Társoldalunk:

A Fehérvár, a Fradi és egy leragasztott fül vitte el a show-t az NB I-ben

2019.08.18. 10:32

Csak minimálisan rajzolódnak ki az erőviszonyok a labdarúgó NB I-ben a harmadik kör után. Mivel a Ferencváros csak most kapcsolódott be a küzdelmekbe, nem lehet teljes képet kapni, ráadásul a Fradi még a nemzetközi kupában (Európa-liga) is fontos playoff-meccsek előtt áll. Az már látszik, hogy a Fehérvár nagyon komolyan veszi a bajnokságot - nem akarnak úgy járni, mint egy éve, hogy már az őszi szezonban komoly hátrányt szedtek össze, igaz, akkor az Európa-ligában csoportkört játszottak. A Debrecen két győztes hazai meccsen van túl, a Mezőkövesd villámrajtjára senki sem számított. Miként arra sem, hogy a tavaly negyedik Honvéd ennyire komolyan ragad bent a rajtnál. Könnyen lehet, hogy az első edzőváltás Kispesten történik majd meg.

Meddig tart a bizalom Kispesten?

A bizalom minden egyes mérkőzésen ki kell, hogy alakuljon, minden találkozón változik. Fájdalmas, hogy sokat dolgoztunk, de ezt az eredmények nem tükrözik. Természetesnek tartom, ha a vezetőség most elgondolkodik, és azt is megértem, hogy a szurkolók csalódottak" - ezt a Budapest Honvéd vezetőedzője, az olasz Giuseppe Sannino mondta a Nemzeti Sport újságírójának kérdésére. Még csak a sorok között sem kell nagyon olvasni ahhoz, hogy érezzük: az első edzőváltás éppen annál a csapatnál történhet meg, amelyikhez ezen a héten érkezett vissza a Fradiból Davide Lanzafame.

Giuseppe Sannino, a kispestiek vezetőedzője. Meddig tart a bizalom?Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A Kisvárda ellen (1-3) ő sem tudott segíteni, a Honvédnak sorozatban ez volt a harmadik veresége a bajnokságban. Máris 9 pontos hátrányban vannak az első Fehérvár és a második Mezőkövesdhez képest.  És ezt a balsikert már nem lehetne a craiovai mélyütésre fogni - tudják, a Honvéd Romániában elképesztő körülmények között esett ki az Európa-liga selejtezőjéből. Ráadásul a Honvéd ezt a három vereséget úgy szenvedte el, hogy a bajnokságban nem találkozott még a végső sikerre esélyes csapatokkal. A DVTK-Paks-Kisvárda hármas ellen egészen biztosan nem nulla pontot tervezett be a klubvezetés.

Arról nem beszélve, hogy a Kisvárda harmadik gólja milyen demoralizáló lehetett minden Honvéd-játékosnak. A kispestiek kapusa, Horváth gyakorlatilag rálőtte a labdát a várdai Grozav fejére, aki azt a hálóba küldte. Mindez a 93. percben történt, a dolog nem osztott, nem szorzott, mert a Kisvárda ekkor 2-1-re vezetett. De azért egy ilyen gól komoly gyomros lehet bármelyik csapatnak.

A Kisvárda egy évvel ezelőtt borzalmasan indította története első NB I-es szezonját. Most nem esett ebbe a hibába. A Miriuta László vezette alakulat már 6 pontot szerzett, ezzel pedig talán nyugodtabb ősz elé nézhetnek Kisvárdán. Ráadásul náluk játszik az NB I egyik legjobb képességű labdarúgója, a román Grozav, akiről a héten Miriuta azt mondta, hogy elképesztő kvalitásokkal rendelkezik. A Magyar Nemzetnek adott interjújában az edző így beszélt: 

Az biztos, hogy Gheorghe Grozav, a 28-szoros román válogatott támadó ott van a három legjobb külföldi között, ő nem is az NB I szintjén futballozik, simán el tudna játszani a Bundesliga valamelyik felsőházi csapatában, mondjuk a Leverkusenben. Én csak tudom, úgy ismerem a német futballt, akár a tenyeremet! Nem hinném, hogy nálunk öregszik meg, a téli szünetig rúgjon hat-hét gólt, adjon négy-öt gólpasszt, aztán menjen isten hírével valamelyik komolyabb bajnokságba!"

Beragadó újoncok, beépített fülbevaló

Mind a Kaposvár, mind a ZTE - a Honvédhoz hasonlóan - alaposan beragadt a rajtnál. A Kaposvár kapusa, Pogacsics Krisztián hiába védett remekül az Üllői úton, a Ferencváros 1-0-ra legyőzte a somogyiakat, akik így 3 meccsből 3 vereséggel állnak.

A zalaegerszegi kapus, Pogacsics Krisztián (j) és csapattársa, Beliczky Gergő (b), valamint a ferencvárosi Miha Blazic (k) a labdarúgó OTP Bank Liga 3. fordulójában játszott Ferencváros - Kaposvári Rákóczi FC mérkőzésenForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Bár a meccs alatt az oldalvonal mellett Waltner Róbert irányított, neki még nincs meg a megfelelő végzettsége ahhoz, hogy nyilatkozzon. Megtette ezt Disztl László

Nem arra készültünk, hogy beállunk védekezni, és csak várjuk a Fradi támadásait. Korán gólt kaptunk, ami meghatározta a játék további menetét. Az első félidőben nem játszottunk jól, elég bátran.  A másodikban próbáltunk ezen változtatni, a megszerzett labdákat megjátszottuk, s adódott két-három gólszerzési lehetőségünk. A végén izgalmas lett a mérkőzés, s akár gólt és pontot is szerezhettünk volna. Nem volt veszítenivalónk, így csak nyerhettünk volna ezen a találkozón."

Nézze meg a Fradi egyetlen gólját:

Érdekes volt a Ferencváros edzőjének, Szergej Rebrovnak a nyilatkozata. "Elégedett vagyok a győzelemmel, persze sokkal több gólt szerezhettünk volna, rengeteg kapura lövésünk volt, nagyobb arányú győzelmet is arathattunk volna. Kilenc új játékossal álltunk fel, jól dolgoztak mindannyian. A legfontosabb a győzelem, és hogy megvan a három pont. A Kaposvár kapusa nagyon jól védett, az egy az egy elleni szituációkat többször könnyen belőhettük volna.  Minden edzésen gyakoroljuk a lövéseket, folytatjuk tovább a készülést a következő találkozókra. Ami a Dinamo elleni találkozót illeti, sosem kaptam még ki 4-0-ra a Fradival, Kubatov Gábor a mérkőzés után kifejezte támogatását a csapat felé, ez mindenkinek sokat jelentett.

Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzőjeFotó: Hirling Bálint - Origo

Az első mérkőzésen 1-1-et játszottunk, így nem vártuk ezt. Ezért változtatnunk kellett sok dolgon, most ezen dolgozunk."

Itt vannak a Fradi kihagyott helyzetei:

Ami a Zalaegerszeget illeti, szegény csapatot még az ág is húzza. A Debrecen-ZTE meccs - ha gólok számában nem is, mert Fehérváron 6 gól esett -, de izgalmában, színvonalában mindenképpen a forduló meccse lett.  Csak az a kínos közjáték nem kellett volna az elején.

A debreceni Nikola Trujic (k) valamint a zalaegerszegi Kocsis Gergő Bence (b) és Nikola Mitrovic (j) a labdarúgó OTP Bank Liga 3. fordulójában játszott Debreceni VSC - ZTE FC mérkőzésenForrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Kassai Viktor játékvezető nem engedte pályára lépni a leragasztott füllel a gyepre érkező Barczi Dávidot. A ZTE játékosának a ragasztó alatt beépített fülbevalója volt, de a szabály szerint a futballisták semmilyen ékszert nem viselhetnek. Viszont érdemes megnézni, hogy a ZTE az első fordulóban Mezőkövesden szintén a kezdőcsapatba tette Barczit, és akkor a bíró engedte őt játszani. Az Origo olvasói 5 órán keresztül szavazhattak Kassai döntéséről. A kérdés megosztotta a szavazókat, de végül kiderült, hogy az Origo-olvasók többségének nem tetszett a döntés. 

Pályafutásom során még nem találkoztam ilyennel, ami Barczi Dáviddal történt, eddig azt hittem, a taktikai felkészítés a feladatom, de ezek szerint a jövőben ékszerellenőrzést is kell tartanom majd a meccsek előtt.  Tudom, mit mondanak ki a szabályok, de nem tartom sportszerűnek, hogy elkezdődött így, 10 játékosunkkal a mérkőzés, ezt szerintem a kezdés előtt le kell rendezni" - ezt mondta az esetről Dobos Barna, a ZTE edzője.

Mindenesetre a negyedik körben megszakad az újoncok negatív sorozata, ugyanis egymás ellen fognak majd játszani Kaposváron.

A csoda vagy te, Mezőkövesd

A Kuttor Attila vezette Mezőkövesd szép csendben összerakott 9 pontot három forduló alatt. (A ZTE, a Kaposvár és a Puskás Akadémia volt az ellenfelük.) Cseri Tamás pedig két forduló alatt két olyan gólt lőtt, amely a világ bármelyik bajnokságában téma lett volna.

Az első Cseri-gól a Kaposvár ellen:

Cseri Tamás bombalövése a Puskás Akadémia ellen:

Hogy a kövesdi csoda meddig tart, azt ma még nem lehet megmondani, mindenesetre a borsodi csapatnak nincs rossz sorsolása. A következő körben a most öt gólt kapó Diósgyőr otthonába látogatnak, majd az 5. fordulóban a Paksot fogadják.  Ebben a sorsolásban az újabb Mezőkövesd-győzelmek sem kizártak. Mindenesetre Kuttor Attila egyáltalán nem szállt el magától. Ezt mondta: 

Azt gondolom, hogy egy nagyon jó mérkőzésen két kiváló csapat találkozott egymással, és komoly fegyverténynek értékelem, hogy a végén mi tudtunk nyerni 1-0-ra.  Készültünk valamivel erre a meccsre, ami az elején nem működött, de hál' Istennek utána rátaláltunk egy másik megoldásra, ami sokkal jobban ment. A játékunk is feljavult, ami a stabilitásunknak is jót tett."

A kupán vágás jót tett a Fehérvárnak

Az Európa-liga-kiesés után (a Vadúz búcsúztatta az egy éve még csoportkörös fehérváriakat) a bajnokságban nem ismer tréfát a tavalyi ezüstérmes. Már 11 lőtt gólnál tartanak, három meccsből három győzelmet arattak, legyőzték a Kaposvárt (4-2), a Puskás Akadémiát (2-0) és a DVTK-t (5-1). Pedig a Diósgyőr már a 28. másodpercben vezetett a Sóstói Stadionban.

"Gratulálok a játékosoknak! Nemcsak a mai mérkőzés miatt, hanem erősen kezdtük a bajnokságot. A három győzelem során 11 gólt lőttünk, azaz majdnem négy gólt szereztünk mérkőzésenkénti átlagban. De azt mondom, a földön kell maradni, még csak a bajnokság elején járunk.

Marko Nikolics elégedett csapata bajnoki rajtjávalForrás: MTI/Kovács Tamás

Ma jó mérkőzést játszottunk, pedig egy ilyen nyitány után mindig nehéz, hihetetlen, hogy a 26. másodpercben hátrányba kerültünk. 

Az első tíz percben nagyon idegesek voltunk, ezért fontos, hogy gyorsan sikerült egyenlíteni. A DVTK agresszíven, sok szabálytalansággal játszott, a szünetben mondtuk is a játékosoknak, hogy nyugodjanak le, és a saját játékunkra figyeljenek"  - mondta Marko Nikolics, a Fehérvár vezetőedzője.

Érdemes megnézni a Fehérvár sorsolását is. Következő két ellenfelük a Paks (idegenben) és a Kisvárda (otthon) lesz,  azaz a nagy rangadókra még nekik is várniuk kell. Habár, ha a Kisvárda a következő körben legyőzi az Újpestet, akkor az 5. fordulóban rendezendő Fehérvár-Várda meccs rangadó lehet.

Kétarcú Újpest, Böde még nem szárnyal

A Paks sokáig vezetett Újpesten, de aztán a lila-fehérek egyenlítettek, és 1-1 lett a végeredmény. A Ferencvárosból hazatérő Böde Dániel ezúttal a kispadon sem kapott helyet a tolnai alakulatnál. 

Litauszki Róbert kiválása előtt sem voltunk jó helyzetben, hiányzik egy center elölről, de a középpályát és a védelmet is meg kell erősíteni, ezen dolgozunk, de ez egyáltalán nem könnyű.  A paksiak ellen mindig nehéz, mert rendkívül fegyelmezett, türelmes együttes, több jó játékossal" - mondta az Újpest edzője, Nebojsa Vignjevic

Itt a Paks vezető gólja:

A 3. forduló eredményei:
Debrecen-Zalaegerszeg 3-2
Ferencváros-Kaposvár 1-0
Mezőkövesd-Puskás Akadémia 1-0
MOL Fehérvár-Diósgyőr 5-1
Újpest-Paks 1-1
Honvéd-Kisvárda 1-3
Az Origo sport szerint a forduló legjobb meccse a DVSC-ZTE (3-2) találkozó volt, a fordulóban a legjobb teljesítményt pedig Armin Hodzic nyújtotta. 

A 4. forduló párosítása a következő lesz:
Honvéd-Debrecen
Kisvárda-Újpest
Paks-Fehérvár
DVTK-Mezőkövesd
Kaposvár-ZTE
Puskás Akadémia-Ferencváros

Az edzői nyilatkozatokat a csapatok honlapjairól vettük át.