Vágólapra másolva!
A labdarúgó OTP Bank Liga ötödik fordulójában három csapat nagy sorozata is megszakadt. Egyaránt vereséget szenvedett a játéknap előtt hibátlan DVSC és a Mezőkövesd, míg a négy vesztes meccsel indító Budapest Honvéd FC gólgazdag találkozón szerezte meg első győzelmét, így a nyáron kinevezett Giuseppe Sannino megmenekült a menesztéstől. Az olasz szakember a meccs után elmondta, hogy nem szeretne többet a jövőjét firtató kérdésekkel foglalkozni, inkább nyugodt körülmények között meginna egy sört. Kuttor Attila a Kövesd első veresége után sem marasztalta el játékosait, akik meglátása szerint reggelig sem lőttek volna gólt a Paksnak, míg Szegrej Rebrov, a Fradi edzője köszönetet mondott a szurkolóknak, akik az El-csoda után a DVTK elleni NB I-es meccsen is kitettek magukért.

Megmenekült a Honvéd edzője?

Miután a Budapest Honvéd FC négy vereséggel kezdte az OTP Bank Liga idei szezonját, felerősödtek a hangok, hogy a XIX. kerültben lehet az idei szezon első edzőváltása. A vörös-feketék azonban közönségszórakoztató játékkal 3-2-re legyőzték az Újpestet az Angyalföldön rendezett fővárosi rangadón, így Giuseppe Sannino – egy időre biztosan – megmenekült a kirúgástól.

"Nem gondolnám, hogy ezzel a győzelemmel úsztam meg a menesztést, és egyébként se ezen gondolkoztam, kizárólag a munkával foglalkoztam. Tudom, hogy a labdarúgásban az eredmény számít, de ha az embert olyan játékosok támogatják, mint amilyenekkel én dolgozhatok együtt, akkor nincs miért aggódni.

- mondta a mérkőzés után a Honvéd olasz edzője.

Giuseppe Sannino, a Budapest Honvéd vezetőedzője Forrás: MTI/EPA/Toms Kalnins

„Sokkal jobban kellett volna teljesítenünk, nem voltunk versenyképesek, ami azért is szomorú, mert

az előző szezonban az Újpesté volt az egyik legjobb védelem, s ezt most nem mondhatjuk el magunkról. Nem látszott a mérkőzésen, hogy keményen dolgoznánk, hogy odatennénk magunkat.

Feczesin révén korán vezetést szereztünk, de túl nagy területet hagytunk a Honvédnak, nem gyakoroltunk rájuk nyomást, ők pedig 25 perc alatt lőttek hármat, amire nem volt válaszunk. A második félidőben próbáltunk többet támadni, a játékunkból azonban hiányzott a kellő tudatosság" - értékelt Nebojsa Vignjevic, a lila-fehérek edzője, aki az idei szezonban már harmadik vereségét szenvedte el csapatával, és a szurkolók már hetek óta a leváltását követelik.

A Honvéd játékosai láthatóan felszabadultak a három lőtt góltól. A horvát Tonci Kukoc még Iványi Zoltán játékvezetőt is megviccelte.

Totógyilkos Loki-kudarc

A DVSC hibátlan mérleggel várta az utolsó helyen álló, a játéknap előtt még pontot sem szerző Kaposvár elleni hazai meccset. A Rákóczi azonban Ádám Martin kilencedik percben szerzett fejesgóljával elhozta a három pontot a Nagyerdei Stadionból, így az újonccsapat megszerezte első győzelmét az NB I-ben.

„Eddig is mindent megtettünk a győzelemért, és a fiúk most is mindent kiadtak magukból.

A játékosok nagyszerűen kisegítették egymást a kilencven perc során" – mondta a meccs után sajtótájékoztatón Disztl László, a Kaposvár vezetőedzője.

„Az elején nem voltunk kellően élesek.

Az első játékrészben voltak lehetőségeink, de nem tudtunk betalálni. A második félidőben még nagyobb energiákat mozgósított a csapat, de a kapu előtti kavarodásokból nem sikerült gólt szerezni. A Kaposvár fegyelmezetten, szervezetten játszott, nekünk pedig nem volt szerencsénk" – értékelt Herczeg András, a Loki mestere, akinek a szavaiból arra lehet következtetni, hogy a játékosai előre elkönyvelték a három pont megszerzését.

Véget ért a kövesdi csoda

A Mezőkövesd Zsóry FC remekül kezdte a szezont. Kuttor Attila csapata négyből négyet nyert, és már augusztusban megalapozta azt, hogy ne nagyon kelljen tartania a kieséstől. A kövesdi csoda azonban augusztus utolsó napján megszakadt, ugyanis a Paksi FC Hahn János duplájával győzni tudott a mezőkövesdi városi stadionban.

„Egész héten elemeztük a Mezőkövesd játékát, és azzal a céllal érkeztünk hozzájuk, hogy nem halunk meg a szép játékért, sokkal inkább célravezetően, taktikusan futballozunk majd.

Eddigi találkozóink alkalmával sok kihagyott helyzetről beszélhettünk, ma százszázalékosan értékesítettük a lehetőségeinket. Tudatosan lezártuk a területeket, majd a szerzett labdákból indultunk. Az utolsó passzoknál továbbra is hiányolom a higgadtságot, ebben még jobbak tudunk lenni. Összességében gratulálok a játékosaimnak, hiszen fontos három pontot szereztünk. Most végre visszaköszönt a kemény alapozási munkánk eredménye, és még egyszer mondom, fontos sikert arattunk idegenben" - értékelt a győztes mérkőzés után a Paks edzője, Tomiszlav Szivics.

Kuttor Attila a mutatott játékkal elégedett volt, de úgy érzi, játékosai akkor sem lőttek volna gólt, ha reggelig játszanak.

„Nagyon érdekes mérkőzés volt abból a szempontból, hogy az első félidőben azt gondolom, a szezon legjobb játékrészét produkáltuk, aminek sajnos gólokban nem jelentkezett az eredménye. Egy tizenegyes szituációból az ellenfél szerzett vezetést. Fordulás után már nem voltunk ennyire hatékonyak, a második bekapott gól után a felállt védelmet nehezen tudtuk feltörni.

Ezután is voltak ugyan még lehetőségeink, de akkor már közel sem annyi, mint az első negyvenöt percben.

– mondta Kuttor Attila, a Mezőkövesd edzője.

A fehérváriak bejelentkeztek a bajnoki címre

A forduló legérdekesebb meccsének a MOL Fehérvár FC-Kisvárda Master Good találkozó ígérkezett. A székesfehérváriak a játéknap előtt négyből négyet nyertek, míg a kisvárdaiak négyből hármat, olyan csapatok skalpjait begyűjtve, mint a Paks, a Honvéd vagy az Újpest. Marko Nikolic együttese azonban magabiztos, háromgólos győzelmet aratott, és 16:3-as gólkülönbséggel továbbra is vezeti a tabellát.

Marko Nikolic csapata egyelőre megállíthatatlannak tűnik Forrás: molfehervarfc.hu

"Nagyon erősen kezdtük a bajnokságot, sok gólt szerzünk, keveset kapunk, most lesz egy-két nap pihenő, utána pedig folytatjuk a csapat fejlesztését, hiszen az a célunk, hogy napról napra jobbak legyünk.

De természetesen tudjuk, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz a folytatásban is" - mondta Marko Nikolic, aki sok sikert kívánt a magyar válogatottnak a szlovákok elleni Eb-selejtezőre, és azoknak a játékosainknak, akik hazájukat képviselik majd a következő napokban.

Miriuta László, a Kisvárda trénere úgy érzi, csapata nem vallott szégyent Székesfehérváron.

„Nem lehet sok mindent elmondani a mai összecsapásról, a 3-0 önmagáért beszél. Az első félidőben még partnerei voltunk a Vidinek, volt kapufánk, ziccerünk, ha berúgjuk, talán máshogy alakul a mérkőzés, de egyébként az sem kizárt, hogy kikapunk 3-1-re vagy 4-1-re. Egész héten a pontrúgásokra készültünk, mindenki tudta, mi következik, mindenki tudta, ki az embere, mégis két ilyen szituációból kaptunk gólt.

2-0 után vége volt. A Vidi a Ferencvárossal együtt a bajnokság legerősebb csapata, két sorral is ki tudnának állni.

A meccs előtt ránéztem a kispadra, és olyan futballisták voltak ott, mint Futács, Elek vagy Stopira. Huszti és Juhász a Paks ellen nem játszott, most ott voltak a pályán.

Mély a keret. Nálunk Rubus az NB II-ből jött, Tischler két éve nem futballozott, Bumba május óta. Idő kell nekik, de a jóslatom az, hogy ilyen szűk kerettel mi a bennmaradásért fogunk küzdeni" - mondta a Kisvárda kispadjára nyáron kinevezett korábbi magyar válogatott játékos.

Döntetlennel debütált a Puskás válogatott szélsője

Az előző fordulóban a Puskás Akadémia 4-1-re legyőzte a bajnok Ferencvárost, míg az újonc Zalaegerszeg egy négyest lőtt Kaposváron, így mindkét csapat remek formában várhatta az összecsapást. A találkozó végül 1-1-es döntetlenre végződött, a ZTE edzője pedig úgy érzi, csapata két pontot vesztett.

Meg kell tanulnunk, hogy kegyetlenül be kell rúgnunk a lehetőségeinket. A ritmusváltások jók voltak, de ilyen ziccerekből gólokat kell rúgnunk. A végén is mentünk előre, nagy szívvel küzdöttek a játékosok, jól jött volna, ha lett volna még pár perc a meccsből" - mondta a találkozó után Dr. Dobos Barna.

Hornyák Zsolt, a Puskás Akadémia edzője Forrás: PFLA

Hornyák Zsolt, a felcsúti csapat edzője szerint reális eredmény született.

"Köszönöm a szurkolóknak, hogy ilyen atmoszférában kezdődött el a mérkőzés. Örültem, hogy a pályán is hozzátettek ehhez a csapatok, jó 90 percet láthattunk magas tempóban. Az első 35 percünk nagyon jól sikerült, 1-0-s vezetésünk után volt egy lyukas 10 percünk.

Azért jöttünk, hogy nyerjünk, de igazságosnak mondható az eredmény" - mondta a Puskás Akadémia nyáron kinevezett edzője.

Radó András tizenegyese után ünnepelhetett ismét NB I-es gólt a zalaegerszegi közönség.

A 18-szoros magyar válogatott Gyurcsó Ádám csütörtökön igazolt a Puskás Akadémiához. A 28 éves játékos Felcsúton nevelkedett, de a ZTE ellen először ölthette magára a felnőtt csapat mezét. A zalaegerszegi csapatban is szombaton mutatkozott be a 26-szoros magyar válogatott Stieber Zoltán, akit óriási ovációval fogadtak.

Az EL-csoda után az NB I-ben is jól jött a Fradi-szív

A forduló záró mérkőzésén a bajnoki címvédő Ferencváros 1-0-ra legyőzte a DVTK csapatát. A győzelem értékét növeli, hogy a brazil Isaelt már az ötödik percben kiállította Bognár Tamás játékvezető, így a zöld-fehérek a hétközi Európa-liga-meccs után 85 percet játszottak emberhátrányban, ráadásul Bőle Lukács révén még egy tizenegyest is kihagytak.

„Nem volt egyszerű a mérkőzést nagy részében tíz emberrel játszani, ám szerintem ettől függetlenül sikerült domináns játékot nyújtani. Ilyen időben nehéz, megterhelő emberhátrányban játszani. Megvoltak a lehetőségeink, ám ma csak eggyel tudtunk élni.

Köszönettel tartozunk a szurkolóinknak, amiért ma is mellettünk álltak. Jót fog tenni a kis szünet a játékosaimnak"

– nyilatkozta a lefújás után Szergej Rebrov, az FTC edzője.

Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője Fotó: Polyák Attila - Origo

Fernando Fernández, a DVTK mestere érhetően csalódottan értékelt, mivel csapata ezzel lecsúszott a tabella utolsó helyére.

"Nagyon rosszul játszottunk az első félidőben, félt a csapat, könnyű labdákat veszítettünk. A gól előtt könnyen tört be a 16-oson belülre Civic, egyszerűen nem voltunk benne a meccsben.

A második félidőben más arcunkat mutattuk, helyzeteket alakítottunk ki, sajnos nem tudtunk egyet sem értékesíteni.

A válogatott mérkőzések miatti szünet nem jön jókor, mert így csak egy héttel később tudunk kilábalni a hullámvölgyből" - mondta a spanyol edző, akinek a csapata legutóbb az első fordulóban tudott nyerni a Honvéd ellen.

Kérdéses, hogy mi lesz a spanyol szakember sorsa, ugyanis a diósgyőri szurkolók már elfordultak a csapattól. A Mezőkövesd elleni háromgólos vereség után kijelentették, hogy nem utaznak el idegenbe, és a hazai meccseket sem fogják látogatni.

OTP Bank Liga, 5. forduló:
Mezőkövesd Zsóry FC-Paksi FC 0-2
MOL Fehérvár FC-Kisvárda Master Good 3-0
Újpest FC-Budapest Honvéd 2-3
ZTE FC-Puskás Akadémia FC 1-1
Debreceni VSC-Kaposvári Rákóczi FC 0-1
Ferencváros-Diósgyőri VTK 1-0

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista