Átlagosan két és fél passz után lövöldözte góljait a Liverpool a BL-ben

fbl Horizontal
Liverpool's Senegalese striker Sadio Mane (3L) celebrates with teammates after scoring during the UEFA Super Cup 2019 football match between FC Liverpool and FC Chelsea at Besiktas Park Stadium in Istanbul on August 14, 2019. (Photo by OZAN KOSE / AFP)
Vágólapra másolva!
Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) tanulmánya szerint a Bajnokok Ligáját tavasszal megnyerő Liverpool sikerében kulcsfontosságú volt a csapat játékának sebessége.

A szakanyagot készítő tízfős munkacsoport - amelynek tagjait nem nevezték meg - az előző BL-idény mind a 366 gólját elemezte, ezek közül az angol együttes 24-et szerzett. A végső győztes átlagosan mindössze 7.81 másodpercig birtokolta a labdát a találatai előtt, amelyeket átlagosan csupán két és fél passz előzött meg. A csoportkörben szerepelt 32 csapat átlaga 12.5 másodperc és 4 passz volt.

A tanulmány fontos tényezőként említette a gyors és intenzív játékot, illetve az angol csapatok futballistáinak kiemelkedő mentális és fizikai képességeit.

A gyorsaság volt a kulcs a Liverpool játékában Forrás: AFP/Ozan Kose

A dokumentum szerint következtetésként levonható, hogy a szigetországi együttesek a hazai versenynaptárnak köszönhetően rendszeresen magas intenzitású, komoly tempójú meccseket játszanak, ezért versenyképesebbek a BL-ben az ellenfeleik többségénél. Azt is megállapították, hogy nemzetközi szinten hátrányos helyzetben vannak azok a csapatok, amelyek jelentős előnnyel nyerik hazájuk bajnokságát.

A Liverpool az elődöntő első meccsét 3-0-ra elveszítette Barcelonában, a visszavágót viszont 4-0-ra megnyerte. A szakanyag kiemeli, hogy a katalánoknál nem volt megfelelő a csapatmunka a második mérkőzésen, ugyanis Lionel Messi és Luis Suárez nem vette ki a részét a védekezésből.

Az előző idényben a leggyorsabb sprint a Liverpool holland középhátvédje, Virgil van Dijk nevéhez fűződött, akinél a barcelonai meccsen egy alkalommal 34,5 kilométeres óránkénti sebességet mértek.