Társoldalunk:

Fantasztikus Fradi-ünnep: újra európai csoportkörben a Ferencváros

2019.08.29. 22:08

A Ferencváros a litván Suduva együttesét fogadta az Európa-liga selejtezőinek playoff-körében. Az első meccsen 0-0-t játszott a két csapat, a Groupama Arénában, annak ellenére, hogy a Suduva vezetést szerzett, a Ferencváros fel tudott állni, és már az első félidő végére ledolgozta a hátrányát. A második félidőben még egyenlített a litván csapat, de a Fradinak sokkal jobb volt az erőnléte, a magyar bajnok sorra dolgozta ki a helyzeteket, végül 4-2-re nyert, ezzel pedig 15 év után újra európai kupa csoportkörében szerepelhet. 

Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője egy helyen változtatott a litvániai kezdőhöz képest, Michal Skvarka sérülés miatt kikerült a keretből, a helyére pedig varga Roland került be.

A Ferencváros a Dibusz – Lovrencsics, Dvali, Blazic, Heister – Sigér, Haratin – Tokmac, Zubkov, Varga R. – Bolikezdővel állt fel, Nyikolaj Szihnyevics már a kispadra leülhetett sérülése után.

Fantasztikus élőkép várta a játékosokatFotó: Polyák Attila - Origo

A Suduva csapata a Kardum – Zivanovic, Hladik, Jankauskas, Kerla, Svrljuga – Verbickas, Matulevicius, Cadjenovic – Tadic, Topcagic kezdővel állt fel.

A 31 fokos melegben szinte teljesen megtelt a Groupama Aréna, fantasztikus hangulat várta a játékosokat.

Az első komolyabb helyzet a Ferencváros előtt adódott, a 10. percben Lasha Dvali fejelhetett kapura egy szabadrúgás után, de kapu fölé ment.

A 11. percben jött a hidegzuhany, Heister és Dvali adogatott a magyar tizenhatos sarkánál, majd Dvali passzolt röviden Haratin felé, Ovidijus Verbickas lecsapott a labdára, majd kapura lőtt, a labda megpattant, így Dibusz Dénesnek nem maradt sok esélye a védésre. 

Érezhetően megfogta a gól a Fradit, de a szurkolók megtettek mindent, hogy kirángassák a gödörből a csapatot. Olyan volt a hangulat, mintha a magyar csapat vezetne. A Fradiban Varga Roland volt a legaktívabb, lőtt, beadott, de egy ideig nem akadt helyzet.

A 33. percben Lovrencsics elé tálalt remekül Boli, de a csapatkapitány nem talált kaput, majd a 35. percben Franck Boli harcolt ki büntetőt, a kapus, Ivan Kardum rúgta fel a tizenhatoson belül, a játékvezető nem várt ki, pedig egy litván egyből a saját kapujába talált. Nagy hiba volt a bírótól, hogy azonnal sipolt, nem várta meg, hova megy a labda.

Varga Roland a legaktívabb ferencvárosi voltFotó: Polyák Attila - Origo

A kapus megúszta egy sárgával az esetet. A labda mögé Varga Roland állt, aki a kapus helyére lőtte a labdát, a tizenegyes után pedig Lipcsei Gábor reklamálta a pirosat, elküldték a kispadról.

Az első félidő hosszabbításában a második gólt is megszerezte a Ferencváros, Lovrencsics Gergő szöktette Zubkovot, akinek a beadására Boli érkezett remekül és a kapufát eltalálva gyönyörű mozdulattal lőtte a kapuba a Fradi második gólját, ez már a magyar bajnok továbbjutását jelentette ebben a pillanatban.

A második félidőben érthetően kockáztatott a Suduva, Cheburin beküldte az egyik legnagyobb litván tehetségnek tartott 20 éves Paulius Golubickast is, de igazi helyzetig nem jutottak.

Franck Boli adott munkát a litván védőknekFotó: Polyák Attila - Origo

A 63. percben Zubkov zárhatta volna le a párharcot. Ugyanott szerzett labdát, ahol a litvánok a góljuk előtt, de a tekerése a lécen csattant.

Ehelyett egy perccel később váratlanul egyenlített a Suduva, egy beadás után Mihret Topcagic kotorta be a labdát Dibusz Dénes kapujába.

A 66. percben megint Tokmac vette hátára a csapatot, aki már sokszor bizonyított a menetelés során, és kilőtte a Suduva kapujának hosszú sarkát, egy tőle gyakran látott befele húzás után.

A 68. percben Varga Roland helyére jött Isael, nagyon kellett volna még egy gól, hogy ne kelljen annyira izgulni, majd három perccel később jött Ihnatenko is Sigér Dávid helyére.

Tokmac ezúttal is tett a Fradi sikeréértFotó: Polyák Attila - Origo

A Fradi sorra alakította ki a helyzeteket, a litvánok egyre jobban fáradtak a hatalmas tempóban. A 73. percben Tokmac ziccerét védte Kardum, a kipattanót Zubkov fejelte a szinte teljesen üres kapu fölé, majd nem sokkal később Isael lövését védte a horvát kapus. A 76. percben Boli is a kapusra vihette a labdát, aki ezúttal lábbal tudott védeni.

A félidő második felében rengeteg helyzetet dolgozott ki a Ferencváros. Végül szinte az utolsó másodpercekben Zubkov harcolt ki még egy büntetőt  (bár a lassítás azt mutatta, hogy a szabálytalanság a 16-os előtt történt, de eddig inkább a Fradi kárára tévedett a bíró).A megítélt büntetőt Szihnyevics váltott gólra.

Hatalmas izgalmak után, látványos támadójátékkal és nagyon jó erőnléttel,  4-2-es győzelemmel, és ugyanilyen összesítéssel jutott az Európa-liga csoportkörébe az FTC. A csoportokat pénteken sorsolják majd, a Fradinak így még minimum hat meccse lesz a nemzetközi porondon.