Thomas Doll csapata közel állt az Ajax legyőzéséhez a BL-selejtezőben

fbl Horizontal
Ajax's forward David Neres (R) is marked by APOEL's defender Dragan Mihajlovic during the UEFA Champions League playoff football match between Cyprus' APOEL Nicosia and Netherland's Ajax Amsterdam at the GSP stadium in Nicosia on August 20, 2019. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
A Thomas Doll által irányított ciprusi bajnokcsapat, az APOEL hazai pályán játszott 0-0-s döntetlent az előző kiírás elődöntősével, az Ajaxszal a Bajnokok Ligája-selejtező playoff körének első mérkőzésén. A hullámokban érkező holland nyomást átvészelő APOEL többször is közelebb járt a gólhoz, mint a nagynevű vendégcsapat. A kolozsvári CFR hazai pályán szenvedett 1-0-s vereséget a cseh Slavi Prahától, míg az osztrák LASK ugyancsak otthon kapott ki, ugyancsak 1-0-ra a belga Brugge-től.

A tavalyi sorozatban a második selejtezőkörben bekapcsolódó és elődöntőig jutó Ajax ezúttal a harmadik körben kezdett, és 2-2-es idegenbeli meccs után egy hazai pályán elért 3-2-es győzelemmel búcsúztatta a görög PAOK-ot. Hogy a holland bajnoknak miért kell már ilyen korán bekapcsolódnia a sorozatba, arról itt írtunk. A playoffban pedig a ciprusi APOEL várt rá, amelyik immár a korábbi Fradi-edzővel, Thomas Doll-lal a kispadján búcsúztatta az előző körben a hazai 1-2 után idegenbeli 2-0-s sikerrel az örmény Qarabagot.

Thomas Doll csapata remekül állta a sarat az Ajax ellen Forrás: Origo

Az Ajax az idén már a Juventust erősítő Matthijs de Ligt, illetve a Barcelonába igazoló Frenkie de Jong nélkül áll ki, de ez nem nagyon látszott az első húsz percben, hiszen, ha Tadic sarkazásánál nem mutat be bravúrt Belec kapus, illetve, ha Van de Beek pontosabban ad középre, akkor el is dőlt volna a meccs. Uralta a találkozót az Ajax, a ciprusiak már annak is örülhettek, ha másodpercekig náluk volt a labda, de kétszer így is eljutottak a hollandok tizenhatosáig, veszélyt azonban nem jelentettek rájuk. Egészen a 29. percig, amikor a jordán Musza al-Tamari csak centikkel gurított Onana kapuja mellé.

Ha nem is egy Messi, de nem rossz játékos Al-Tamari:

A második félidő is holland mezőnyfölénnyel indult, de nem találták a fogást a ciprusiakon, sőt az 58. percben előbb Onanának kellett bravúrral védenie egy közeli lövést, majd a gólvonalról fejelték ki a védők a labdát, két perccel később pedig al-Tamari bombázott az öt és felesről az oldalhálóba.

Az utolsó tíz percre tíz emberre fogyatkozott az Ajax, miután Mazraoui a második sárgáját is megkapta egy teljesen fölösleges szabálytalanságért.

Az Ajax első igazán nagy helyzetére a 88. percig kellett várni, de Klaas-Jan Huntelaar hiába pörgette el már a kapus fölött a labdát, egy visszaérő védő még tisztázni tudott.

Az előző körben a hazai 1-1 után egy őrült glasgow-i 4-3-mal a Celticet búcsúztatató kolozsvári CFR Cluj a csak a playoffban bekapcsolódó Slavia Prahát fogadta, és került hátrányba a 28. percben.

A kolozsváriak üldözték az egyenlítő gólt, és az 51. percben egy kapufáig is eljutottak Mario Rondón révén. A 79. percben még közelebb álltak az egyenlítéshez, de Kolár kapus megfogta Luis Aurelio büntetőjét.

Ondřej Kolář (Slavia Praha) PK save vs. CFR Cluj (79') from r/soccer

Linzben az osztrák ezüstérmes LASK a Club Brugge-t fogadta. A belgák a 10. percben egy meglehetősen véleményes büntetővel szerezték meg a vezetést, és mint később kiderült, a győzelmet is.

LASK 0-[1] Club Brugge - Hans Vanaken (PK) 10' from r/soccer

Eredmények, Bajnokok Ligája, playoff, 1. mérkőzések:
APOEL (ciprusi)–Ajax (holland) 0-0
CFR Cluj (román)–Slavia Praha (cseh) 0-1 (0-1)
gól: Masopust 28.
LASK (osztrák)–Club Brugge (belga) 0-1 (0-1)
gól: Vanaken 10. (11-esből)