Az angol fociszurkolók összefogtak az UEFA ellen

fbl Horizontal
The Europa League trophy is displayed on the pitch prior to the UEFA Europa League final football match between Chelsea FC and Arsenal FC at the Baku Olympic Stadium in Baku, Azerbaijian, on May 29, 2019. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Arsenal, a Chelsea, a Liverpool és a Tottenham szurkolói összefogtak, és elküldték panaszaikat az Európai Labdarúgó Szövetséghez.

Bár a BL-döntő legutóbbi helyszíne, a Wanda Metropolitano 68 ezer néző befogadására képes,

a Liverpool és a Tottenham drukkerei mindössze 33 286 jegyet kaptak, vagyis a stadion alig felét tölthette meg a két résztvevő csapat szurkolótábora.

Az Európa-liga fináléjának a helyszínválasztásával volt problémája a másik két angol topklubnak, az Arsenal és a Chelsea szurkolói közül rengetegen el sem tudtak utazni Bakuba az El-döntőre a kiemelkedően magas költségek, vagy a hosszú és viszontagságos út miatt, Henrih Mhitarjan, az Arsenal támadója pedig biztonsági okokból nem tartott a társakkal Azerbajdzsánba.

Az Arsenal-Chelsea El-döntő helyszínválasztása több angol szurkolónál is kiverte a biztosítékot Forrás: AFP/Kirill Kudryavtsev

A klubok szimpatizánsai összefogtak, és levélben fordultak az UEFA-hoz: hat pontos tervet küldtek a szövetségnek, amelyben többek között azt kérték, hogy a nemzetközi kupadöntőket jó közlekedési viszonyokkal rendelkező városokban rendezzék, amelyekben lehetőleg nagy befogadóképességű stadion van. Emellett javasolták, hogy egy-egy fináléra az UEFA a belépők 80 százalékát a két résztvevő csapat számára biztosítsa.

A The Guardian idézett a négy angol klub szurkolótábora által közösen írt leveléből.

Rengeteg olyan drukker nem vehetett részt kedvenc csapata kulcsfotnosságú meccsén, akik a fináléig mindenhová elkísérték csapatukat. A csoportkör sorsolásán mindenki ott lesz, kivéve azokat, akik nélkül nem létezne a futball: a szurkolókat.

Fel szeretnénk hívni az UEFA figyelmét, hogy erősítse a szurkolókkal való kapcsolatát, és kerüljenek napirendre ahhoz hasonló javaslatok, amelyeket mi most tettünk."