ha ez nem lenne elég, még az is megtörténhet, hogy idejön Neymar, akit én végképp nem akarok. Van nekem elég bajom így is, nincs kedvem még ezzel a brazil primadonnával is külön foglalkozni.

Az ellenfeleket elnézve is lehet okom az aggodalomra.

A Barca eddig is bombaerős volt, de azzal, hogy leigazolták a holland Frenkie de Jongot, megszerezték a világ egyik legjobb középpályását, aki majd megint eldugja előlünk a labdát. És persze ott van a francia világbajnok Antoine Griezmann, akinek az érkezésével csak tovább erősödött a katalánok eddig sem gyenge támadószekciója.

A frissen igazolt Frenkie De Jong lett a Joan Gamper-kupa legjobb játékosa Forrás: AFP/Josep Lago

És persze ott van a Neymar-ügy. Az egy dolog, hogy én nem szeretném a csapatomban tudni, de ha mi nem menekítjük ki Párizsból, akkor majd a katalánok fogják.

Márpedig ha visszatér Barcelonába, és összeáll a Messi-Suárez-Neymar-Griezmann négyes, akkor előre oda lehet adni nekik minden trófeát.

Ha innen nézzük, lehet, mégis szükségem lenne Neymarra, a sztárallűrjeit meg majdcsak kezelem valahogy.

Korábban a sok nagyokos mindig azzal jött, hogy a spanyol bajnokság csak a Real Madrid és a Barcelona versenyfutásáról szól. Ez mára már egyáltalán nem igaz, mert az Atlético Madrid az utóbbi években Európa legnagyobb csapatai közé küzdötte fel magát.

Diego Simeone nyolc éve dolgozik a városi riválisnál, az Atlético ez idő alatt kétszer játszott BL-döntőt, kétszer megnyerte az Európa-ligát, 2014-ben pedig a bajnokságot is.

Egyelőre sejtésem sincs, milyenek lesznek, hiszen a védelem két vezére, Diego Godín és Juanfran is távozott, de az angol válogatott Kieran Trippier személyében szélvészgyors jobbhátvédet szerződtettek, míg a védelem tengelyében Mario Hermoso sem tűnik rossz igazolásnak. A középpályájuk is bombaerős lesz, én csak tudom, hiszen a kezem alól csábították el Marcos Llorentét, aki olyan sztárok mellett játszhat majd, mint Koke, Saúl Niguez vagy a francia világbajnok Thomas Lemar. És hát az ő támadószekciójuk sem semmi. Diego Costában mindig benne van a gól - akárcsak a piros lap -, Álvaro Morata valósággal kivirágzott, amióta eljött a Chelsea-től, míg a rekordösszegért igazolt Joao Félix már a nyári felkészülési meccseken bebizonyította, hogy a portugál válogatottban miért tartják Cristiano Ronaldo utódjának.

A 19 éves Joao Felix a világ negyedik legdrágább játékosa Forrás: Anadolu Agency/2019 Anadolu Agency/Burak Akbulut

Ez a 19 éves srác már júliusban elkápráztatott, amikor vezérletével az Atlético 7-3-ra legyőzte a csapatomat egy amerikai felkészülési meccsen. Utána persze hintettem a sódert, hogy ez csak egy edzőmeccs volt, amit az Atlético komolyan vett, mi meg nem igazán, de az igazság az, hogy azóta is rémálmaim vannak.

Ami a többieket illeti: a három feljutó csapat - Mallorca, Granada, Osasuna - játékoskeretének az összértéke sem éri el azt az összeget, amennyiért Eden Hazard-t igazoltuk, így papíron nem lehetnek veszélyesek ránk. Bár már az előző szezonban is olyan csapatok ellen szenvedtünk megalázó vereségeket, mint az Alavés, a Levante, vagy az Eibar. Ráadásul a kieső Gironától és a szintén búcsúzó Rayo Vallecanótól is sikerült egyszer kikapnunk, így talán szerényebben kellene beszélnem az ellenfeleinkről.

A dobogóért vívott harcban sem lesz egyszerű dolgunk.

A tavalyi negyedik Marcelino vezette Valencia bárkit legyőzhet a Mestalla Stadionban, míg a Bajnokok Ligájáról lemaradó Sevilla is újult erővel vág neki a szezonnak. Visszahozták Rómából Monchit, a sportigazgatók gyöngyét, aki idén nyáron már több mint egy tucat játékost csábított Andalúziába, köztük a holland gólkirály Luuk De Jongot.

A holland gólkirály is a La Ligában folytatja Forrás: AFP/Jorge Guerrero

Tavaly a Getafe volt a szezon meglepetéscsapata. A 16 ezres stadionnal rendelkező madridi csapat csak az utolsó fordulóban maradt le a BL-szereplésről, de így is erőn felül teljesített. Idén nem hiszem, hogy meg tudnák ismételni a tavalyi csodát. A Real Sociedad otthonában mindig kiélezett meccseket játszunk. San Sebastianban már a pontszerzés is bravúrnak számít, tavaly ott is hagytuk mind a hármat. Idén ráadásul kiemelten figyelnünk kell rájuk, mert lepasszoltuk nekik a klub norvég szupertehetségét, a 20 éves Martin Ödegaardot, aki szerezhet nekünk néhány kellemetlen percet.

Martin Ödegaard az utóbbi két és fél évben Hollandiában futballozott, idén a La Ligában bizonyíthat Forrás: real-france.f

A Celta Vigo minden bizonnyal a kiesés elkerüléséért játszik majd, de ha Iago Aspas tartani tudja elképesztő formáját - 70 gól az elmúlt három szezonban -, akár a középmezőnyben is kiköthet. A Villarreal és a Betis erős középcsapat lesz. Ha éppen nem ellenük játszunk, szívesen megnézem őket. A „Sárga tengeralattjárónak" az a Santi Cazorla a karmestere, akinek korábban majdnem amputálták a lábát, de nem adta fel, és 34 évesen még a válogatottba is visszaverekedte magát. A zöld-fehér sevillai csapatban pedig ott van a 38 éves Joaquín, aki még mindig úgy szaladgál a jobbszélen, mintha 21 éves lenne. Legendák mindketten. Lehet fel is ajánlom Bale-t mindkét csapatnak, még ezzel a két veteránnal is beljebb lennék, mint vele.

A felkészülésünk pocsékra sikeredett, mert hét felkészülési meccsből csak kettőt tudtunk megnyerni. Amikor a riválisainkra nézek, azt látom, hogy világklasszisokkal erősítettek, míg azok a játékosok, akikre én vágytam, nem érkeztek meg Madridba. Pénteken kezdődik a bajnokság, de szerencsére szeptember 2-ig még van időnk igazolni.

Ha minden így marad, nem lehetnek vérmes esélyeink az idei szezonban. Viszont, ha netán Pérez elnök úrnak sikerül idecsábítania Pogbát vagy Neymart, akkor jöhet az újratervezés.

La Liga, 1. forduló
Péntek
21.00 Athletico Bilbao – FC Barcelona
Szombat
17.00 Celta Vigo – Real Madrid
19.00 Valencia – Real Sociedad
20.00 Mallorca – Eibar
21.00 Leganes – Osasuna
21.00 Villarreal – Granada
Vasárnap
17.00 Alaves – Levante
19.00 Espanyol – Sevilla
21.00 Betis – Valladolid
22.00 Atletico Madrid – Getafe