Radikális lépéssel szabna gátat a rasszizmusnak a korábbi MU-legenda

775320143 fbl Horizontal
England's coach Phil Neville (L) reacts after losing the France 2019 Women's World Cup semi-final football match between England and USA, on July 2, 2019, at the Lyon Satdium in Decines-Charpieu, central-eastern France. (Photo by FRANCK FIFE / AFP)
Vágólapra másolva!
A jelenleg az angol női fociválogatott szövetségi kapitányaként dolgozó korábbi Manchester United-legenda, Phil Neville megtalálni véli a megoldást a sportágban sokasodó rasszista incidensek kezelésére.

A Wolverhampton Wanderers elleni hétfő esti Premier League-mérkőzésen 11-est hibázó Paul Pogbát a találkozó után számos rasszista támadás érte a Twitter közösségi oldalon. Miután ez csak az elmúlt egy hétben már a harmadik hasonló eset – a Chelsea fiatal támadóját, Tammy Abrahams-t a Liverpool elleni Európai Szuperkupa-döntő kihagyott büntetője, ahogy a Reading csatárát, Yakou Méïté is egy elhibázott 11-es után találták meg –, Phil Neville is szót az ügyben. A korábbi MU-játékos, jelenleg az angol női válogatott szövetségi kapitánya drasztikus lépéssel szabna gátat a rossz szokás toávbbi terjedésének.

"Minden hitemet elvesztettem azokban, akik ezeket a közösségi médiafelületeket üzemeltetik. Kíváncsi lennék rá, hogy mit szólnának hozzá, ha az egész futballvilág küldene nekik egy határozott üzenetet: hagyjuk ott a közösségi médiát. Hat hónapra hagyjuk ott a közösségi médiát. Lássuk, milyen hatással lesz ez a működtető cégekre, vajon tesznek-e bármit is, hogy megakadályozzák az ilyen eseteket? – fakat ki Phil Neville, akinek már korábbról is volt egy ilyen ügye, amikor válogatottjának egyik játékosát, Karen Carney-t érte rasszista inzultus, ugyancsak a Twitteren.

Phil Neville ötlete okvetlen üdvözlendő, de meglehetős naivitásról árulkodik: a milliárdos felhasználói bázissal bíró cégeket, aligha ingatná meg pár tízezer focista féléves távolléta, maximum a legtöbb követővel bíró tíz-húsz sztár kiesése jelentene olyan rossz üzenetet, ami miatt már össze kellene hívni egy pr-meetinget. Az meg, hogy a futballvilág "egy emberként összefogjon" bármiben is, még kevébé képzelhető el, sajnos.