Vágólapra másolva!
Dibusz Dénes 2014 tele óta alapembere a Ferencvárosnak, amellyel hatodik nekifutásra végre sikerült beverekednie magát egy európai kupasorozat csoportkörébe. A Pécsről érkezett kapus szerint Szergej Rebrov nélkül ez a siker nem jöhetett volna létre, amit klubpályafutása eddigi csúcsának tekint. Dibusz szerint nem lehet rossz hatással az El-csoportkör a bajnoki szereplésre, miközben már mindenki a válogatott, szlovákok elleni meccsére is készül. Interjú.

Meddig tartott a Suduva elleni siker, és a csoportkör megünneplése?
Sajnos nem tudtam menni a többiekkel. A párom gyermeket vár, kicsit betegeskedik, ezért inkább hazajöttem hozzájuk. A többiek sem estek túlzásba, úgy hallottam.

Akkor ezúton gratulálunk az új jövevényhez. Mit lehet róla tudni?
Egyelőre annyit, hogy októberre várjuk, és kisfiú.

A sorsolást hogy követte a csapat?
Külön néztük, ugyanis délután edzésünk volt, de van egy csoportunk, amiben benne van az összes játékos, és reagált mindenki. Erős csapatokat kaptunk, de

a Ludogorec ellen, de összességében viszonylag kiegyenlített csoportba kerültünk.

A Fradit az utolsó csapatok között húzták ki. Volt olyan csoport, ahol szívesebben látta volna a csapatát?
Minden csoportban akadt olyan csapat, amelyik miatt jó lett volna ott szerepelni, de volt olyan négyes is, amit jó, hogy elkerültünk. Nekünk szinte mindegy volt, hova kerülünk, a lényeg, hogy itt lehetünk, és végre elértük a célunkat.

Dibusz Dénes 2014 óta a Fradi alapembere Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Mit szól az ellenfelekhez? Ha sztárcsapat nincs is a négyesben, a CSZKA Moszkva például a BL csoportkörében verte a Real Madridot, kétszer is az előző idényben.
A CSZKA egyértelműen megmutatta az előző idényben, hogy mire képes. Az Espanyolt hétről hétre láthatjuk a spanyol bajnokságban, nagyon erős csapat, jó focit játszanak. Érdekes lesz egy spanyol csapat ellen szerepelni, amely labdabirtoklásra épülő, szép focit játszik. Jó tapasztalat lesz ez mindenkinek, de természetesen nem feltartott kezekkel megyünk ki a pályára egyik ellenféllel szemben sem.

Ha már említette a spanyolokat és a szép focit, van kedvenc bajnoksága, amit követ?
Ha tehetem a spanyol és az angol bajnokság meccseit figyelem leginkább.

Amikor 2014-ben Pécsről a Ferencvárosba igazolt, számított arra, hogy csoportkörös sorsolásról fogják kérdezni majd?
Ez volt a cél. Azért igazoltam a Ferencvároshoz, hogy szakmailag előre lépjek. A Fradi olyan klub, amellyel ha jól dolgozunk és eredményesek vagyunk, akkor a nemzetközi szintéren is van esély a jó eredményre, egy csoportkörös szereplésre, az elit közelébe kerülni.

Sokat kellett rá várni, már kicsivel korábban is jöhetett volna ez a siker, várta már mindenki, de talán most jött el ennek az ideje.

Az előző években mindig hiányzott valami, most ezen a nyáron jöttek úgy össze a dolgok, hogy ez sikerülhetett.

Amikor a Fradi leigazolta, még Thomas Dollnak hívták az edzőt, egyből elsőszámú kapus lett nála, és azóta is a csapat alapembere.
2014 telén Thomas Doll is új volt még a Fradinál, mindenki tiszta lappal indult nála. Nem volt kőbe vésve, hogy elsőszámú kapus leszek, be kellett bizonyítanom a felkészülés során, hogy bízhat bennem. Szerencsére mellettem döntött, és azóta is, nagyobb kihagyás nélkül végigvédtem ezt az időszakot. Fontos a folyamatos bizalom ahhoz, hogy a csapat jó eredményt érjen el, és akkor a kapus is jó teljesítményt tud nyújtani.

Dibusz szerint az új edző is kellett a nemzetközi sikerhez Forrás: fradi.hu

Kétszer nyert bajnoki címet az Üllői úton, háromszor Magyar Kupát. Maradt önben hiányérzet?
Nehéz lenne kiemelni egy trófeát ebből az ötből, mindegyikről tudnék olyat mondani, ami miatt különleges.

Két éve úgy buktuk el a bajnoki címet, hogy az utolsó négy fordulóra úgy kanyarodtunk rá, hogy vezettük a tabellát. A saját kezünkben volt a sorsunk, ha megnyertük volna az utolsó meccseinket, akkor mi vagyunk a bajnokok, de nem sikerült. Mindenki tanult abból a kudarcból, szerencsére az előző bajnokságban már nem engedtük ki a kezünkből a bajnoki címet. A nemzetközi párharcoknál is van ezzel párhuzam. Az elmúlt években sok mindent tapasztaltunk, tanultunk a kudarcokból. A győzelmekből jobb lett volna, de nekünk a kudarcokból kellett. Mindez hozzátett ahhoz, hogy a nyár így alakuljon.

Egy új edző is kellett ehhez?
Biztos vagyok benne, hogy

Szergej Rebrov személye, a szakmai tudása és az irányelvei kellettek ehhez a sikerhez.

A csapat nagyon sokat fejlődött, jóval tudatosabb lett a játékunk. Mindenki pontosan tudja, hogy egy adott helyzetben mi a pontos feladata, mit vár el a vezetőedző, milyen munkát kell elvégezni. Ő kellett nekünk.

Mit tett hozzá a csapathoz, miben változott a felkészülés?
Minden ellenfél játékára tudatosan és sokat készülünk.

Most próbáljuk az ellenfelek gyenge pontjait, hibáit, hiányosságait feltérképezni, és azokat kihasználni. Mindegy, hogy bajnoki vagy nemzetközi meccsről beszélünk, minden ellenfélből ugyanúgy készülünk. Felépítjük a heti programot, a játékunkat. Ez persze nem mindig sikerül, de sokszor igen, és akkor sem esünk össze feltétlenül, amikor nem nekünk áll a zászló, ez nagy változás.

A kapusok felkészülése is változott?
Más edzések vannak, nekem is kellett ehhez alkalmazkodni. Természetesen minden edzőnél mások a követelmények, más a napi munka, de ez már nem okoz gondot. Pár hét alatt hozzászoktunk, megismertük a vezetőedzőt, tudjuk, milyen munkában hisz, mik a szokásai, hogy épülnek fel az edzések a héten, ez ma már szinte automatikusan jön.

Ez az Európa-liga-szereplés az eddigi csúcs a pályafutásában?
Egyértelműen igen. A 2016-os Európa-bajnoki szerepléssel van egy szinten. Előbbi a klubkarrierem, a másik a válogatott pályafutásom csúcsa.

Rebrov a Suduva elleni, sorsdöntő meccs előtt azt mondta, egy ekkora téttel bíró, telt házas, hazai meccsnél nem kell nagyobb motiváció a játékosoknak. Ugyanakkor a Fradi volt az esélyes, jobb csapat, mint a litván bajnok, de 15 éve nem szerepelt csoportkörben. Mekkora nyomás volt a játékosokon a meccs előtt?
Egyértelműen nagyon nagy. Látszott is az első 20-25 percben, görcsösen játszottunk.

Ilyen téttel bíró meccset még soha nem játszott ez a csapat. Tudtuk, hogy itt csak mi veszíthetünk,

ezt nehéz volt kezelni, de szerencsére sikerült az első félidőben fordítani, és a második félidőben is felálltunk. Onnan kezdve már talán nem volt igazán komoly veszélyben a győzelmünk, de jobb lett volna sokkal korábban lezárni a párharcot. Fantasztikus hangulat volt végig a meccsen, mindenki nagy munkát tett bele ebbe a sorozatba, megérdemelt volt a továbbjutásunk.

Dibusz Dénes védte az összes nyári selejtezőn a Fradi kapuját Forrás: fradi.hu

Van önökben keserűség, hogy a Bajnokok Ligája helyett az Európa-liga csoportkörében szerepelhetnek?
Ha reálisan nézzük, akkor egyelőre még az El-csoportkör az, ami így, a Bajnokok Ligája selejtezőjéből indulva, egy bravúrral elérhető cél. A Bajnokok Ligájában láttuk, hogy oda talán most még nem elég a csapat teljesítménye.

Mekkora motivációt jelent a játékosoknak, hogy most megmutathatják magukat Európában is?
Ez egyértelműen nagy motiváció mindenkinek. Ha nemzetközi meccseket tudunk játszani, az mindig egy komoly értékmérő. Ha ott megálljuk a helyünket, az növeli az értékünket, ez jó lehetőség mindenkinek.

Önnek is?
Mindenkinek.

Jó lehetőség egy külföldi szerződésre?
Meglátjuk, mit hoz az élet. Senki nem mondhatja, hogy nincs olyan csapat, ahova tovább tudna lépni, de egyelőre ilyesmiről nincs szó, úgyhogy kár is erről beszélni. Jó teljesítményt kell nyújtani, és meglátjuk, ez kinek, milyen lehetőségeket hoz majd.

Gróf Dávid érkezésével az eddigi talán legkomolyabb riválisa érkezett a csapathoz nyáron. Milyen ez az új helyzet?
A tavaszi szezon alatt már megbarátkoztam a gondolattal, hogy minden bizonnyal érkezik.

Tudtam, hogy komoly riválist kapok.

Ismerem a képességeit, tudom, hogy minden tudásomra szükség van ahhoz, hogy én maradjak a kapuban. Szerintem jól volt a felkészülési időszak, örülök, hogy bízik bennem az edző. Próbáltam élni a lehetőséggel, remélem, ezután is velem kezdődik majd a csapat összeállítása, én a jó teljesítményemmel tudok folyamatosan bizonyítani.

A selejtezők közötti bajnokikon eddig Gróf Dávid védett. A Fradinak Európa-liga, bajnoki és kupameccsei is lesznek. Megosztott feladatokra készül az ősz folyamán?
Már csak azért is megosztott feladatok lesznek, mert engem a Fehérvár elleni Magyar Kupa-meccsen tavasszal kiállítottak, innen van még egy hárommeccses eltiltásom, így a kupából őszre kihúztam magam, ezek a meccsek biztosan Dávidé lesznek majd. Azt, hogy a bajnokikat és a nemzetközi meccseket hogy osztjuk meg, megosztjuk-e egyáltalán, azt nem tudom. Ez függ majd attól is, ki milyen formában lesz, lesz-e sérülés. Korai még erről beszélni, mindketten úgy fogunk edzeni, hogy a legtöbb meccsen tudjuk védeni. Biztos vagyok benne, hogy mindenki lehetőséget kap majd.

A kettős terhelés általában gondot okoz a csapatoknak, a Fradi pedig nem is kezdte tökéletesen az NB I-et. Hogy készülnek az őszi szezonra?
Lehet látni, hogy a csoportkörbe kerülésnél kulcsfontosságú, hogy bajnokként indulhassunk a selejtezőkön. Nagyon nagy feladat, hogy újra meg tudjuk nyerni a bajnokságot, a Fehérvárnak ugye csak erre kell koncentrálnia, de azt gondolom, vagyunk olyan erősek, van olyan mély a keret, hogy fel tudjuk venni velük a versenyt. Az, hogy emellett a csoportkörben szerepelünk, nem lehet kifogás. Ezért dolgoztunk, hogy végre elérjük, ennek nem szabad negatív hatással lenni az őszre. A nemzetközi szereplés mindenkinek hatalmas lökést kell, hogy adjon, lekerült rólunk az a nyomás, ami az elmúlt hetekben rajtunk volt, jöhet a felszabadult, jó játék.

Az NB I-ben most mindenki a bajnoki címvédő, csoportkörös Ferencvárost akarja majd legyőzni?
A Fradi ellen amúgy is mindig kettőzött erővel próbálnak küzdeni a csapatok.

Az NB I-ben nincs könnyű ellenfelünk, mindenki motivált, sok néző előtt játszhat, ami újabb pluszt adhat, de ezt tudjuk kezelni.

A nemzetközi meccseken eddig mindig megtelt a stadion, a bajnokikon is erre számít?
Ha kiestünk volna, biztosan megcsappant volna a nézőszám, az hatalmas kudarc lett volna. Bízom benne, hogy sokan lesznek a továbbiakban is a stadionban, és akkor ez egy nagyszerű ősz lehet mindenki számára. Az El-ben biztosan mondhatom, hogy mindhárom meccsen nagyszerű hangulat lesz, remélem, ennek köszönhetően a bajnokikon is többen lesznek majd.

Dibusz Dénes eddig hét alkalommal szerepelt a válogatottban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A válogatottal is sorsdöntő meccsre készülhet Szlovákia ellen, ráadásul hosszú idő után újra négy játékos mehet majd a Fraditól. Nem lesz nehéz újra felpörögni?
A felpörgéssel biztosan nem lesz gond, egy ilyen, sorsdöntő meccsel kapcsolatban ilyenről nem beszélhetünk. Biztos vagyok, hogy mindenkinek a fejében már ott motoszkál a szlovákok elleni meccs. A walesiek elleni siker, és az eredmények további alakulása után mindenkinek egyértelmű volt, hogy sorsdöntő lesz ez a meccs, azóta várja mindenki szeptember 9-ét. Örülök, hogy négyen is a keretben vagyunk, Sigér Dávidot már pár hete ugrattam, hogy biztosan meghívót kap majd, de kérte, hogy a Suduva elleni visszavágóik hagyjuk békén, csak arra a meccsre akart koncentrálni, és milyen jól tette.